Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των Σύρων προσφύγων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

10/09/13

Ερώτηση

 

Προς τον κ. υπουργό
Εξωτερικών

 

Θέμα: «Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των Σύρων προσφύγων»

Η κρίση που κορυφώνεται στη Συρία, εκτός όλων των άλλων έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε ότι αφορά τους πολίτες της χώρας, που εδώ και ενάμιση χρόνο, προσπαθούν να σωθούν φεύγοντας με όποιο μέσο μπορούν από τις εμπόλεμες ζώνες. Η ένταση και κυρίως η απειλούμενη αεροπορική επιδρομή έχει μεγεθύνει το πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
H συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων περνάει από Βορά στην Τουρκία, όπου έχουν διαμορφωθεί κέντρα υποδοχής, που φυσικά δεν επαρκούν όχι απλώς για την φιλοξενία, αλλά ούτε για την παραμονή για κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ζήτηση δε, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη και οι υπάρχουσες υποδομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οπότε όλοι όσοι φεύγουν, ψάχνοντας να βρουν συνθήκες καλύτερες από τον στρατωνισμό, πέφτουν στα νύχια των εμπόρων που μετακινούν στρατιές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και προς την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι βουλευτές της γείτονος Τουρκίας ένα χρόνο πριν ζητούσαν επίμονα συνεργασία, κοινές δράσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Πρέπει να είναι σαφές ότι το πρόβλημα αδυνατεί να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα από μόνη της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει το European Refugee Fund ( ERF) το οποίο προς το παρόν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των ημερών. Και επιβάλλεται επομένως να γίνουμε εμείς οι επισπεύδοντες, ως χώρα, για να κινηθεί και να δραστηριοποιηθεί.
Στην πατρίδα μας η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου αυτού δεν έτυχε και της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης μέχρι σήμερα. Η υπηρεσία συντονισμού του κυκλοφορεί ακόμη μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Εσωτερικών και διαφόρων άλλων παρεμφερών υπηρεσιών.
Μάλιστα μέσα στο τρέχον έτος προκήρυξε κάποια προγράμματα που λίμναζαν από το 2011 ή ακόμη και από το 2010.

 

Επειδή οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τότε πια δεν θα προλαβαίνουν ούτε τα ταμεία, ούτε οι διαχειριστές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα,
ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

• Προτίθεται να απαιτήσει επίσπευση δραστηριοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων της Συρίας, που περνούν στην Ευρώπη μέσω κυρίως Ελλάδας;

• Σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία ούτως ώστε γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα να επιχειρηθεί η διαμόρφωση κοινής πολιτικής αντιμετώπισης με την Τουρκία;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Η απάντηση εδώ: