Πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών Ρομά στον καταυλισμό Σπάτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

20/10/2010

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών

Θέμα: Πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών Ρομά στον καταυλισμό Σπάτων

Η πολιτεία εγκατάστησε το 2000 καταυλισμό για τους Ρομά σε δυσπρόσιτη περιοχή 5 χλμ. μακριά από τα Σπάτα, όταν αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους από χώρο κοντά σε σχολείο και η μεταστέγασή τους σε προκατασκευασμένες κατοικίες πάνω σε μια τεράστια χωματερή, η οποία καλύπτεται από ένα επίστρωμα χώματος πάχους λίγων εκατοστών.

Τα παιδιά του καταυλισμού που θέλουν να πάνε σχολείο μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες: Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πιέσεις ευρωβουλευτών, ελληνικών ΜΚΟ (ΕΠΣΕ) και τις επικρίσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξορίστων (ECRE), οι σχετικές επιτροπές του ΟΗΕ κ.ά, η πολιτεία αποφάσισε το 2003 να εγγράψει τους μαθητές του καταυλισμού στο σχολείο με παροχή μεταφορικού μέσου. Η πρόσβαση στο σχολείο διακόπηκε από την πολιτεία αιφνιδίως το 2006.

Μολονότι, από το 2008 και έπειτα από επίσκεψη κλιμακίου του ΟΗΕ και του ΕΠΣΕ, ξαναδόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο και λειτουργούσε τάξη υποδοχής για τα παιδιά Ρομά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων (η οποία λόγω απουσίας υποστήριξης δεν κατόρθωνε ποτέ να κρατήσει τα παιδιά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς), τη φετινή χρονιά – και παρά την εγγραφή 27 μαθητών – δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για δύο τάξεις υποδοχής με αποτέλεσμα την αποχώρηση των μαθητών.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα μεριμνήσουν για την αποστολή εκπαιδευτικών για τις τάξεις υποδοχής των παιδιών του καταυλισμού Ρομά στα Σπάτα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και συνεχής συμμετοχή αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Θα ασφαλτοστρωθούν τα 100 τελευταία μέτρα που οδηγούν στον καταυλισμό – παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε – προκειμένου το σχολικό λεωφορείο να δύναται προσεγγίσει τον καταυλισμό τις ημέρες με κακοκαιρία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό εξαιτίας του ακατάλληλου οδοστρώματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.