Σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητο αναλώσιμο υλικό στα μικροβιολογικά εργαστήρια υποκαταστημάτων του ΙΚΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

18/11/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητο αναλώσιμο υλικό στα μικροβιολογικά εργαστήρια υποκαταστημάτων του ΙΚΑ».

Σταδιακά επιδεινούμενες δυσκολίες στην προμήθεια του απαραίτητου αναλώσιμου υλικού παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μικροβιολογικά εργαστήρια υποκαστημάτων του ΙΚΑ ανά τη χώρα (Βέροια, λοιπή Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Πάτρα, Πειραιάς κ.α.).

Οι ελλείψεις οφείλονται στο γεγονός, ότι δεν γίνονται προμήθειες υλικών. Καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς συμβάσεις του ασφαλιστικού ιδρύματος με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα -οι οφειλές εξάλλου του ταμείου προς αυτά αποτελούν κακό προηγούμενο- έχει τεθεί «εμπάργκο» στη χορήγηση των υλικών, που χρειάζονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι συμβάσεις έχουν λήξει και οι λιγοστές προμήθειες γίνονται με εξωσυμβατικές διαδικασίες.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης χιλιάδες ασφαλισμένοι, που απευθύνονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ, ταλαιπωρούνται καθημερινά, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν επί μακρόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους ή αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Ενδεικτικό είναι, ότι οι ασφαλισμένοι κάνουν τη μισή εξέταση στο ΙΚΑ και την άλλη σε Διαγνωστικό Κέντρο.

Ειδικότερα, οι εταιρείες, που προμηθεύουν το ΙΚΑ Βέροιας σε υλικά (NOVO, θυγατρική της ALAPIS και της MEDIMEC), προς το παρόν δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν το ΙΚΑ, λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης και στενότητας των εισαγόμενων υλικών.

Σύμφωνα δε με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα για εξετάσεις καθημερινής χρήσεως (όπως γενική αίματος ή βιοχημικές εξετάσεις). Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ, που κάνουν στους ασφαλισμένους εξετάσεις για το σάκχαρο, αλλά όχι για τον αιματοκρίτη.

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες ιατρών, αλλά και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο και τον ιατρικό Τύπο, τα ελάχιστα αποθέματα αναλώσιμων υλικών έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, με αποτέλεσμα οι προμήθειες υλικών στα εργαστήρια του ΙΚΑ να γίνονται με το σταγονόμετρο. Επιπρόσθετα, καταγγέλλεται, ότι αρκετές εξετάσεις (καρκινικοί δείκτες, ηπατικοί δείκτες και λοιπές ειδικές εξετάσεις), οι οποίες γίνονταν στο 3ο και το 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, γίνονται πλέον σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε απαραίτητο αναλώσιμο υλικό στα μικροβιολογικά εργαστήρια υποκαταστημάτων του ΙΚΑ της χώρας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

 α. να διασφαλιστεί η λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων του ΙΚΑ;

β. να αποφευχθεί η σοβαρή οικονομική επιβάρυνση και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.