Πρωτιά της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης στον πληθωρισμό και στις αυξήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

9/12/2010

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Πρωτιά της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης στον πληθωρισμό και στις αυξήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης

Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) για το μήνα Οκτώβριο 2010 και αφορούν τα μέλη της Ευρωζώνης, προκύπτει, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ότι η χώρα μας κατέχει σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

 

Οι έντονα ανατιμητικές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά και η εδραιωμένη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, αναγκάζει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους, να βιώνουν αδιέξοδες οικονομικές καταστάσεις. Υπό την αφόρητη πίεση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας καθημερινά αυξάνεται.

Η οικονομική κατάσταση των πολιτών επιδεινώνεται από τη μη λειτουργία του συστήματος υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού, την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου του κράτους και την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να παρέμβουν, ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και να προστατευθεί το αγοραστικό εισόδημα των καταναλωτών. Η αισχροκέρδεια που αναπτύσσεται από τους μεσάζοντες και τις μονοπωλιακού ή ολιγοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, έχουν καταστήσει την χώρα μας μια από τις ακριβότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ, η Ελλάδα, το μήνα Οκτώβριο ήταν πρώτη στον πληθωρισμό με 5,2%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,9%.

Επίσης, καταγράφεται πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,2%, στα καύσιμα με αύξηση 37,9%, (στην ΕΕ 11,9%), στα αυτοκίνητα με αύξηση 10,3%, (στην ΕΕ 0,7%). Επιπλέον είναι πρώτη στις αυξήσεις αναφορικά με τις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 17,3%, (στην ΕΕ 3,3%) και στις αυξήσεις των τιμών στις καφετέριες και τα ξενοδοχεία με αύξηση 3,3% (στην ΕΕ 1,5%). Περαιτέρω, η μπίρα στην Ελλάδα στοιχίζει ακριβότερα κατά 13,7 % (μέσος όρος στην ΕΕ 0,9%), ο καπνός παρουσιάζει αύξηση 18,7%, (στην ΕΕ 4,9%), η ζάχαρη, το μέλι, τα ζαχαρώδη καταγράφουν ποσοστό 2,8 % (στην ΕΕ είναι -0,2%), οι ηλεκτρικές συσκευές 2,7%, (στην ΕΕ 0,5%), καθώς και οι ασφάλειες μεταφορών 12,4% (στην ΕΕ 3,7%).

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

· Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης; Ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών και ποια μέτρα ασκήθηκαν κατά των παραβατών;

· Ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό και την περιστολή της ανεξέλεγκτης ακρίβειας στο άμεσο και απώτερο μέλλον;

· Με ποιους τρόπους αξιοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Ποιες διαδικασίες ελέγχου για τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια που λειτουργούν στην αγορά έχουν δρομολογηθεί και με ποια αποτελέσματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.