Στην Κρήτη δεν έγινε εμφύλιος, χάρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στον οποίο, όπως ήταν φυσικό, έγινε αναφορά στην εκπομπή των Ν. Παπαδόπουλου και Μ. Προβατά «Ταπί και Ψύχραιμοι», στον ΒΗΜΑ FM, όπου ο προσκεκλημένος, όπως κάθε Τετάρτη, βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέχεια και της χθεσινής αποχαιρετιστήριας δήλωσης του, είπε χαρακτηριστικά:
«Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας πολύ μεγάλος πολιτικός. Τελεία και παύλα. Ήταν ο άνθρωπος που, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος εντός και εκτός της χώρας: ο εφιάλτης, ο αποστάτης, ο τυχοδιώκτης, ο αρχαιοκάπηλος, συνεργάτης των γερμανών ντυμένος με τη στολή των ΕςΕς. Και τι δεν άκουσε…
Ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν αντάρτης στην Κρήτη. Δεν ήταν δεξιός. Ήταν κεντρώος και βενιζελικός. Η επιτομή του κεντρώου. “Όλοι οι φίλοι μου” μου έλεγε, “ήταν αριστεροί, Γρηγόρη μου. Όλοι ήταν αριστεροί. Θα μου πεις, καλό είναι αυτό; δεν ξέρω. Πάντως αυτοί ήταν οι φίλοι μου. Δεξιούς φίλους δεν είχα στην Κρήτη”.

Στην Κρήτη δεν έγινε εμφύλιος. Αυτό που έγινε το ’46-‘49 στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κρήτη δεν έγινε. Ξέρετε γιατί; Γιατί τους μάζεψε ο Μητσοτάκης σε μία σπηλιά, την ΟΠΛΑ, τους ταγματασφαλίτες, τους ακροδεξιούς και τους ακροαριστερούς και τους είπε: “Ας μην βγάλουμε τα μάτια μας”. Κι έτσι, δεν έγινε εμφύλιος στην Κρήτη.
Δύο σοβαρά λάθη έχει κάνει ο Μητσοτάκης. Το πρώτο, η παραπομπή του Παπανδρέου, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και χωρίς να προκύπτει θέμα καταδικαστικής απόφασης. Κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε να κάνει, αλλά πιέστηκε πολύ από τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Αυτά τα έχουν πει και οι άλλοι. Και οι ζώντες και οι απόντες. Το δεύτερο μεγάλο λάθος, ήταν η στάση που τήρησε για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που δεν πίεσε από πλευράς ΝΔ και που δεν πήρε θέση υπέρ του αυτονόητου, τότε, αιτήματος, να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, πράγμα που είχε να κάνει και με τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας.
Κατά τ’ άλλα, ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε για πολλά. Έκανε συνάντηση με τους αριστερούς. Με τον Πότη Παρασκευόπουλο, τον Βούλτεψη, τον Μήτσο Δημητρίου – τον θείο μου τον Νικηφόρο –, τον Μίκη Θεοδωράκη. Τους μάζεψε τρεις-τέσσερις φορές, συζήτησαν και με τον Παύλο Μπακογιάννη για να βάλουν ταφόπλακα στον εμφύλιο. Απέτυχε σε αυτό και αποτύχαν όλοι όσοι το προσπάθησαν. Και τώρα ξαναζούμε πάλι σε ένταση αυτά τα απόνερα ενός εμφύλιου, ο οποίος μπορεί να σκάσει μπροστά μας και πιο άγριος: με φακέλους να σκάνε στα χέρια, με επώνυμους ανθρώπους να λένε “μακάρι να ‘χε σκάσει στα χέρια του τάδε”, όπως κάποιοι χυδαίοι, αγοραίοι τύποι».

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017