Προστασία των φοινικοειδών του Ν.Πρέβεζας από την εξάπλωση του «κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13/1/2012

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προστασία των φοινικοειδών του Ν.Πρέβεζας από την εξάπλωση του «κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού»

Τα φοινικόδεντρα της Πρέβεζας και της Πάργας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την εξάπλωση του «κόκκινου σκαθαριού». Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών (Phynchophorus ferrugineus), αποτελεί την σοβαρότερη απειλή για την διατήρηση των φοινικοειδών στο αστικό πράσινο όσο και στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων του Νομού Πρέβεζας, χαρακτηρίζει «ραγδαία» την εξάπλωση του σκαθαριού των φοινικοειδών, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Πάργας τον Οκτώβριο του 2009. Την τελευταία τριετία το σκαθάρι αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και σήμερα εμφανίζεται σε φοινικοειδή κατά μήκος ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, καθώς και στην ενδοχώρα της περιοχής του Φαναρίου.

Στις περιοχές όπου δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ο ρυγχοφόρος η καλύτερη πρόληψη, ο Σύλλογος Γεωπόνων προτείνει τακτικό και σχολαστικό έλεγχο των δέντρων, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο γίνεται η καταστροφή των προσβεβλημένων φοινικόδεντρων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκαλεί στα φοινικοειδή του Ν. Πρέβεζας το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι – αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη;

Θα συγκροτηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού της αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού, προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικές μέθοδοι διάσωσης των φοινικοειδών από το εν λόγω βλαπτικό έντομο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός