“Στον αέρα” κλινικές της Κτηνιατρικής Καρδίτσας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

27/01/2010

ΘΕΜΑ: “Στον αέρα” κλινικές της Κτηνιατρικής Καρδίτσας

Επίσημα ανακοίνωσαν προχθές οι διευθυντές Μαιευτικής και Χειρουργικής το κλείσιμο των κλινικών της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα την Καρδίτσα), από την 1η Μαρτίου. Η απόφαση αναστολής της λειτουργίας των κλινικών ελήφθη, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις συμβασιούχων διδασκόντων. Το Τμήμα Κτηνιατρικής από την ίδρυσή του (1994) έως σήμερα, παρέχει σημαντικές κτηνιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή, αλλά και στους όμορους νομούς.
Συγκεκριμένα, με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Π.Θ. και ΥΠΕΠΘ, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των συμβασιούχων διδασκόντων με αποτέλεσμα για το εαρινό εξάμηνο να υπάρχουν πιστώσεις μόνο για 3 συμβασιούχους, με τις οποίες δε διασφαλίζεται η λειτουργία των Κλινικών, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 23 συμβασιούχοι μαζί με τους 7 καθηγητές που υπηρετούν σε κλινικά αντικείμενα.
Δεδομένου ότι η αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη θα έχει ως φυσική συνέπεια την παράδοση μόνο θεωρητικών μαθημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή των φοιτητών, αλλά και για το επίπεδο του πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Δεδομένου ότι τον Οκτώβριο 2010 θα λάβει χώρα για πρώτη φορά, επίσημη αξιολόγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής από την αρμόδια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αρχή και ο αριθμός των μελών ακαδημαϊκού προσωπικού σε κλινικά αντικείμενα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για εκπαίδευση, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Και είναι σχεδόν βέβαιη η απόρριψη του Τμήματος και η υποβάθμιση των πτυχίων που χορηγεί έναντι αυτών της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ και άλλων ευρωπαϊκών σχολών.

Ερωτάται η υπουργός:

•    Προτίθεται να αυξήσει τις πιστώσεις για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού συμβασιούχων για να μην κλείσουν οι Κλινικές, με τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και στην τοπική κοινωνία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.