Συνεντευξη στο kolonaki-press.com

«Οι υπουργοί είναι μισθοδοτούμενοι από επιχειρηματίες και κότες» 
Συνέντευξη στη Νικολέτα Μακρή

Πιστεύω ότι σε  μια συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού δεν χρειάζεται πρόλογος. Απλά για ακόμα μια φορά χείμαρρος.

Πώς πήρες την απόφαση να βάλεις υποψηφιότητα στις εκλογές του 2007 ;

Στην πραγματικότητα δεν την πήρα εγώ την απόφαση. Με πήρε μόνη της . Δηλαδή η υπηρεσία είχε αποφασίσει και εγώ απλώς υποτάχθηκα στην μοίρα του στρατιώτη του κινήματος. Αστείο φαίνεται, αλλά επειδή είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων δεν είχα σκοπό να φύγω. Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου εγώ ήμουν διακοπές και με έπαιρναν τηλέφωνο και μου λέγανε: « Συγχαρητήρια που είσαι υποψήφιος» .Εγώ δεν είχα ιδέα. Με έγραφαν οι εφημερίδες , δηλαδή με είχαν δώσει αυτοί και μάλιστα στην Α΄ Αθηνών. Στην αρχή τους είπα ότι δεν κατεβαίνω γιατί δεν ήθελα καθόλου να μπω σε αυτή τη διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας. Στην αρχή είπα όχι και μετά είπα να κατέβω στην Β΄ Αθηνών γιατί ήμουν σίγουρος ότι δεν θα βγω. Και όταν βγήκα εκεί ήταν το τελειωτικό. Είναι από εκείνα τα περιέργα πραγματα που κάποια στιγμή στην ζωή σου γίνονται από μόνα τους.

Ποια ήταν η πρώτη σου απογοήτευση όταν μπήκες στη Βουλή ;

Αυτή η σοβαροφάνεια που ήμουν σίγουρος ότι θα συναντήσω. Όλη αυτή η «πόζα» της μεγάλης πλειοψηφίας. Σίγουρα δεν είναι όλοι έτσι. Ύπάρχουν και άνθρωποι κανονικοί που όπως είναι γενικά στη ζωή τους είναι και στη Βουλή. Βέβαια μιλάμε για 20 με 30 ανθρώπους, αλλά δεν βαριέσαι .Κάτι είναι και αυτό.

Φαντάζομαι πώς θα σε κοιτούσαν στην αρχή  όταν  φορούσες  γιλέκο αντί για κουστούμι.

 

Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις γενικά. Και από το προεδρείο κυρίως αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκαν στην πορεία. Μου έλεγαν στην αρχή δεν θα μπεις έτσι, δεν θα ορκιστείς, δεν θα μιλήσεις γιατί το πρωτόκολλο λέει ότι πρέπει να φοράς κουστούμι. Εγώ τους απαντούσα ότι το πρωτόκολλο της Βουλής του 1860 λέει φουστανέλα. Αν φορέσουν και οι 300 φουστανέλα θα φορέσω και εγώ. Το πρωτόκολλο πράγματι λέει φουστανέλα,τσαρούχι,φούντα,φέσι. Δεν λέει Αρμάνι ή καλό κασμίρι.  Η «μάχη» αυτή λοιπόν δεν ήταν για την πλάκα γιατί για εμένα δεν ήταν αστείο. Δηλαδή το τί φοράει ο καθένας είναι δικαίωμα του και μάλιστα αδιαπραγμάτευτο. Δεν μπορείς να κρίνεις το άλλον από την εμφάνιση και το τί φοράει. Και εξάλλου τα μεγαλύτερα καθίκια και τα μεγαλύτερα λαμόγια κρύβονται πίσω από πολύ ακριβά κουστούμια.

Τί βαριέσαι περισσότερο στη Βουλή ;

Τον χαμένο χρόνο. Το δημιουργικό  κομμάτι, που μπορεί να είναι μια ώρα, κατασπαταλάται –πλατιάζει πολύ και μπορεί να γίνει και δώδεκα ώρες.  Μέσα σε αυτό τον χρόνο που χάνεται αφειδώς, σου μένει πολύ λίγος χρόνος για να μιλήσεις. Υπουργοί, υφυπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, πρωτοκλασσάτα στελέχη,ιστορικοί ηγέτες,πρόεδροι,πρώην πρόεδροι της Βουλής μπορεί να μιλάνε δύο ώρες την μέρα ο καθένας και εσύ θα μιλήσεις τέσσερα λεπτά τη βδομάδα-και αν μιλήσεις .

Ποιες αλλαγές έχει φέρει στη ζωή σου η νέα σου ιδιότητα;

Ότι η σχέση με τον έξω κόσμο είναι έντονα διαφορετική. Δηλαδή κάποιοι σου λένε : «Μπράβο μεγάλε, έσκισες, καλά τα λές, χώστα κλπ» ενώ άλλοι σου λένε : «γελοίε, καραγκιόζη, πουλημένε που πήγες και έγινες τα ίδια με αυτούς που έβριζες, έχεις γίνει και εσύ ένας εθνοπατέρας που παίρνεις 800 δις την ώρα και έχεις καταθέσεις σε Ελβετία και σε off shore εταιρείες» και γενικά τέτοιες παπαριές που δεν είναι αλήθεια  ούτε το ένα ούτε το άλλο. Στον εαυτό μου πάντως δεν έχει αλλάξει τίποτα.Είμαι όπως ήμουν πριν  απλώς από εκεί που έκανα μια ωρίτσα και κάτι ραδιόφωνο στον Best, δύο ωρίτσες δηλαδή ήταν αλλά έκλεβα, τώρα έχω 13 με 14 ώρες την ημέρα τρέξιμο. Δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα,δεν υπάρχει τίποτα. Έχεις ταξίδια στην επαρχία,στο εξωτερικό, συναντήσεις,συνέδρια αλλά κυρίως το μεγάλο το τρέξιμο είναι στην επαρχία γιατί σε φωνάζουν από την Λαμία,τον Βόλο,τα Τρίκαλα,την Καλαμάτα,την Ικαρία, την Νάξο,την Καβάλα,την Κομοτηνή. Δεν τα βγάζω πέρα. Για να καταλάβεις το επόμενο Σαββατοκύριακο με έχουν καλέσει από τέσσερις πόλεις αλλά  μόνο σε μία από αυτές θα καταφέρω να πάω. Δεν μπορώ να πάω σε όλες. Απ την άλλη βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλοί που μπορεί να λουφάρουνε. Ας πούμε ο βουλευτής ενός κυβερνητικού κόμματος ή της αντιπολίτευσης ,ή ένα κόμμα με 30 βουλευτές άνετα μπορεί να το κάνει. Άλλο να είσαι ένας από τους τριάντα και άλλο να είσαι ένας από τους δώδεκα ή από τους έξι που ήταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού.

Έχεις την ίδια διάθεση να βάλεις υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές ;

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Τώρα που μπήκαμε στον χορό θα χορέψουμε . Δηλαδή, όσο σε παίρνει λίγα πραγματάκια μπορείς να τα κάνεις. Δηλαδή να δώσεις μια διαφορετική νότα ,να μιλήσεις λίγο διαφορετικά,να πιέσεις μερικά πράγματα,να αποκαλύψεις,να κοντράρεις. Μπορείς γενικά να βοηθήσεις. Όχι, ότι θα αλλάξεις τον κόσμο. Δεν αλλάζει ο κόσμος από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν οι εκλογές αλλάζαν τον κόσμο θα ήταν απαγορευμένες.Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να εκλέγεσαι εσύ και να αντιπροσωπεύεις 20.000 ανθρώπους. Αυτοί οι 20.000 άνθρωποι πρέπει να έχουν άμεσο λόγο. Δηλαδή να ζούμε σε καταστάσεις άμεσης δημοκρατίας. Όπως στην αρχαία Ελλάδα με την εκκλησία του Δήμου. Τότε πήγαινε ο κάθε πολίτης μια φορά τον μήνα και τα έχωνε-όλοι τα χώνανε. Τώρα θα μου πεις, πού θα μαζευτούμε δέκα εκατομμύρια άνθρωποι; Μπορούμε να βρούμε τρόπο. Υπάρχουν λύσεις. Τοπική αυτοδιοίκηση,αποκέντρωση της εξουσίας και των δραστηριοτήτων διακυβέρνησης κλπ. Μπορεί να γίνει σε ένα μακρινό μέλλον που θα είναι τα δισέγγονα των εγγονών μας. Βέβαια μπορεί να ζήσουμε και μια αθλιότητα όπως το Big Brother ,να είναι ο μεγάλος αδερφός με το μεγάλο μάτι ,μια φωνή και όλοι να είναι αντίγραφα,ρέπλικες. Μπορεί να μας επιφυλάσσει και τέτοιες φρικαλέες εκπλήξεις το μέλλον αλλά ελπίζω αυτές να τις γλυτώσουμε.

Πώς εξηγείς την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με πέρισυ ;

Καταρχήν να εξηγήσουμε την τεράστια άνοδο. Αν μου έλεγες πριν από 6 μήνες πώς εξηγείς την τεράστια άνοδο, θα σου έλεγα αυτό το ίδιο που θα σου πω και τώρα για την τεράστια πτώση. Τα ποσοστά ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Υπάρχει λοιπόν η άνοδος και η πτώση. Η άνοδος οφείλεται σε μια σαφή αντιπολιτευτική στάση και πάρα πολύ μαχητική που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη βουλή. Ήταν το μοναδικό κόμμα  με πραγματική αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα αλλά και με σοβαρές προτάσεις και όχι μόνο αντίλογο και αντίδραση. Λένε ότι η αριστερά είναι χώρος διαμαρτυρίας. Δεν είναι χώρος διαμαρτυρίας. Υπάρχουν προτάσεις και μακάρι να τις κάνουν και οι άλλοι. Έτσι κι αλλιώς εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση. Η άνοδος και η πτώση όμως είναι σχετικά. Η πτώση οφείλεται νομίζω στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί σε απόλυτη ισορροπία τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Μια μερίδα του τα διαχειρίστηκε πολύ συντηρητικά που ήταν αρνητική απέναντι στην μικρή αυτή εξέγερση.Μια άλλη μερίδα του το διαχειρίστηκε με τυμπανοκρουσίες λες και ήταν η οκτωβριανή επανάσταση. Ήταν και τα δύο αυτά λάθος. Ήθελε μια ερμηνεία που ακόμα δεν την έχουμε δώσει. Συνολικά και ισορροπημένα δηλαδή. Η αδυναμία λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τον Δεκέμβρη και οι τερατώδεις επιθέσεις που δέχθηκε από όλους όπως ότι χαιδεύουμε αφτιά κουκουλοφόρων , ότι στις τάξεις μας κρύβονται κουκούλες,μολότοφ και πυροκροτητές,-αηδίες και ξεράσματα δηλαδή- ήταν ένας από τους λόγους. Επίσης δεν έλειψαν και οι εσωτερικές ενδοκομματικές αναταράξεις εως και κοκορομαχίες θα έλεγα, που εμένα προσωπικά με ενοχλούν πάρα πολύ και ακόμα περισσότερο ενοχλούν τον κόσμο. Γιατί τα εσωκομματικά αυτά τα έχω ξαναζήσει από τον Ρήγα, από το ΚΚΕ εσωτερικού και από τον παλιό Συνασπισμό. Μια ζωή ήμουν στον χώρο της Αριστεράς και πάντα υπήρχαν αυτά αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε. Είναι 2009. Δεν μπορεί να συζητάμε με όρους του 1975 ή να συζητάμε αν η Ευρώπη είναι καλή ή κακή.

Πιστεύεις οτι η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσυρθεί ;

Δεν υπάρχει παλιά φρουρά. Υπάρχουν παλιοί και νέοι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας. Ξέρω κάτι πιτσιρικαδες 18 χρονών που είναι πολύ γέροι. Ή είναι πολύ συντηρητικοί ή είναι πολύ κομματόσκυλα ή είναι πολύ Σταλινικοί ή είναι πολύ κομπλεξικοί . Δεν είναι θέμα ηλικίας είναι θέμα σκέψης, στάσης απέναντι στα πράγματα. Εξ άλλου οι παλιές φρουρές υπάρχουν παντού.

Με ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελες να συνεργαστείς ποτέ;

Με αυτά τα στελέχη που άσκησαν την εξουσία επί 20 χρόνια. Όποια από αυτά τα στελέχη-υπουργοί,πρωθυπουργοί που εκπροσωπούσαν αυτό το ΠΑΣΟΚ  που άσκησε την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια και που έκανε μερικά άλματα, μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Κοινώς το ΠΑΣΟΚ του ‘81 ως το ‘85 που μετά όλα αυτά άρχισε να τα παίρνει πίσω και να επικρατεί γενικώς μια αίσθηση λαμογιάς σε όλο τον κόσμο ,γιατί η λέξη «λαμόγιο» με το ΠΑΣΟΚ «σκάσανε»  σχεδόν μαζί. Η λαμογιά θεσμοθετήθηκε επί ΠΑΣΟΚ.  Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και στο ΠΑΣΟΚ που άσκησε εξουσία για 20 χρόνια υπήρχαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι. Δεν θέλω να πω ονόματα, ποιοι ήταν πράκτορες των συγκροτημάτων,λαμόγια,ντενεκέδες ποιοι ήταν πουλημένοι και ποιοι ήταν πολύ σοβαροί άνθρωποι και εξαιρετικοί σοσιαλοδημοκράτες ή οι προοδευτικοί άνθρωποι που μπορούσαν να έρθουν σε ρήξη με το κατεστημένο και δεν το έκαναν. Αυτό καταλογίζω σε αυτούς τους καλούς πασόκους. Άλλο όμως είναι να συμπαθείς κάποια πρόσωπα και άλλο να κάνεις μια κεντροαριστερή μουτζούρα του στύλ Ρομάνο Πρόντι. Το θέμα δεν είναι αν θα συνεργαστείς ή όχι με το ΠΑΣΟΚ αλλά προς τα που θα συνεργαστείς ή για ποιο πράγμα. Αν είναι να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον Κοσκωτά, την τράπεζα Κρήτης,το καλαμπόκι, τον Αθανασόπουλο,τους δεκανείς,τα χρηματιστήρια και τις αρπαχτές καλύτερα να μας λείπει. Ας τα κάνουν μόνοι τους. Αν είναι όμως να συνεργαστούμε για να κάνουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα ,διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους,δίκαιη φορολογία,υγεία και παιδεία δωρεάν για όλους βεβαίως να τα κάνουμε. Αύριο το απόγευμα που λέει ο λόγος.Άντε,το πολύ απο Δευτέρα.

Θα αναλάμβανες υπουργός σε μια κυβέρνηση με τον Γιώργο πρωθυπουργό ;

Όχι, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα ποδήλατο. Έτσι κι αλλώς υπήρξα δεινός ποδηλάτης και σε δύσκολες  καταστάσεις μπορώ να τον βοηθήσω π.χ σε τεχνικά θέματα όπως με αλυσίδες ή ταχύτητες. Θα ήθελα λοιπόν να βοηθήσω αλλά όχι να είμαι υπουργός. Ευχαριστώ, όμως δεν θα πάρω. Νοιώθω μια απώθηση προς την εξουσία. Καταλαβαίνω ότι κάποιος πρέπει να την κάνει αυτή την βρωμοδουλειά και θα μπορούσα να βοηθήσω και εγώ και άλλοι άνθρωποι στο να γίνει κάπως αξιοπρεπώς. Στο βαθμό δηλαδή που δεν θα αλλοτριωθούμε και δεν γίνουμε σαν την μούρη μας όλοι. Για παράδειγμα το υπουργείο Πολιτισμού τα έχει κάνει σκατά με τον ελληνικό πολιτισμό. Αν καταργηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, μάλλον ο πολιτισμός θα πάει καλύτερα. Όσα χρόνια δεν υπήρχε αυτό το υπουργείο υπήρχε πολιτισμός. Γιατί παίρνουν επιχορηγήσεις οι δικοί μας θίασοι, οι δικές μας ομάδες,οι δικές μας χορωδίες,τα δικά μας παιδιά,τα πράσινα παιδιά,τα γαλάζια παιδιά,οι μπλε και πράσινοι κόκκοι,άντε και κάτι κοκκινούλια στη μέση για να τσιμπολογήσουνε και αυτά λίγο καναβουράκι. Εξάλλου το υπουργείο αυτό ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επί χούντας ως άλλοθι,  ότι δηλαδή εμείς φροντίζουμε για τον πολιτισμό.Παπάρια μάντολες! Ντροπή! Ο πολιτισμός δεν θέλει υπουργείο. Ψυχή θέλει, κόσμο, αγώνα, χρήματα, όραμα, όρεξη και κυρίως ανθρώπους όπως Χατζηδάκιδες,Θεοδωράκηδες,Κουν,Τσαρούχηδες που να μπορούν να ρυθμίσουν καταστάσεις αλλά να μην ασκούν εξουσία.

Πώς σχολιάζεις τα πρόσφατα μέτρα για τους κουκουλοφόρους ;

Αηδίες και ξεράσματα.Ποινικοποίηση κουκούλας. Πόσα χρόνια θα τρώει η μεταξωτή, πόσα χρόνια η μάλλινη. Η άσπρη κουκούλα θα παίρνει μικρότερη ποινή από την μαύρη ; Η ερυθρόλευκη; Εγώ προτείνω να αποποινικοιήσουν την χρήση της κιτρινόμαυρης κουκούλας επειδή είμαι ΑΕΚ. Τι αηδίες είναι αυτές! Ωραία τότε.Στην επόμενη διαδήλωση δεν θα φορέσει κανείς κουκούλα. Αν θα  κατεβαίνουν με κράνη μοτοσυκλετιστών και τα κάνουνε λαμπόγιαλα, θα ποινικοποιήσουμε τα κράνη; Αυτό είναι μαλακία χοντρή, είναι ψύχωση. Όποιος ηλίθιος το σκέφτηκε αυτό πρέπει να τον κρεμάσουν  στον τοίχο ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Αυτός είναι κάποιος συνεργάτης του Δένδια του υπουργού Δικαιοσύνης.  Ντροπής πράγματα! Κουκούλες δεν φοράνε μόνο για να κρύψουν τα πρόσωπά τους αλλά για να μην τους παίρνουν τα δακρυγόνα, τα ασφυξιογόνα με τα χημικά που μπορεί να πεθάνεις.  Άλλοι φοράνε για τις κάμερες όπως μου είπε ένας κουκουλοφόρος : «Βγάλε τις κάμερες βρε πουλημένε» εννοούσε ότι είμαι και εγώ πουλημένος με το σύστημα. «Βγάλτε τις κάμερες να βγάλουμε και εμείς τις κουκούλες». Δίκιο είχε. Οι κουκουλοφόροι της αστυνομίας θα τρώνε ποινή φυλάκισης 10 ετών; Έχω κάνει και ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Οι μισοί κουκουλοφόροι είναι μπάτσοι. Είναι της αστυνομίας που μπαινοβγαίνουν σε κλούβες. Έχουμε καταθέσει στη Βουλή φωτογραφίες και βίντεο. Και τους ρωτήσαμε :«Θα μας πείτε ποιοι είναι αυτοί»; Και απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει.

Μπορείς να μου αναφέρεις δύο πράγματα που θα ήθελες άμεσα να αλλάξουν στη χώρα μας; 

Θα άλλαζα πρώτα το πρώτο και μετά το δέυτερο.(γέλια) Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, δεν υπάρχει σειρά. Θα άλλαζα πιο πολύ εσένα και εμένα κυρίως. Τι θέλω να πω με αυτό. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αν κάνουμε μια επανάσταση μπορεί να πετύχει ,να γίνουμε εξουσία εγώ και εσύ και να τους γαμήσουμε όλους. Να είμαστε οι χειρότεροι από τους προηγούμενους .Έχει γίνει αυτό.Το έχουμε δει αυτό τόσες φορές σε αριστερές επαναστάσεις,προοδευτικές,εξεγέρσεις που ανέλαβαν εξουσία και τα κάνανε σκατά. Εκτελέσεις ,ψυχιατρεία,εξαφανίσεις μέχρι που σβήνανε τις φάτσες από τις φωτογραφίες. Το φέρετρο του Λένιν το κρατάει μόνο ο Στάλιν . Οι άλλοι τρεις είναι μουτζουρωμένοι. Σαν σερβιτόρος το πάει. Αν ισχύει αυτό που μου είπε ένας αριστερός συγγενής μου που πολύ τον αγαπάω: «Αγοράκι μου ευτυχώς που χάσαμε».Ξέρεις τι κουβέντα είναι αυτή ;Να την ακούει ένας αριστερός από έναν άλλο αριστερό ; Ευτυχώς λοιπόν που χάσαμε στον εμφύλιο γιατί αν είχαμε κερδίσει τώρα μπορεί να είχαμε γίνει Βουλγαρία,Καμπότζη,Ανατολικό Βερολίνο. Μετά υπάρχει και το άλλο.Επανάσταση ή μεταρρύθμιση; Δέκα μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι πιο σημαντικές από μία επανάσταση. Οι επαναστάσεις έχουν αφήσει ισχυρά σημάδια στην ιστορία αλλά περισσότερα σημάδια έχουν αφήσει οι μεταρυθμίσεις. Είναι μερικοί αριστεροί αλλά πολύ αριστεροί σου λέω, που λένε «Εσύ είσαι μεταρυθμιστής δεν είσαι επαναστάτης». Παπάρια μάντολες!Κάποιοι λένε να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό γιατί είναι ένα σαθρό και σάπιο σύστημα.Ποιος μου λέει εμένα ότι θα είναι καλύτερο το επόμενο σύστημα  από αυτό το γελοίο; Και επίσης πριν το γκρεμίσουμε μήπως είναι καλό να το κάνουμε να λειτουργήσει; Γιατί αυτό το πράγμα εδώ στην Ελλάδα δεν είναι καπιταλισμός. Είναι κάτω κάτι καρχαρίες αδηφάγοι και σιχαμένοι χλέμπουρες που μας γαμάνε και οικονομάνε και έχουν τρισεκατομμύρια ενώ ο κόσμος πεινάει και υποφέρει. Αυτό είναι καθεστώς ολιγαρχίας και καρτέλ, δεν είναι καπιταλισμός.Καπιταλισμός είναι ελεύθερη οικονομία.Το ότι η βενζίνη από 160 δολ. έχει πάει στα 50 το βαρέλι και την αγοράζεις 1 ευρώ; Θα έπρεπε να έχει 60 λεπτά τώρα. Αλλά κάνουν την πάπια όλοι. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός υπουργός να τους πει «Τί κάνετε ρε,τί κάνετε εδώ»; Οι υπουργοί είναι μισθοδοτούμενοι από αυτούς και είναι και κότες. Γιατί από κάτι τέτοιους επιχειρηματίες ή μαυραγορίτες στηρίζονται οπότε πώς θα πάνε να τους βάλουν χέρι; Θα του πουν του υπουργού: «Άντε ρε μαλάκα από εδώ» .Ξέρεις πόσους υπουργούς τους έχουν  πετάξει έξω από τα γραφεία των επιχειρηματιών; Γιατί δεν πάει ο επιχειρηματίας στον υπουργό να του ζητήσει κάτι. Παίρνει τηλέφωνο και λέει «Φώναξέ μου τον μαλάκα τον υπουργό να  έρθει από το γραφείο μου αύριο»!Ξέρεις πόσες φορές έχει γίνει αυτό; Ρώτα μερικούς υπουργούς να σου πουν.

Με τί αυτοκίνητο κυκλοφορείς ως βουλευτής;

Κυκλοφορώ με ένα Lexus που μας έχει δώσει η Βουλή. Η Βουλή τα παίρνει με leasing  μας τα δίνει και κάθε τέσσερα χρόνια τα αλλάζει και νοικιάζει άλλα. Δεν μας τα χαρίζει όπως νομίζουν μερικοί. Έχω που λες ένα τέτοιο νοικιασμένο και μάλιστα οι μισοί από αυτούς που το επιλέξαμε ήταν γιατί ήταν τα μόνα υβριδικά. Κανονικά δεν θα έπρεπε να νοικιάζουν αυτοκίνητα στους βουλευτές. Κατά την γνώμη μου έπρεπε να δίνουν μια κάρτα βενζίνης απεριορίστων χιλιομέτρων και να πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου. Αυτοκίνητο είχα. Τι μου το δώσανε; Ποιος δεν έχει αυτοκίνητο σήμερα; Όποιος θέλει να πάρει Πόρσε με αλεξίσφαιρα τζάμια να πάει να την αγοράσει. Γιατί δηλαδή πρέπει να του τη νοικιάσει η Βουλή; Τα μεγάλα έξοδα φυσικά είναι η βενζίνη και θα μπορούσαν να σου δίνουν μια κάρτα από τα κρατικά δυιλιστήρια να βάζεις βενζίνη. Αλλά έτσι δεν θα μπορούσαν να βγάλουν μίζες.Κατάλαβες ; Ενώ να νοικιάζουν 300 αυτοκίνητα κάθε χρόνο με leasing γυρίζει ένα χρήμα τρομερό σε 4-5 εταιρείες και γίνεται ένας τζόγος από μίζες. Αυτό υποψιάζομαι ότι συμβαίνει.

Οι βουλευτές αξίζουν τα λεφτά τους ;

Είναι πολλοί που τα αξίζουν. Προσωπικά δεν ξέρω αν τα αξίζω γιατί παίρνω 100.000 την βδομάδα(γέλια). Είναι μερικοί που τα αξίζουν όχι τα λεφτά αλλά αυτό που κάνουν. Τα λεφτά είναι λίγα,είναι μισθοί πείνας. Ντροπή! Πρέπει οι βουλευτές να κατέβουμε σε  απεργία πείνας.  Αστειεύομαι φυσικά. Είναι καλά τα λεφτά που μπορεί να πάρει ένας βουλευτής αλλά δεν είναι τίποτα υπεβολικά ποσά όπως νομίζουν διάφοροι γελοίοι ότι οι βουλευτές κολυμπάνε στο χρήμα. Ρώτα και τον Κοροβέση και κάτι φίλους που έχουν βγει πρώτη φορά μαζί μου.Χρεωμένοι είμαστε ,με δάνεια οι περισσότεροι γιατί πρέπει να νοικιάσεις γραφεία, να τα συντηρήσεις και γενικά πολύ τρέξιμο που δεν φαντάζεσαι.

Έχεις φανατικούς οπαδούς και ταυτόχρονα φανατικούς εχθρούς.Που πιστεύεις οτι οφείλεται αυτό ;

Στην διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από κάθε άνθρωπο. Ευτυχώς που δεν υπάρχει μέση κατάσταση γιατί αν ήμασταν όλοι κάπως έτσι, θα είχαμε πεθάνει από ανία και από πλήξη. Αν όλοι σου λένε μπράβο και συγχαρητήρια τότε κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά πρέπει να έρχεσαι σε ρήξη με πράγματα. Όσοι είναι ρατσιστές, ξενόφοβοι, κομπλεξικοί, βίαιοι, εγκληματίες, ηλίθιοι, τομάρια, οφείλουν να είναι εχθροί μου. Αν βρω τρία τομάρια,τρία καθάρματα,δύο δολοφόνους,πέντε παπάδες που παρενοχλούν σεξουαλικά μικρά παιδάκια και είναι κολλητοί μου και με αγαπάνε τότε θα πρέπει να πάω να κρεμαστώ.

Τόση ώρα που μιλάμε κοιτάω τα κομποσχοίνια που φοράς στο χέρι σου αν και γνωρίζω ότι δεν τα πας καλά με την θρησκεία. Γιατί τα φοράς ;

Τα δύο κομποσχοίνια είναι από το Άγιο Όρος και τα άλλα δύο από ένα μοναστήρι έξω από τη Ναύπακτο. Μου αρέσουν και τα φοράω.Γενικά δεν έχω καλή σχέση με τις θρησκείες όχι με την θρησκεία. Πιστεύω ότι η ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει ότι ένας Θεός , ένας Αλλάχ θα τον σώσει είναι χοντρή μαλακία. Αυτό βέβαια υποκινείται από διάφορα λαμόγια που θέλουν να σε βάλουν στο λούκι να νομίζεις ότι μόνο ο Θεός θα σε σώσει ενώ αυτοί τον Θεό τον έχουν γραμμένο στα παπάρια τους γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει. Είναι βέβαιοι δηλαδή, γιατί με όλες αυτές τις καταστροφές που έχουμε κάνει αυτός ο Θεούλης αν υπήρχε, θα τους είχε σκίσει,θα τους είχε κρεμάσει. Εκτός όμως και αν ο Θεός είναι κάθαρμα και μένει ατιμώρητη αυτή η αλητεία . Με τις θρησκείες λοιπόν είναι γεγονός, δεν τα πάω καλά. Όλες οι θρησκείες είναι σκατά, έχουν κάνει τεράστια εγκλήματα όπως και οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι που έχουν αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα αμέτρητες φορές στο όνομα ενός γαμωθεού.

Δεν φοβάσαι μήπως τελικά υπάρχει Θεός και πας στην κόλαση ;

Κοίταξε αν υπάρχει Θεός και τον πετύχω πουθενά θα τον φτύσω. Θα του πω : «Φτου σου ρε ξεφτίλα. Δεν ντρέπεσαι λίγο ρε ρεμάλι»;

Ας αλλάξουμε καλύτερα συζήτηση γιατί αν συνεχίσουμε με βλέπω και εμένα να πηγαίνω στην κόλαση. Αν στην περίπτωση του γηπέδου του Παναθηναικού ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ θα διαφωνούσες  με τον Τσίπρα ;

Μα ο Τσίπρας δεν διαφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου. Με τις εμπορικές χρήσεις διαφωνεί. Εξάλλου βάζελος είναι ο άνθρωπος. Και εγώ που είμαι χανούμι δεν θέλω εμπορικές χρήσεις στην Νέα Φιλαδέλφεια, μόνο γήπεδο. Αλλά τί γήπεδο να κάνεις σε 26 στρέμματα; Εγώ θέλω μεγάλο γήπεδο για την ΑΕΚ και στην Φιλαδέλφεια δεν χωράει. Όσο για τον Βοτανικό εμείς το προτείναμε. Εμείς είπαμε να γίνει το γήπεδο του Παναθηναικού στον Βοτανικό. Το είπαμε και στην Ανοιχτή Πολη και σε αυτή την αριστερά όταν οι άλλοι λέγανε για το Γουδί και για το Ελληνικό. Τα λαμόγια δεν το φτιάχνουν γιατί θέλουν να το συσχετίσουν με την Βωβούπολη και με εμπορικά κέντρα. Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει το γήπεδο απλά το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να κάνουν την Βωβούπολη. Θέλουν να γεμίσουν εμπορικά κέντρα τον Βοτανικό. Εμείς είπαμε να μην γίνουν τα εμπορικά κέντρα όχι να μην γίνει το γήπεδο. Επίσης για να κάνουμε γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια  έχουμε υπογράψει να μην γίνει με εμπορικές κρίσεις. Να γίνει ένα σκέτο γήπεδο της ΑΕΚ, αν μπορεί να γίνει σε 26 στρέμματα οικόπεδο. Αν κάποιος θέλει να κάνει γήπεδο στην Φιλαδέλφεια με 15.000 θέσεις ας το κάνει. Εγώ θα προτιμούσα το γήπεδο της ΑΕΚ να είναι πάνω στην Αττική οδό,σε έναν κόμβο ή στην Κάντζα ή στην Νερατζιώτισσα ή στη Νέα Ερυθραία ή πάνω στην εθνική οδό. Όχι εκεί μέσα ,στην ρεματιά, μέσα στις πολυκατοικίες. Εκεί θα μπορούσε να γίνει ένα γήπεδο μιας μικρής ομάδας ή να φτιαχτούν οι αθλητικές εγκατάστασεις της ΑΕΚ ή ακόμα και το μουσείο της όμαδας. Μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο ευρωπαικών προδιαγραφών στο οικοπεδάκι των 26 στρεμμάτων δεν μπορεί να γίνει.Και για να κλείσουμε το θέμα των γηπέδων, ο Κόκκαλης πού το βρήκε και το καβάτζωσε το Καραισκάκη; Απλώς γκρεμίστηκε η Φιλαδέλφεια που ήταν στον φάκελο της Ολυμπιάδας το 2004 και ξαφνικά μπήκε στον φάκελο το Καραισκάκη του Κόκκαλη και όχι του Ολυμπιακου γιατί το γήπεδο ανήκει στην Θρύλος ΑΕ και όχι στον Ολυμπιακό ή στην παλιά ΕΟΑ ή στον Εθνικό Πειραιώς στον οποίο ανήκε αρχικά.Είναι μεγάλη ιστορία….

Τι σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου ;

Η πιο συχνή προσπάθεια απόδρασης είναι η μουσική.

Τηλεόραση παρακολουθείς ;

Όχι καθόλου. Μόνο από πού κλάνει το μπαρμπούνι…Δηλαδή αραιά και πού κανά ντοκιμαντέρ.

Τελικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη είσαστε φίλοι ή όχι ;

Ναι, είμαστε φίλοι. Ο Σταύρος έκανε τότε μια μαλακία και δεν χρειάζεται να το κάνουμε θέμα.
 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.