Πύργος της Αγίας Μαρίνας στη νήσο Κέα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Πύργος της Αγίας Μαρίνας στη νήσο Κέα

Ένα από τα σπανιότερα οχυρωματικά έργα της ελληνιστικής εποχής, ο λιθόκτιστος πύργος της Αγίας Μαρίνας της Κέας, κινδυνεύει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της εγκατάλειψης. Τον 4ο αι. π.Χ. ο πύργος αποτελούνταν από πέντε ορόφους και έφθανε σε ύψος τα 20 μέτρα.
Το μοναδικό μνημείο, που θεωρείται σύμβολο της Κέας, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για τους περιηγητές. Ο μεγάλος σεισμός του 1858 κλόνισε τα θεμέλιά του και έκτοτε βρίσκεται σε μαρασμό.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί φορείς, οργανώσεις όπως η Ελληνική Εταιρία και ο Δήμος Κέας δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του πύργου της Αγίας Μαρίνας Κέας. Ωστόσο η τοποθέτηση ικριώματος, βάσει μελέτης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έχει καθυστερήσει δραματικά παρά τις σχετικές έγγραφες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και το γεγονός ότι το 2009 είχε ανακηρυχθεί έτος διάσωσης του πύργου. Μάλιστα, οι μεγάλες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, προξένησαν την κατάρρευση τμημάτων και λίθινων όγκων του πύργου.
Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασωθεί ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας στην Κέα, ο οποίος αποτελεί σύμβολο του νησιού και κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και να αναλάβετε την άμεση τοποθέτηση ικριώματος;

23.6.2010

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.