Συγχώνευση- Κατάργηση ΔΟΥ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
21/8/2012
Προς: Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Συγχώνευση- Κατάργηση ΔΟΥ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με τη γενικότερη απόφαση για την συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσά του, σας αναφέρω την ιδιάζουσα περίπτωση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στο Νομό αυτό, τον μεγαλύτερο σε έκταση της Ελλάδας, διατηρείται μόνο μία Δ.Ο.Υ, εκείνη του Μεσολογγίου, συγχωνεύοντας/καταργώντας όλες τις υπόλοιπες.

Μια τέτοια απόφαση, για την συγκεκριμένη περιοχή, φαντάζει ατεκμηρίωτη, μιας και ο πληθυσμός του Μεσολογγίου είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν του Αγρινίου. Επίσης, να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετείται από τη Δ.Ο.Υ Αγρινίου ανέρχεται περίπου στο 72% των κατοίκων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δήμος Αγρινίου αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του Νομού, συνεπώς μια πιθανή μοναδική έδρα της Δ.Ο.Υ στο Μεσολόγγι θα είχε ως συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Βασικό επίσης υπερασπιστικό επιχείρημα της απόφασης δημιουργίας Δ.Ο.Υ στο Αγρίνιο είναι οι 9.000 επιχειρήσεις (ποσοστό 50%) που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου σε σύγκριση με το σύνολο των 18.443 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο του Νομού.

Δεδομένης βέβαια της έκτασης του Νομού, το λογικό θα ήταν η διατήρηση δύο Οικονομικών Υπηρεσιών, με τη μία να εδρεύει στο Αγρίνιο και την άλλη είτε στην Αμφιλοχία, είτε στη Βόνιτσα για λόγους λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την έκταση του Νομού (Ακαρνανία).

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
Προβλέπεται να προκύψουν εξαιρέσεις από τον κανόνα, δεδομένης της ιδιάζουσας περίπτωσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίκη Φούντα

Γρηγόρης Ψαριανός