Στήριξη μαθητών από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13/10/2011

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικής και Κοινωνικής Ασφάλισης

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Στήριξη μαθητών από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Η σημερινή οικονομική κρίση πλήττει μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή τα παιδιά και τους εφήβους, τους μαθητές της χώρας. Η απώλεια της εργασίας, η οικονομική δυσπραγία και ανέχεια συνεπάγεται ανασφάλεια, άγχος, κατάθλιψη, ένταση στις σχέσεις των ενηλίκων και, συχνά, δυσμενείς επιπτώσεις και στα παιδιά τους. Επισημαίνεται ότι ήδη το 2009, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανερχόταν σε 23,7%, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Σε ανακοίνωση του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθήνας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (13-10-2011) περιγράφεται μια ολοένα και πιο ζοφερή πραγματικότητα για τα φτωχά παιδιά, τα οποία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Αναφέρεται, μάλιστα ότι σε σχολεία της Αθήνας έχουν καταγραφεί ακόμη και κρούσματα λιποθυμίας λόγω ασιτίας.

Είναι προφανές, ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, επιτακτική ανάγκη είναι ο άμεσος συντονισμός και η συνεργασία των αρμοδίων Υπουργείων με την Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, προκειμένου μαθητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να απολαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς και σε τι θα συνίσταται αυτή η στήριξη;

Με ποιον τρόπο εντοπίζονται και καταγράφονται τα προβλήματα που σχετίζονται με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μαθητών, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή απειλούνται απ’ αυτό εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους; Πώς συντονίζονται οι φορείς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.