Σημαντικές καταστροφές από έντονη βροχόπτωση στα Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Λέσβο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

8/12/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Σημαντικές καταστροφές από έντονη βροχόπτωση στα Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Λέσβο».

Κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης που έπληξε, τον μήνα Οκτώβριο, την ευρύτερη περιοχή Σιγρίου, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές. Απειλήθηκαν τόσο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όσο και τα Πάρκα των απολιθωμάτων.

 

Οι επισκέπτες και οι υπάλληλοι του Μουσείου προκειμένου να εξέλθουν από το Μουσείο αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν την παράπλευρη είσοδό του, καθώς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στον δρόμο μπροστά από την κεντρική είσοδο που είχε πλημμυρήσει, παρότι το Μουσείο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού. Αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης ήταν η δημιουργία χειμάρρων, οι οποίοι απείλησαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ενώ η στάθμη των υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο ανέβηκε επικίνδυνα και κινδύνευσαν οι εκθεσιακοί χώροι στο εσωτερικό του.

Οι χείμαρροι προκάλεσαν φθορές και στους υπαίθριους χώρους, στα απολιθώματα, στα μονοπάτια περιήγησης, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου. Παράλληλα, προκλήθηκαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και σημαντικές ζημιές στις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις. Στο Πάρκο Σιγρίου η περιοχή των ανασκαφών των ριζικών συστημάτων πλημμύρισε, με αποτέλεσμα τα ριζικά συστήματα να κινδυνεύουν να καταστραφούν, παρότι λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρωθεί η ετήσια στερέωση και συντήρηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων ευρημάτων.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα 25 μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς της χώρας μας, καθώς η δημιουργία του συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο βόρειο Αιγαίο πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι. Βάσει της γεωλογικής και περιβαλλοντικής του αξίας έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (Π.Δ. 443/85) και τα τμήματά του περιοχές απολύτου προστασίας.

Ως εκ τούτου, αναγκαία κρίνεται η άμεση συντήρηση των απολιθωμάτων και η επισκευή των τοιχίων προστασίας των απολιθωματοφόρων θέσεων ώστε να αποτραπεί τυχόν καταστροφή τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένων των καταστροφών που σημειώθηκαν λόγω της πρόσφατης βροχόπτωσης στα Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία α. της ευρύτερης περιοχής των Πάρκων β. του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου, και ποια είναι αυτά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.