Συνέντευξη στην εφημερίδα Η ΔΡΑΣΙΣ (Δωδεκάνησα) 16/1/2012

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρόδο την προσεχή Παρασκευή, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και θα επισκευθεί προνοιακά ιδρύματα, ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός παραχώρησε συνέντευξη στη «Δράση», στην οποία μιλά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την Αριστερά και όσα ενώνουν ή χωρίζουν τα κόμματα με …αριστερό προσανατολισμό.
«Είμαστε μια χώρα που καταναλώνει πολλαπλάσια απ΄αυτά που παράγει, που ζει με δανεικά, και που κάποιοι, ακόμα κι αριστεροί, δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα. Δεν μπορεί να μιλάμε για αποχώρηση από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επιστροφή στη δραχμή, για μια «πτωχή πλην τιμία Ελλάδα», περιχαρακωμένη στον εαυτούλη της και σε μια εικονική πραγματικότητα. Θέλουμε και περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ σημειώνει παραπέρα ότι ειδικά τα νησιά μας πρέπει να γίνουν γέφυρες συνεργασίας, επικοινωνίας και πολιτισμού.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν την πτώση των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές και άνοδο των μικρών κομμάτων. Πιστεύετε στην «ενδυνάμωση» της ΔΗΜΑΡ;
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ποτέ ασφαλείς, δείχνουν όμως μια τάση. Το άρρωστο πολιτικό – πελατειακό κατεστημένο είναι προφανές ότι καταρρέει. Έχει μπει σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Η πτώση των ποσοστών του δικομματισμού θα είναι θεαματική στις επικείμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Τίποτα δεν θα µναι όπως παλιά. Το τραγικό είναι ότι επί 37 χρόνια το άθροισμα των ποσοστών του δικομματισμού ήταν 80 με 85% και σήμερα είναι αμφίβολο αν υπερβαίνει το 50%, το οποίο είναι επίσης μεγάλο ποσοστό για τα δυο κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα. Ελπίζω και πιστεύω ότι η επόμενη βουλή θα είναι πολυφωνικότερη και δημοκρατικότερη, με εφτά ή οχτώ κόμματα, χωρίς στρούγκες και εκβιασμούς αυτοδυναμιών. Και με κυβερνήσεις συνεργασίας από δω και στο εξής, στις οποίες η αριστερά πρέπει να έχει λόγο. Είναι αυτονόητο, για μένα, ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι την υπολογίζουν και ελπίζω να είναι διψήφιο. Δεν έχουμε αγωνία για τα ποσοστά αλλά για τις λύσεις. Αυτό που προέχει είναι να σωθεί και να προχωρήσει η χώρα.

Βλέπετε γενικότερα να ανεβαίνουν τα ποσοστά της αριστεράς; Πιστεύετε πως θα τα επιλέξουν οι ψηφοφόροι λόγω της ιδεολογίας τους ή απλά θα δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας;
Προφανώς θα ανέβουν τα ποσοστά των κομμάτων, που θεωρητικά τουλάχιστον, συγκαταλέγονται στο χώρο της αριστεράς. Και το λέω αυτό, γιατί το τι είναι αριστερό και προοδευτικό κρίνεται στην πράξη, με αποτελέσματα κι όχι με διακηρύξεις. Συνεπώς αυτά τα ποσοστά δεν αθροίζονται. Και πέρα από ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στην αριστερά οφείλει να είναι και ψήφος προοπτικής στη βάση προγραμμάτων και προτάσεων. Ο ρόλος της αριστεράς δεν είναι μόνο να διαμαρτύρεται σκαρφαλωμένη στα κεραμίδια.

Πως θα χαρακτηρίζατε τα κόμματα της αριστεράς σήμερα; Πόσο κοντά ή μακριά είναι από την ιδεολογία τους;
Είναι μεγάλος ο χάρτης των πλανητών του ηλιακού συστήματος της αριστεράς, η οποία ευτυχώς ή δυστυχώς μετά από αλλεπάλληλες διασπάσεις είναι κατακερματισμένη σε περισσότερα από 30 κόμματα και ομάδες. Στο ερώτημα που διατυπώνεται σήμερα από πολλούς, γιατί επιτέλους δεν ενώνεται ξανά ολόκληρη η αριστερά, δεν θα μπορούσε να απαντήσει ούτε ο Αϊνστάιν. Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας, αλλά και ιδεολογημάτων, ιδεοληψιών και εμμονών. Είναι και θέμα στρατηγικών και στοχεύσεων. Με άλλα τμήματα της ”αριστεράς” βρισκόμαστε πολύ κοντά και θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε, με άλλα μας χωρίζει χάος. Θέλετε ονόματα και διευθύνσεις; Νομίζω ότι είναι σαφές.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και πως βλέπετε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας;
Προσωπική γνώμη για τον κ. Παπαδήμο δεν έχω. Όσο για την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένου έργου, περιορισμένης ευθύνης και χρόνου. Οφείλει να ολοκληρώσει το σκοπό της και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Όσον αφορά τη σύνθεσή της δεν είναι εθνικής ενότητας, κόμματα που συμμετέχουν αντιπολιτεύονται τη συμμετοχή τους και τα μέτρα που αποφασίζουν, γι’ αυτό και δεν θα είναι αποτελεσματική. Ίσως να έχουμε και ανασχηματισμό, θεωρώ. Στην Ιταλία έγινε μια άλλη επιλογή. Εκεί έγινε ένα μικρό σχήμα αποτελούμενο κυρίως από τεχνοκράτες με τη στήριξη όλων των κομμάτων πλην της ακροδεξιάς. Πώς έγινε εδώ, καμία σχέση.

Είχε θέση η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας; Καλώς ή κακώς απέκλεισε τη συμμετοχή της;
Σε μία κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, βεβαίως θα είχε θέση η Δημοκρατική Αριστερά. Δεν έχουμε όμως μια τέτοια κυβέρνηση. Στην περίπτωσή μας όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, που λέει και το τραγούδι…

Πώς κρίνετε τις διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν από πρόσωπα του χώρου σας; Βοηθούν ή κάνουν κακό στη δημόσια εικόνα της ΔΗΜΑΡ;
– Οι διαφοροποιήσεις, οι εκφρασμένες διαφορετικές γνώμες είναι χαρακτηριστικό μιας πραγματικά δημοκρατικής αριστεράς. Και καλώς εκδηλώνονται. Η δημοκρατία ποτέ δεν έβλαψε και ποτέ δεν βλάπτει.

Πότε βλέπετε να γίνονται τελικά οι εκλογές. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια αναβολών;
Δεν υπάρχει θέμα αναβολών. Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το σκοπό της, τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, το PSI, τις αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που πρέπει και μπορεί να κάνει, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Όποιοι προβάλλουν και επικαλούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες κοροϊδεύουν τον κόσμο. Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνουν αρχές καλοκαιριού ή, δεν ξέρω, μπορεί και το φθινόπωρο. Αυτή η κυβέρνηση πάντως δεν μπορεί να κάνει μακρόπνοους σχεδιασμούς. Μπορεί όμως στον όποιο χρόνο της απομένει να προσπαθήσει να πετύχει μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Ως τώρα δεν το κάνει.

Πόσα άλλα μέτρα αντέχει ο κόσμος; Τι πρέπει να αλλάξει μετά τις εκλογές;
Ο κόσμος, όπως το εννοείτε, δεν αντέχει άλλα μέτρα σαν αυτά που έχουν ληφθεί εις βάρος του. Μ’ έναν τρόπο οριζόντιο και ισοπεδωτικό. ¶λλα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί δεν παίρνονται. Αναφέρομαι στους εξοπλισμούς, (μόλις προχθές καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για νέες σκανδαλώδεις προμήθειες οπλικών συστημάτων), αναφέρομαι στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αναφέρομαι στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εκτάσεων και εγκαταστάσεων, στην αλλαγή του ενεργειακού τοπίου με ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης στην θέσπιση κινήτρων για επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας και της οικονομίας που έχει βαλτώσει, στην παραχώρηση αναξιοποίητων γαιών, καθώς και στη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις. Στην ορθολογική αναδιάρθρωση του κράτους και του δημόσιου τομέα. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους Οργανισμούς, στη Δικαιοσύνη, στις Εφορείες, στις Πολεοδομίες, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα, στα λιμάνια, στην αλιεία. Πρέπει ν’ αλλάξουν όλα. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει ν’ αλλάξουν και πριν και μετά τις εκλογές. Είμαστε μια χώρα που καταναλώνει πολλαπλάσια απ΄αυτά που παράγει, που ζει με δανεικά, και που κάποιοι, ακόμα κι αριστεροί, δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα. Δεν μπορεί να μιλάμε για αποχώρηση από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επιστροφή στη δραχμή, για μια «πτωχή πλην τιμία Ελλάδα», περιχαρακωμένη στον εαυτούλη της και σε μια εικονική πραγματικότητα. Θέλουμε και περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ελλάδα.

