Πρόβλημα λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20/9/2011

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Πρόβλημα λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προβλέπεται η ανανέωση ανά τριετία των Διευθυντών των σχολών. Οι 10 όμως σχολές που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, μετά τη λήξη της τριετούς θητείας των Διευθυντών, έχουν μείνει ‘ακέφαλες’ από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Σύμφωνα με το ν. 3450/2006, Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, οι διευθυντές των ΑΕΝ προτείνονται από τα εκπαιδευτικά συμβούλια των σχολών, οι οποίοι τελικά ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό. Παρόλο όμως που τα εκπαιδευτικά συμβούλια των σχολών έχουν ήδη προτείνει διευθυντές, και ενώ το ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου, οι διευθυντές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί από τον Υπουργό.

Αποτέλεσμα της εν λόγω καθυστέρησης είναι να υπάρχουν σοβαρές ανωμαλίες στην εσωτερική λειτουργία των σχολών, προβλήματα με την επικοινωνία (έγγραφα κλπ)διεύθυνσης εκπαίδευσης και λοιπών διευθύνσεων του υπουργείου με τις σχολές καθώς και δυσλειτουργίες όσον αφορά τους τελειόφοιτους. Συγκεκριμένα, σύντομα θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα της εξεταστικής και αλλά η απουσία διευθυντή συνεπάγεται τη μη υπογραφή των πτυχίων και τη συνακόλουθη αδυναμία εργασίας των αποφοιτήσαντων στα πλοία σαν προσοντούχοι, με συνέπειες ως προς τη συντάξιμη θαλάσσια υπηρεσία.

Δεδομένων των ανωτέρων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Γιατί καθυστερεί ο ορισμός των Διευθυντών; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διορισμός τους;

– Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της θητείας των υφιστάμενων Διευθυντών μέχρι τον ορισμό των νέων ώστε να αποφευχθούν τα ανωτέρω λειτουργικά προβλήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.