Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στα δάση της χώρας μας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

14/2/2012

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό :

Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στα δάση της χώρας μας»

Σε έξαρση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στη χώρα μας, εξ αιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρία, της αυξημένης τιμής του πετρελαίου αλλά και της ανεπαρκέστατης φύλαξη των δασών. Η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες των περισσότερων Δασαρχείων της χώρας (τα οποία λειτουργούν με ωράριο δημοσίου) έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα τόσο για οικιακή χρήση όσο και για το εμπόριο.

Σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά με κίνητρο την επιβίωση, αλλά πρόκειται για οργανωμένη δραστηριότητα κυκλωμάτων που προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας σε βάρος του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την λαθροϋλοτομία, είναι το Πήλιο, κυρίως στις περιοχές Ξουρίχτι, Μακρινίτσα, Χάνια, Άγιος Γεώργιος και Πινακάτες, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Χαλκιδική, αλλά και το δάσος του Αγίου Χριστόφορου στο Αγρίνιο, το δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας το βελανιδόδασος Ξηρομέρου και το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα.

· Επειδή οι προξενούμενες ζημιές στα δάση της χώρας μας δύσκολα αποκαθίστανται,

· Επειδή το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκες διαστάσεις

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας;

2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την αναδιάρθρωσης του ωραρίου των δασικών υπαλλήλων και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων στις δασικές υπηρεσίες, ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός