Συνέντευξη στην Real news 14/10/2012

Συνέντευξη Στον ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ v.skouris realnews.gr

ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ ο Τσίπρας στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την Αυγή και τα σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέται μέσω της Real news ο Γρηγόρης Ψαριανός. Επιδιώκουν την ιδεολογική κυριαρχία με γκεμπελοσουσλοφικές μεθόδους ενός αναχρονιστικού νεσσταλινικού λόγου , σημειώνει, ενώ, ερωτώμενος για την ΑΕΚ, τονίζει πως δεν αποτελεί παρά ένα ακριβές αντίγραφο της χώρας. Ελληνας, Αριστερός και ΑΕΚτζής. Σαν κατάρα απ’ τον θεό. Ευτυχώς δεν υπάρχει, γιατί θα του ‘χα πολλά μαζεμένα , αναφέρει με χιούμορ. Οσον αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμά ότι έχει έντονη δεξιά απόχρωση και ελπίζει σε έναν σοβαρό ανασχηματισμό .

Την κυβέρνηση Σαμαρά πώς την κρίνετε Τι σας αρέσει Τι σας ενοχλεί

Δεν είναι η καλύτερη που μπορούσε. Υπάρχουν άστοχες επιλογές και περιορισμένη φερεγγυότητα προσώπων σε τομείς σε σχέση με αυτό που ζητούσαμε. Εχει έντονη δεξιά απόχρωση . Θα έπρεπε να είναι πιο ισορροπημένη η κατανομή ως προς τα πρόσωπα, την ευθύνη, τιςαποφασιστικέςεπιλογές. Ελπίζω σε έναν σοβαρό ανασχηματισμό, που είναι αναγκαίος, και ελπίζω επίσης να έχει διάρκεια ωσότου διασφαλιστούν η ευρωπαϊκή πορεία, οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάπτυξη. Και η αντιπολίτευση της λογικής… έχει λόγο και ρόλο σ’ αυτά όλα. Με τρόπους και σε δρόμους δημοκρατίας αν με εννοείτε.

Και οι βουλευτές της ΔΗ MAP που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα Είναι πιο υπεύθυνοι και πιο συνεπείς σης αριστερές θέσεις απ’ ό,τι εσείς

Ελα, ντε! Ωραία ερώτηση. Για πείτε μου εσείς. Μάλλον θα ‘ναι πιο ευαίσθητοι, πιο φιλόλαοι, πιο λεβέντες… Ετσι λέγεται γύρω – τριγύρω τους τι να σας πω;  Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά μένει η απορία: Γιατί δεν διάλεξαν ένα άλλο κόμμα για να επανεκλεγούν, αφού η Δημοκρατική Αριστερά δεν τους κάνει Μάλιστα, μας έχουν πει ότι αυτοί – που μόλις κατέπλευσαν!- είναι η συνείδηση του κόμματος και η αληθινή γραμμή, και όλοι εμείς οι άλλοι, 50 χρόνια στην ανανεωτική Αριστερά, με πρώτο μάλιστα τον Φώτη Κουβέλη, έχουμε διαφοροποιηθεί. Ελεος!

Το ΠΑΣΟ Κ πολλές φορές έχει προτείνει ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένας ενιαίος φόρε ας από αυτό και τη ΔΗ MAP. Το βλέπετε θετικά

Δεν ξέρω τι λέει και ποιο ΠΑΣΟΚ ακριβώς. Και δεν το λέω ειρωνικά, ούτε α παξιωτικά. Δεν ξέρω τι θέλουν κάποιοι, ποιοι σχεδιασμοί και στοχεύσεις υπάρχουν. Αυτό που πιστεύω και έχουμε πει απ’ την πρώτη ημέρα του σχηματισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν λέω ίδρυσης γιατί – ερχόμαστε από μακριά, πριν και από τη διάσπαση του ’68- είναι ότι υπάρχει ανάγκη τώρα να συγκροτηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μιας μεγάλης ελληνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εδώ να συμπληρώσω πως είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες Αριστερά και Αριστερός . Τι σημαίνουν σήμερα Αρκεί να το λες να βάζεις την ταμπέλα Ασε που κάποιοι δουλεύουν κάτι αριστερό μετρα , ενώ αναμφίβολα δεν είναι εύκολο να μετρήσουν ούτε τον εαυτό τους. Οπως έχουμε ξαναπεί και ακούγεται πια από πολλούς νόμος δεν είναι το δίκιο του εργάτη, του καλλιτέχνη, του εφοπλιστή, του αγρότη, του κλέφτη ή του αστυνόμου – νόμος είναι το δίκιο, τελεία! Αυτή η, ας πούμε, Κεντροαριστερά – δεν μου αρέσει ο όρος για να συνεννοηθούμε το λέω – μπορεί να περιλαμβάνει από ένα μεγάλο μέρος του άλλοτε ΠΑΣΟΚ, μεγάλο μέροςτου Συνασπισμού της Αριοτεράς δεν λέω γενικώς ΣΥΡΙΖΑ, ε… της αριστερήςοικολογίας και της μεταρρυθμιστικήςΑριστεράς έως τους χιλιάδες ανένταχτους σκεπτόμενους προοδευτικούς πολίτες – όχι πελάτες. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ήδη σε διαδικασία ανασύνταξης και διεύρυνσης προς τους χώρουςαυτούς. Εχει αρχίσει διάλογος με ομάδεςκαι πρόσωπα και συντονισμός πρωτοβουλιών σε αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζω να προχωρήσει γρήγορα αυτό.

Αλήθεια, αισθάνεστε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή πιο κοντά στον Σαμαρά

Αισθάνομαι, βεβαίως κοντά στην περιοχή του Συνασπισμού της Αριστεράς. Δεν έχω ούτε κοινά οράματα ούτε κοινούς αγώνες με τη Δεξιά, με τον Σαμαρά, με τις πολιτικές της Μέρκελ, των Σαρκοζήδων , των Μπερλουσκόνηδων , αλλά ούτε και με τις Στάζι, τους Χμερ ή τον Κιμ Γιονγκ Ιλ! Θα σας έλεγα ότι αισθάνομαι πιο Ευρωαριστερός, είμαι παιδί του Κύρκου και αδελφός του Παπαγιαννάκη. Επίσης θέλω να είμαι κοντά στο ευρώ και μακριά από τη δραχμή, μακριά από την απομόνωση που επιδιώκουν κάτι αριστεροδεξιοί εθνικισμοί, θέλω μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, μια ομοσπονδία ευρωπαϊκών Δημοκρατιών.

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου

Κάτι μου θυμίζει… Κάτι άλλο μου θυμίζει, όπως ήταν ένας τίτλος δίσκου του φίλου μου, Λογό! Θα μπορούσα να σας αραδιάσω πολλές επίλέξει αντιγραφές χρονοντούλαπα, τρένα, ποτάμια που δεν γυρίζουν πίσω, η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες , το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του , τι κάνει η Λεωφόρος βάζελος – βλέπετε, ο Αλέξης- κι άλλα αστεία. Πολλές αντιφάσεις μεταπτώσεις κωλοτούμπες μέσα έξω στην Ευρώπη, ναι όχι στο ευρώ, δεν θέλω να τους βλέπω γιατί δεν θέλησαν να με δουν (!), μέχρι που γιορτάσαμε όλοι οι Συριζαίοι μαζί στις 3 του Σεπτέμβρη ( …να περνάς θα σε ξανά βρω στους μπαχτσέδες κ.λπ. Ο Μάνος Ελευθερίου κι ο Ηλίας Ανδριόπουλος είχαν σκάσει στα γέλια…)! Λες να θυμίζει κάτι

Τελευταία δέχεστε προσωπικές επιθέσεις από Την Αυγή . Tι επιδιώκουν, κ. Ψάριανε; 

Τι να σας πω, ρωτήστε τους ίδιους. Δεν έχω βρίσει κανέναν, ποτέ. Αν μάλιστα κάποιος δικός μου διέδιδε π.χ. πως ο Τσίπρας ή ο δείνα είναι πράκτορας, παιδεραστής, χαφιές, ναρκέμπορος, παχύδερμο, πουλημένο τομάρι, δωσίλογος αμερικανοτσολιάς και άλλα τέτοια ωραία, που ‘λεγε κι ο μέγας Μποστ, θα τον έστελνα στον διάολο. Οι περί τον πρώην σύντροφό μου Αλέξη όμως περιέργως σιωπούν για να μην πω τίποτα άλλο και ο ίδιος επίσης. Συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ εν χορώ με άλλους και επικεφαλής τον Μπαλασόπουλο της ΠΟΕ ΟΤΑ, έβριζαν πετώντας γιαούρτια (!) κάτω από τα γραφεία μόνο της ΔΗ MAP, όχι στα άλλα! και φώναζαν φέρτε κάτω τον Ψαριανό!  Υπάρχει και το σχετικό βιντεάκι στο e nikos gr. Ισως επιδιώκουν με κάθε μέσον την εξόντωση του άλλου, όχι μόνο της άλλης άποψης – παλιά αρρώστια που ξαναγίνεται επιδημία και πλήττει πάλι τη δημοκρατία, μαζί και με άλλες φασιστικές ρατσιστικές νεοναζιστικές λοιμώξεις. Βρίζουν, χυδαιολογούν στα δίκτυα, σε κινητοποιήσεις, ψευδολογούν, συκοφαντούν. Απειλούν και στοχοποιούν πρόσωπα. Και πού μέχρι και στην Αυγή – τρίζουν τα κόκκαλα…-  που υπήρξε το πιο ελεύθερο δημοκρατικό σχολείο της Αριστεράς, χωρίς να ντρέπονται καθόλου! Επιδιώκουν την ιδεολογική κυριαρχία με γκεμπελοσουσλοφικέςμεθόδους που λέγαμε παλιά! ενός αναχρονιστικού νεσσταλινικού λόγου. Ισως και την άγρα ψήφων από την πιο βαθιά συστημική δεξαμενή, που σήμερα βαφτίζεται αντισυστημική και λειτουργεί οριζόντια σε πολιτικές δυνάμεις, σε οικονομικά συμφέροντα και σε εκδοτικά συγκροτήματα. Είναι και η λέσχη της δραχμής βλέπετε, που έχει επενδύσει στην… περιοχή.

Ξέρω ότι χρόνια δεν πηγαίνετε στο γήπεδο, αλλά θα ήθελα ένα σχόλιο για την ΑΕΚ…

Ας μη μιλήσω γι αυτό. Είναι μια μικρογραφία της χώρας, ακριβές αντίγραφο  και προσέξτε, μόνο η ΑΕΚ. Εχουν γίνει τραγικά πράγματα. Εχει λεηλατηθεί από πολλούς, κι από φίλους της ακόμα. Τώρα ασελγούν διάφοροι πάνω σ’ ένα σώμα παράλυτο. Είναι αφόρητη κατάσταση, δεν την αντέχω, σταμάτησα το γήπεδο, δεν μπορώ. Και είναι πολύ βαρύ να είσαι, κάπου το ‘χω ξαναπεί, Ελληνας, Αριστερός και ΑΕΚτζής. Σαν κατάρα από τον θεό –  ευτυχώς δεν υπάρχει, γιατί θα του ‘χα πολλά μαζεμένα.