Συνέντευξη του Γ. Ψαριανού στο Παρασκήνιο

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στον Αγγελο Μόσχοβα

Πηγή:

Η συνέντευξη με τον Γρηγόρη Ψαριανό συνέπεσε με τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ με απόφαση τουΦώτη Κουβέλη και ως εκ τούτου αποκτά μια διαφορετική αξία.
Ο ανεξάρτητος –πλέον– βουλευτής εξηγεί στο «Π» γιατί αρνήθηκε να συνυπογράψει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Απαντά στο τι θα πράξει εφεξής, τι θα επιλέξει στην προεδρική εκλογή και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον… Φώτη Κουβέλη!
Πώς σχολιάζετε τη διαγραφή σας από τον Φώτη Κουβέλη;
“Τι να σας πω; Είναι σαν να με έδιωξε ο πατέρας μου από το σπίτι του, αλλά το σπίτι είναι πια των ανέμων. Εμαθα ότι με έθεσε εκτός ΚΟ από τους ομαδάρχες στον Κάλαμο, στην κατασκήνωση της κόρης μου! Ο,τι πει ο Καίσαρας… Είναι μια απόφαση του Ιούλιου Καίσαρα, χρυσόβουλο βυζαντινού αυτοκράτορα.”

Και τώρα τι; Θα πάτε στο Ποτάμι όπως ακούγεται;
“Θα παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής. Αποκλείεται να προσχωρήσω σε κάποιο κόμμα, δεδομένου ότι είμαι εκλεγμένος με τη ΔΗΜΑΡ. Του 6,5%, όχι του 1,5%. Για το Ποτάμι που με ρωτάτε τώρα. Δεν είμαι μέλος ή εθελοντής, όπως θέλει ο Σταύρος. Στο Ποτάμι συμμετέχω στην Επιτροπή Διαλόγου. Εφαρμόζω, δηλαδή, έμπρακτα και με κόστος την πολιτική μου πεποίθηση –εσχάτως και απόφαση του κόμματός μου– ότι οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να συνδιαλέγονται ελεύθερα, δημοκρατικά και οργανωμένα σε ένα πολιτισμένο και όχι εκ των προτέρων στιγματισμένο διάλογο θέσεων.”

Καταλάβατε γιατί η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε διαφορετική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα επί της «μικρής ΔΕΗ»;
“Θα σας πω δυο κουβέντες που αποδίδονται στον Ιούλιο Καίσαρα. Η μία, «καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στη Ρώμη», εξηγεί τη μέχρι χθες άρνηση κάθε διαλόγου της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ. Τώρα, όμως, το «χωριό» ερήμωσε. Αναγκαστικά, έστω και δεύτερη ή εικοστή όγδοη, για να επιβιώσει η ηγετική ομάδα πρέπει να πάει… στη Ρώμη. Οπότε εφαρμόζει το άλλο ρητό του Καίσαρα: η γυναίκα του πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια… και αριστερή, μετανοούσα, συριζαία. Απλώς όχι κραυγαλέα! Δηλαδή, ναι μεν δημοψήφισμα όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς προσθέτουμε μια παράγραφο υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της… Παναγίας Σουμελά, μπας και κάνει το θαύμα της και γίνουμε κράτος αγγέλων, πολιτικών και επιχειρηματιών.”

