Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13/1/2012

Προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας

Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ( ΟΡΣΑ) έχει αναρτηθεί από τον Αύγουστο, σχέδιο Νόμου που αναφέρεται στο νέο ΡΣΑ για την Αθήνα- Αττική με χρονικό ορίζοντα το 2021. Το ίδιο σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΟΡΣΑ – με την παρουσία του Αν Υπουργού κου Σηφουνάκη και της Γεν Γραμματέως Χωροταξίας κας Καλτσά, στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στις 14/09/11. Τέλος το ΡΣΑ έχει παρουσιαστεί σε πλήθος συνεδριάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες και στα ΔΣ πολλών Δήμων, ιδίως δε της Αθήνας και του Πειραιά.

Παράλληλα σε συνέντευξη τύπου (20/07/11) ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ . Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι η προώθησή του ΡΣΑ/21 εντάσσεται στις πολιτικές του προτεραιότητες. Επίσης στις 12/10/11 οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ ημερίδα για την παρουσίαση του ΡΣΑ στους φορείς με την παρουσία του Αν Υπουργού Σηφουνάκη.

Τέλος πρόσφατα ανακοινώθηκε (στην ιστοσελίδα του ΟΡΣΑ) ότι η διαβούλευση για το ΡΣΑ έληξε στο τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα αναρτήθηκε το σχέδιο δράσης με πολύ περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης μέχρι και τις 16/01/12.

Παρ΄ όλες αυτές τις κινήσεις δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΣΜΠΕ ), η οποία πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση με το κοινό και τους φορείς για 45 ημέρες τουλάχιστον, σύμφωνα με την ΚΥΑ που ενσωμάτωσε την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2001/42) . Υπενθυμίζουμε ότι η γεν Γραμματέας Χωροταξίας κα Καλτσά είχε δηλώσει στη Βουλή ότι: «Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στα επιμέρους σημεία της. Κατά συνέπεια, η επίσημη διαβούλευση θα αρχίσει με την ολοκλήρωση και την έγκρισή της από την αρμόδια Υπηρεσία, οπότε και ο καθένας θα μπορεί να δει αναλυτικά το περιεχόμενο του νόμου

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πότε προβλέπεται να έρθει σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΣΜΠΕ )

Για ποιο λόγο σταμάτησε η διαβούλευση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών ( ΡΣΑ ), ενώ εκκρεμεί αυτή της ΣΜΠΕ, η οποία εξ άλλου θα θέσει επί τάπητος τα επιστημονικά στοιχεία, επί των οποίων έχει στηριχθεί το σχέδιο Νόμου του ΡΣΑ

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του ΡΣΑ στη Βουλή και τη ψήφισή του?

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός