Συνδικαλιστική κάλυψη των «δανεικών εργαζομένων»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                     

 30/06/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό
Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «Συνδικαλιστική κάλυψη των «δανεικών εργαζομένων».

Στις 19/01/2009 είχαμε καταθέσει ερώτηση (αρ. πρωτ. 12699/498) στο Υπουργείο Απασχόλησης σχετικά με τους «δανεικούς εργαζόμενους». Ένα από τα ερωτήματα που θέταμε ήταν το «πώς θα εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμά τους να γίνονται μέλη των επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων  ανεξάρτητα εάν εργοδότης τους είναι ο κύριος της επιχείρησης που τους απασχολεί ή τρίτος». Στην απάντησή του το Υπουργείο παραθέτει μια σειρά από παραγράφους και άρθρα νόμων που αφορούν στην προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Στον πιο πρόσφατο σχετικό νόμο (2956/2001) αναφέρεται πως «όσον αφορά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θεωρείται άκυρη οποιαδήποτε ρήτρα με την οποία, άμεσα ή έμμεσα, παρεμποδίζονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα του μισθωτού».

Ασφαλώς υπάρχουν αρκετοί νόμοι που γενικά αφορούν στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Εντούτοις, επειδή οι «δανεικοί εργαζόμενοι» είναι μια νέα εργασιακή κατάσταση, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μπορούν να συμμετέχουν στα σωματεία των εταιρειών που αποτελούν τον έμμεσο εργοδότη τους. Για παράδειγμα, οι «δανεικοί εργαζόμενοι» στις Τράπεζες δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας παρ’ όλο που αποτελούν το 5% του προσωπικού των Τραπεζών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. και με αυτόν τον τρόπο να λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός για τις Τράπεζες.

Με βάση τα προαναφερόμενα
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

• Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι θα καλύπτονται συνδικαλιστικά από τα σωματεία των εταιρειών που αποτελούν τον έμμεσο εργοδότη τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.