Συναντηση με επιτροπη κρατουμενων στις φυλακες Δομοκου

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στις 18 Νοεμβρίου 2008 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας,  μαζί  με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό και το Χρήστο Πιλάλη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, επισκέφθηκαν τις φυλακές Δομοκού. Εκεί συνάντησαν αρχικά τον διευθυντή της φυλακής και στη συνέχεια αντιπροσωπεία των φυλακισμένων απεργών πείνας. Όπως διαπιστώνεται από όσα είπαν τόσο ο διευθυντής και οι αρχιφύλακες, όσο και οι απεργοί κρατούμενοι, η φυλακή φιλοξενεί αρκετά μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων (660 αντί 597) από αυτόν που μπορεί να δεχθεί με στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα. Δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, ούτε γιατρός στη φυλακή. Έτσι κάθε επείγον πρόβλημα υγείας κρατούμενου ή εργαζόμενου μπορεί αν δεν είναι πολύ σοβαρό να εξεταστεί με καθυστέρηση στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και αν είναι σοβαρό με μεγάλη καθυστέρηση στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Κορυφαίο παράδειγμα ο ισοβίτης κρατούμενος που κρεμάστηκε στις 15 .11 και διακομίστηκε με καθυστέρηση 2 ωρών στο νοσοκομείο Λαμίας όπου και βρίσκεται ακόμα στην εντατική και αυτό ενώ οι φυλακές είναι υπερσύγχρονες (κατασκευάστηκαν το 2007) με αναρρωτήριο δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό για να στελεχωθεί.
Από τους 660 κρατούμενους της φυλακής Δομοκού περίπου οι 400 είναι απεργοί πείνας και όπως οι εκπρόσωποί τους διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, σκοπεύουν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που νωρίτερα είχε επισκεφθεί και τις φυλακές Μαλανδρίνου και Άμφισσας, δήλωσε ότι:
Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείκτης του επιπέδου πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους κρατούμενους.
Με τον τρόπο που η Ελληνική Πολιτεία φέρεται, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις τριτοκοσμικές.
• Το 50% των κρατουμένων είναι για το νόμο περί ναρκωτικών!
• Το30% των κρατουμένων είναι προφυλακισμένοι έως και 18 μήνες, χωρίς να έχουν δικαστεί.
• Στις φυλακές της περιφέρειας  δεν υπάρχουν γιατροί.
• Σε όλες τις φυλακές υπάρχουν έως και διπλάσιοι κρατούμενοι από τη χωρητικότητά τους.

• Παραβιάζεται κατά κόρον το σύστημα χορήγησης αδειών των κρατουμένων.
Εδώ και 20 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν πήρε τα γενναία μλετρα που μπορούσε και όφειλε να πάρει.
Χωρίς να αναφέρουμε τι λένε οι ίδιοι οι κρατούμενοι (υπάρχουν συγκλονιστικές καταγγελίες και περιγραφές), να πούμε ότι, οι διευθυντές, φύλακες και εργαζόμενοι παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι εδώ;

19/11/08

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.