Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κόστος ανέγερσης και κατασκευής έξι νεόκτιστων φυλακών της χώρας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

10/9/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κύριο Υπουργό

Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Σοβαρά ερωτήματα για το κόστος έξι νεόκτιστων φυλακών της χώρας, η μία εκ των οποίων είχε σχεδόν το μισό κόστος από τις υπόλοιπες πέντε.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το κόστος ανέγερσης και κατασκευής έξι φυλακών και συγκεκριμένα για τις νέες φυλακές Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές, οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ μία, αυτή των Χανίων, κόστισε μόλις 16 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση έχει αφετηρία κάπου στο 2004. Τότε, αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών, σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά. Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκ. ευρώ η καθεμία, καθώς η μελέτη για όλες ήταν μία και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις.

 

 

Τελικά και μετά από διάφορες αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικά στα 24 εκ. ευρώ για να «κλειδώσει» στα 31 εκ. ευρώ, που «τυγχάνει» να ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%).

Την ευθύνη για τον έλεγχο της κατασκευής των κτιρίων είχε η «Θέμις Κατασκευαστική». Πρόκειται για τη μία από τις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου. Μάλιστα εκκρεμεί η συγχώνευση της με τις άλλες δύο, δηλαδή τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑ-ΝΟΜ), παρά το γεγονός ότι αυτή έχει διά νόμου ψηφισθεί ήδη από το 2011 και για την οποία υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις από στελέχη των τριών εταιρειών.

Τα παρακάτω επιμέρους στοιχεία κόστους που αφορούν την κατασκευή των κτιρίων είναι χαρακτηριστικά:

  • Οι πέντε φυλακές στοίχισαν 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ.
  • Στο βασικό κτίριο των κρατουμένων της φυλακής Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 85 τόνοι.
  • Στο νεόκτιστο κτίριο διοίκησης των φυλακών Τρικάλων δαπανήθηκαν 100.000 ευρώ για κιγκλιδώματα, ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 11.000 ευρώ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Γιατί από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ η μία, αυτή των Χανίων, κόστισε 16 εκ. ευρώ;
  • Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους τόσο προς την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» που είχε την ευθύνη για το έλεγχο των κατασκευών όσο και προς τους επιβλέποντες μηχανικούς;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Γιώργος Κυρίτσης

 

 

Γρηγόρης Ψαριανός

 

Η απάντηση εδώ: