Σε άμοιρα θύματα ηλεκτροπληξίας μετατρέπονται κάθε χρόνο, κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση, οι πελαργοί στην περιοχή του Σουνίου

Προς την κα. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: “Σε άμοιρα θύματα ηλεκτροπληξίας μετατρέπονται κάθε χρόνο, κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση, οι πελαργοί στην περιοχή του Σουνίου” (2-9-2010)

Κάθε χρόνο, κατά το μακρύ ταξίδι της φθινοπωρινής μετανάστευσής τους -που ξεκινά στα τέλη του Ιουνίου και ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου- οι πελαργοί περνούν πάνω από την Αττική και συγκεκριμένα από την περιοχή του Σουνίου, που αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς τους.

Δυστυχώς, όμως συχνά τα εντυπωσιακά αυτά πτηνά μετατρέπονται σε θύματα ηλεκτροπληξίας, καθώς συνηθίζουν να προσγειώνονται στους πυλώνες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, για να ξεκουραστούν στην πορεία τους προς την Αττική. Όταν όμως πνέουν ισχυροί άνεμοι, έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, με τα οποία είναι παγιδευμένος όλος ο εναέριος χώρος της Αττικής, με αποτέλεσμα να «σκοτώνονται» εκατοντάδες κάθε χρόνο. Τα πουλιά κινδυνεύουν περισσότερο τη νύχτα, όταν η μειωμένη ορατότητα συνδυάζεται με τη μικρή ευελιξία των μεγαλόσωμων ειδών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πέρυσι σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, στην περιοχή Χάρακα Σουνίου, συνολικά 80 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί από ηλεκτροπληξία στους πυλώνες μέσης τάσης διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα μας φωλιάζουν λιγότερα από 2.000 ζευγάρια πελαργών, εκτιμάται ότι μόνο στο Σούνιο αφανίστηκε περίπου το 2% του πληθυσμού τους.

Το φαινόμενο της ηλεκτροπληξίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί σημαντική απειλή για τα μεταναστευτικά είδη, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Ανάλογα περιστατικά παρατηρούνται κάθε χρόνο και στην ευρύτερη περιοχή των Λεγρενών. Η συγκεκριμένη περιοχή που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα, έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς τόσο κατά την εαρινή όσο και κατά τη φθινοπωρινή περίοδο παρατηρούνται εκεί πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μην σημειώνονται στο εξής ανάλογα περιστατικά με τα περυσινά, παρότι έχει δεσμευτεί ότι θα επιληφθεί του θέματος.

Να σημειωθεί ότι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από άμεση θανάτωση, προκαλούν κατακερματισμό και απώλεια σημαντικών βιοτόπων τροφοληψίας της ορνιθοπανίδας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν να εξαιρεθεί η εγκατάστασή τους από περιοχές στις οποίες μεγάλοι αριθμοί πουλιών πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως επίσης και από σημαντικές περιοχές για τα πουλιά ή Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις οποίες συναντώνται ιδιαίτερα ευάλωτα είδη.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  • Τι μέτρα -σχετικά με τη χωροθέτηση των ηλεκτροφόρων στύλων και πυλώνων- προτίθεται να λάβει για την άμεση προστασία των πελαργών αλλά και άλλων ευάλωτων ειδών (π.β. ερωδιοί, κύκνοι) που κατά την περίοδο της φθινοπωρινής μετάναστευσής τους σκοτώνονται από τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ στην περιοχή Χάρακα Σουνίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Λεγρενών;
  • Προτίθεται, όπως συστήνουν και οι ειδικοί, να εξαιρέσει την εγκατάσταση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ από περιοχές όπου μεγάλοι αριθμοί πτηνών πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως επίσης και από σημαντικές περιοχές για τα πουλιά ή Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις οποίες συναντώνται ιδιαίτερα ευάλωτα είδη, και ποιες είναι αυτές οι περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.