Εσείς γιατί αντιταχθήκατε στο δημοψήφισμα;
“Γιατί θυμάμαι για ποιον λόγο έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί παραμένω συνεπής σε ό,τι πίστευα και στην περίπτωση του παπανδρεϊκού δημοψηφίσματος «ναι ή όχι στο μνημόνιο».
Με τους θεσμούς και τον λαϊκισμό δεν παίζουμε, ούτε το διακύβευμα της ΔΕΗ είναι μεγαλύτερο από του μνημονίου.
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι εθισμένο στο λαϊκισμό, η πλειονότητα των κυβερνητικών έχει παράδοση νομοθετικής προχειρότητας, το κράτος χαρακτηριστικά πελατειακά και διαπλοκής, κι ένα τμήμα του λαού είναι με τους φασίστες. Κι όλα αυτά μετά από 4 χρόνια που η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει καταναγκαστικά στη Βουλή, και η αντιπολίτευση απαξιώνει καθημερινά κάθε μεταρρυθμιστική πρόταση και αποκρούει ως προδοτική κάθε συναινετική προσπάθεια.
Ε, ποιο απ’ αυτά τα προβλήματα λύνεται με δημοψήφισμα κι από συνταγματολόγους που καλούν σε κατ’ επιλογήν τήρηση των νόμων; Εκτός κι αν από δω και πέρα κάνουμε ένα δημοψήφισμα για κάθε κακό νόμο .. Κάθε μέρα στις κάλπες θα ‘μαστε πριν καταλήξουμε ζούγκλα.
Για μένα η υποχρέωση των λογικών, αριστερών και δεξιών, είναι να επιβάλουν κανόνες, θεσμούς, και πνεύμα ουσιαστικής πολιτικής συνεργασίας. Και στο επίπεδο της διακυβέρνησης και στο επίπεδο της νομοθέτησης. Αλλιώς, ο μόνος κερδισμένος θα ναι ο μέγας δημαγωγός, που θα ζητήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα: Θέλεις να πληρώνεις φόρους; Ναι ή όχι; Ή πιστεύετε ότι παίζοντας με τους θεσμούς, θα αργήσει να βρεθεί ο μάγκας;”

Πώς μπορεί να πωληθεί η ΔΕΗ, αλλά να μη δοθεί προίκα σε ημετέρους, όπως προτείνετε; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;
“Παντού και πάντα υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Το θέμα είναι τι είδους επιχειρηματίες ευνοεί η οικονομία σου και πώς εννοεί το πολιτικό σου σύστημα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή τι κάνουν οι πολιτικοί για να επιβάλουν διαφάνεια, υγιή ανταγωνισμό, προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, ορθολογική εκμετάλλευση και προστασία του φυσικού πλούτου. Κι αυτά είναι ζητούμενα παντού, όχι μόνο στη ΔΕΗ ή στις αποκρατικοποιήσεις.
Ζητούμενα που δεν σχετίζονται με δημοψηφίσματα. Από το δημοψήφισμα το μόνο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν να προκύψει η ομάδα των 120 βουλευτών για να πλησιάσει περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Ούτε αποτελεσματικό, όμως.”

Στην προεδρική εκλογή τι θα πράξετε;
“Αποσυνδέω εντελώς την εκλογή Προέδρου από τα παιχνίδια εξουσίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.Δεν ξέρω πότε και ποια θα είναι τα δεδομένα της προεδρικής εκλογής, αλλά τα κριτήριά μου είναι πάντα ίδια. Να πάει λίγο πιο μπροστά το κάρο της αξιοπρέπειας θεσμών και προσώπων, να μη διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, να διαμορφώσουμε έναν δρόμο εκσυγχρονισμού και μια υπόσχεση εξωστρέφειας και εθνικής αυτοπεποίθησης.”

Πείτε μου ένα πρόσωπο που θα θεωρούσατε κατάλληλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα το υπερψηφίζατε.
“Τον Φώτη Κουβέλη.”

Στο συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο θα είστε παρών;
“Στον πολιτικό διάλογο έχω πάντα ανοιχτά τα αφτιά μου. Ανοιχτά, όμως, έχω και τα μάτια μου και το ημερολόγιο της μνήμης. Θα πάω, λοιπόν, ως παρατηρητής, γιατί και από το ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν προτάσεις πρόληψης, αποσόβησης της κρίσης, και οι λίγοι πολιτικοί που προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν κάποιους τομείς από το ΠΑΣΟΚ προήλθαν. Αλλά βέβαια δεν ξεχνώ ότι ακριβώς αυτοί εξοβελίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ πριν το εγκαταλείψουν κι εκείνοι.”