Οι Δωδεκανήσιοι με το Μνημόνιο έχουν χάσει και κινδυνεύουν να χάσουν κεκτημένα δεκαετιών. Δεν υπάρχει π.χ. επιχειρηματίας που να μην τρέμει με το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά και ειδικότερα για την παραμεθόριο στην λήψη και επιβολή των όποιων μέτρων;
Είναι ρητή και κατηγορηματική διάταξη του Συντάγματος η ”ειδική μέριμνά” για νησιώτικες, παραμεθόριες ή ορεινές περιοχές. Οι Δωδεκανήσιοι, οι Κυκλαδίτες, οι Επτανήσιοι, οι Θράκες, όλοι, ”Μακεδόνες, Μωραΐτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί” που έλεγε κι ένα αντάρτικο τραγούδι, έχουμε χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο, έχουμε ήδη χάσει κεκτημένα, και κινδυνεύουμε πια να χάσουμε και τον εαυτό μας. Τα κακά μνημόνια, οι άθλιες τρόικες, τα Δυο Νου Του, αυτά είναι υπεύθυνα για την κατάσταση μας ή οι ελληνικές κυβερνήσεις κι εμείς που για 37 χρόνια τις ψηφίζουμε, καλοί μου πελάτες; Απ’ ό,τι θυμάμαι για όλες τις καταστροφές που μας έχουν συμβεί πάντα έφταιγαν κάποιοι ξένοι. Οθωμανοί, Τούρκοι, Βαυαροί, αγγλογάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι, Αμερικανοί, Αλβανοί μετανάστες. Εμείς δεν φταίμε ποτέ και σε τίποτα; Οι ξένοι φταίνε που έχουμε πέντε – έξι μαρίνες στα νησιά μας, ενώ οι Τούρκοι απέναντι έχουνε τριακόσιες; Οι ξένοι φταίνε που έχουμε άγονες γραμμές, αποκλεισμένα νησιά, διπλανά νησιά που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Οι ξένοι φταίνε για το καμποτάζ που είχαμε επί χρόνια και συζητάμε ακόμα τώρα αν πρέπει να αρθεί;
Οι ξένοι φταίνε που έχουμε αναλογικά το μικρότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο; Οι ξένοι φταίνε που φάγαμε τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις και κοντεύουμε να μηδενίσουμε την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή; Η Ελλάδα είναι ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός και είμαστε πίσω ακόμα κι από την Τουρκία σε τουριστική ανάπτυξη, με πολλαπλάσιες τιμές σε παροχή υπηρεσιών, σε ναύλους, μετακινήσεις, διαμονή, εστίαση. Επίσης έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε ως εχθρούς όλους τους γείτονές μας, Αλβανία, Fyrom. Βουλγαρία, Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να είμαστε η καρδιά, το μυαλό και η μηχανή των Βαλκανίων και μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης. Ζούμε σε συνθήκες υποτέλειας, χωρίς γι’ αυτό να φταίνε οι ξένοι παρά οι δικές μας υποτελείς κυβερνήσεις, οι οποίες ούτε την ΑΟΖ μπορούν να προσδιορίσουν, ούτε την υφαλοκρηπίδα, ούτε έρευνες για υδρογονάνθρακες να κάνουν, ενώ την ίδια στιγμή αριστεροί και δεξιοί ψάλτες της εθνικοφροσύνης φοβούνται μην χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Ειδικά τα νησιά μας πρέπει να γίνουν γέφυρες συνεργασίας, επικοινωνίας και πολιτισμού.

Πως βλέπετε την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων. Πρόκειται όντως για ξεπούλημα, όπως πολλοί υποστηρίζουν;
Πολλοί απ’ αυτούς που μιλάνε για ξεπούλημα, είναι ήδη ξεπουλημένοι ή έχουν ήδη ξεπουλήσει. Ή μήπως όχι; Υπήρξαν ξεπουλημένες κυβερνήσεις αρκετές ως τώρα. Και με μεγάλο πελατολόγιο ψηφοφόρων.
Είναι απόλυτη ανάγκη να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία, χθες. Με επενδύσεις και επενδυτές από παντού. Και να δοθούν και κίνητρα γι’ αυτό. Αυτό ουδεμία σχέση έχει με ξεπούλημα. Για να ξεπουληθεί κάποιος πρέπει να το θέλει. Το θέλουμε; Αν το θέλουμε δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο. Το έχουμε κάνει ήδη αρκετές φορές.