Σημαντικές προϋποθέσεις για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

28/8/2013

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κύριο Υπουργό

Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Σημαντικές προϋποθέσεις για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μέτρο που εφαρμόστηκε με την ψήφιση του νόμου 4072/2012, είχε ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και τη φοροδιαφυγή. Βασικό επιχείρημα προκειμένου να εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό ήταν η ομολογημένη αδυναμία του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Όμως το μέτρο όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά προκάλεσε και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Ο φόρος 62% που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων κατά 70%, ο κόσμος πάγωσε, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης επιβάρυναν τη ρύπανση. Ταυτόχρονα, η νοθεία στα καύσιμα και το λαθρεμπόριο όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά διευρύνθηκαν επικίνδυνα ενώ ούτε τα προσδοκώμενα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι την προηγούμενη σεζόν χάθηκαν από τον προϋπολογισμό περίπου 230 εκ. ευρώ λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ.

Η σημερινή πρεμιέρα του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και προϋπόθεση για να επανεξεταστεί το καθεστώς του ΕΦΚ ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος πανευρωπαϊκά στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ταυτόχρονα, θα υλοποιηθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ψηφισθεί αλλά μέχρι σήμερα καθυστερούσε η εφαρμογή τους:

  • Από το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινωθούν οι προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών σε διυλιστήρια και εταιρείες.
  • Από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινωθούν, εντός των ημερών, οι προδιαγραφές για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στους μεταπωλητές θέρμανσης.
  •  Έως τον Μάρτιο του 2014 το σύστημα εισροών – εκροών θα έχει επεκταθεί και στην επαρχία.
  • Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργούν τα GPS στα βυτιοφόρα.

Έστω λοιπόν και μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και επανειλημμένες εξαγγελίες, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου παίρνει σάρκα και οστά. Εφόσον δε, το σύστημα λειτουργήσει απρόσκοπτα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει φανεί και τα πρώτα αποτελέσματα τόσο ως προς την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όσο και ως προς τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να επανεξετάσει και να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένης τόσο της εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια όσο και της πλήρους αποτυχίας που είχε τελικά η εξίσωση του ΕΦΚ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός