ρεπορτάζ του xanthipress.gr από την εκδήλωση στη Ξάνθη

Το ρεπορτάζ του xanthipress.gr από την εκδήλωση στη Ξάνθη στις 24/4/2012

 

Για τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης, ίσως και μετά από αυτές του 1920, έκανε λόγο ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ξάνθης, λίγο πριν την ομιλία του στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Το βράδυ της Τρίτης, στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος», με το γνωστό χειμαρρώδη λόγο του, ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια «θα αποφύγουμε τον εκβιασμό των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή – χωρίς να είναι αμέτοχη η Αριστερά. Για πρώτη φορά θα αναζητούμε τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε. «Οι πολίτες κρατούσαμε και ψηφίζαμε– με 85%- το δικομματισμό και αυτό ήταν μια σοβαρή ευθύνη μας.» είπε και αναφερόμενος στο στρεβλό εκλογικό σύστημα ανέφερε ότι εύχεται στην Ξάνθη η τρίτη έδρα να πάει στη ΔΗΜΑΡ αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί θα είναι θετικό ότι θα καταλήξει σε κόμμα εκτός δικομματισμού

Οι πελάτες να λειτουργήσουν ως πολίτες. Φόβοι για εκτροπή

«Λειτουργήσαμε μέχρι σήμερα ως πελάτες και πλέον πρέπει να λειτουργήσουμε ως πολίτες. Το πελατειακό σύστημα ως μαγαζί έκλεισε και ο δικομματισμός καταρρέι. Για πρώτη φορά θα έχουμε 8 ή 9 κόμματα στη Βουλή και ο κόσμος είναι στους δρόμους.» είπε και ανέφερε ότι ελπίζει πως η στάση του κόσμου να είναι συνετή στις κάλπες και όχι μόνο με οργή και αγανάκτηση γιατί έτσι θα βγουν τέρατα από την κάλπη, θυμίζοντας τα γεγονότα του 33 στη Γερμανία και προσθέτοντας «σκεφτείτε τι οσμή υπάρχει γύρω μας, 2 ή 3 κόμματα που είναι πέρα από την ανεκτή γραμμή μια ευρωπαϊκής δεξία και βρίσκονται στο χώρο της ακροδεξιάς και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει». Θύμισε ότι η Λεπέν πήρε 17% στη Γαλλία όταν η Γαλλική αριστερά πήρε 10% , όταν τα μεγάλα κόμματα είναι κοντά στο 28’%. Όλο αυτό το κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή, που θα προέρχεται από εκλογές και όχι από τανκς. Η κρίση είναι κυρίως πολιτική και κοινωνική κρίση της Ευρώπης και δευτερευόντος οικονομική.»

Η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά προσανατολισμένη σε σταθερή πορεία στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ψαριανό. Τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να αποβεί καταστροφική για την Ελλάδα και αυτό θα το έχουν αποφασίσει οι έλληνες με την ψήφο τους.

«Όχι με ποιον θα συνεργαστούμε αλλά για πού»

«Η ΔΗΜΑΡ είναι η Αριστερά της ευθύνης.» είπε και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ ενώ την αρνείται πεισματικά το ΚΚΕ. «Όλοι όσοι έλεγαν ότι η ανανεωτική αριστερά είναι δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, πήγαν όλοι αλλά εγώ είμαι ακόμη εδώ», είπε χαρακτηριστικά και επέρριψε ευθύνες για αντιευρωπαϊκή δημαγωγία στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέτοντας το εξής ενδεχόμενο:

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κυβερνητική συνεργασία με μια πρόταση 3-4 σημείων. «Συνταγματική αναθεώρηση, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, φορολόγηση της Εκκλησίας, αλλαγή εκλογικού συστήματος, είναι μερικά από τα ζητήματα που μπορούμε να τα συμφωνήσουμε όμως και να τα κάνουμε». Αν θέλουν να κάνουμε μια άλλη διακυβέρνηση της χώρας σε μια προοδευτική κατεύθυνση θα είμαστε μαζί. Δεν είναι το θέμα με ποιον θα συνεργαστούμε αλλά σε ποια κατεύθυνση, ακόμη και σε συνθήκες καπιταλισμού. Έτσι κια αλλιώς δεν έχουμε καπιταλισμός στην Ελλάδα έχουμε ένα τεταρτοκοσμικό καπιταλισμό με μαφίες και καρτέλ με λίγο σοβιέτ. Κάναμε απογραφή για να βρούμε τους δημόσιους υπάλληλους και ακόμη δεν τους βρήκαμε»

Τέλος, κατηγόρησε όσους θεωρούν το μνημόνιο υπεύθυνο για όλα, σημειώνοντας ότι «το αμάξι το τρακάραμε εμείς, το μνημόνιο είναι ο φαναρτζής»

http://www.xanthipress.gr/eidiseis/politiki/13443-psarianos-dimar-xanthi-efxomai-i-triti-edra-na-paei-sti-dimar.html