Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 17.10.2010

«Ο,τι έχει γλιτώσει απ’ το χτίσιμο να γίνει πράσινη ζώνη»

Αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολο να συναντήσει κανείς τον Γ. Ψαριανό στο δρόμο παρά να τον βρει στο τηλέφωνο.

Εχει πάρει σοβαρά τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, πιο σοβαρά ακόμη και από τις βουλευτικές εκλογές, και κάθε απόγευμα κάνει περιοδείες που τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κάποιο συνοικιακό μπαράκι με φίλους και χαλαρή κουβέντα.

Στις πρώτες εξορμήσεις του η συζήτηση με τον κόσμο περιστρεφόταν γύρω από την αριστερά, τη διάσπαση του ΣΥΝ, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά. Ο αυτοσαρκασμός του λειτούργησε κατευναστικά. Τώρα, στην τελική προεκλογική ευθεία, ο συνδυασμός του, «Αττική Γη», έχει και πρόγραμμα.

Εντούτοις, αυτό που περιμένουν όσοι πάνε να ακούσουν τον Γ. Ψαριανό δεν είναι ο προγραμματικός του λόγος αλλά τα καυστικά του σχόλια για την οικονομική και πολιτική κατάσταση. «Ο κόσμος δεν στέλνει μόνο ένα μήνυμα, στέλνει πολλά, αλλά οι περισσότεροι έχουν μπαφιάσει να ακούνε συνέχεια για το μνημόνιο. Από εδώ και πέρα τι γίνεται είναι το κυρίαρχο ερώτημα».

Στο ερώτημα αυτό δεν έχει έτοιμη απάντηση. Κι αν είχε, όπως λέει, δεν θα ήταν πειστική. Εχει πάντως απάντηση για το τι χρειάζεται σήμερα η Αττική και δηλώνει ότι θα παλέψει για να βάλει στην ατζέντα των εκλογών αυτό το ερώτημα. «Η Αττική κινδυνεύει να γίνει μία απέραντη τσιμεντούπολη από άκρου εις άκρον. Τα μικρά γραφικά χωριουδάκια της έχουν γίνει τσιμεντένιες πόλεις με μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους η καθεμία ήδη. Μεταξύ των πόλεων αυτών υπάρχει όλο και λιγότερος άχτιστος χώρος. Αμεσα πρέπει να προστατευτεί ότι έχει γλιτώσει μέχρι τώρα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μία ιδιαίτερα αυστηρή πράσινη ζώνη, όπως υπάρχει στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ν. Υόρκη».

Αυτό είναι το όραμά του, αλλά ακόμη και αυτό έχει τον τρόπο του να το σαρκάζει. «Βέβαια, αυτές οι πόλεις είναι όλες σε βάρβαρες, καπιταλιστικές χώρες, που δεινοπαθούν από το νεοφιλελευθερισμό, που είναι πολύ κακός, πάρα πολύ κακός, και πρέπει να τον καταδικάζουμε και να τον πολεμάμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή, μαζί με τη βουβωνική πανώλη, τον έρπη ζωστήρα, τον καρκίνο του μαστού και το μνημόνιο».

Τι λέει για το μνημόνιο; «Το καταψηφίσαμε, τι άλλο να πούμε; Εσείς έχετε βαρεθεί να με ρωτάτε, όσο έχω βαρεθεί εγώ να σας απαντάω;»

Οι μετρήσεις του δίνουν αξιόλογα μεν αλλά χαμηλά ποσοστά και η κουβέντα πάει στο δεύτερο γύρο. Τι θα κάνει ο συνδυασμός του και η Δημοκρατική Αριστερά; Αποφεύγει την ερώτηση με ένα «θα δούμε». «Θα δούμε ποιος άλλος εκτός από εμάς θα περάσει και ανάλογα θα κανονίσουμε».

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.