Συνεχίζεται η λειτουργία των παράνομων χωματερών στη χώρα μας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

24/10/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Συνεχίζεται η λειτουργία των παράνομων χωματερών στη χώρα μας».

Εκατοντάδες είναι οι παράνομες χωματερές, που εξακολουθούν να λειτουργούν ανά την επικράτεια με τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, νέες παράνομες χωματερές έχουν δημιουργηθεί στα όρια του νομού Ηλείας, κατά μήκος του ποταμού Πηνειού κοντά στην αποξηραμένη λίμνη Μουριάς, με σοβαρές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις καλλιέργειες. Σύμφωνα δε με έκθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νομού Ηλείας προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα ξέσπασαν περισσότερες από 30 πυρκαγιές στις παράνομες χωματερές. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νομό Ηλείας, πέρυσι στον νομό υπήρξαν 17 παράνομες χωματερές.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι παράνομες χωματερές λειτουργούν στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Πρόσφατα, στη Λάρισα εντοπίστηκε παράνομη χωματερή με τεράστιες ποσότητες κτηνοτροφικών αποβλήτων σε ρέμα στην περιοχή της Ελασσόνας. Τα απόβλητα συγκεντρώνονται πίσω από χωμάτινο φράγμα και μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στον Τιταρήσιο ποταμό. Επίσης, πρόσφατα εντοπίστηκαν σωροί με άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων σε κανάλια ύδρευσης του οικισμού Μελισσοχωρίου. Τα κανάλια συνδέονται με τη λίμνη Κάρλα, που καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης οικισμών από τη Λάρισα και τη Μαγνησία.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή Συκάμινο Ωρωπού, διαπιστώθηκε ότι επί σειρά ετών και ήδη από το 1990, λετουργεί παράνομη χωματερή, στην οποία διατίθενται ανεξέλεγκτα απόβλητα. Μετά από δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, σε βάθος που ξεπερνά τα 50 μέτρα, μείγματα αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και διαπιστώθηκε σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού Ασωπού.

Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση (13.10.2011), όπως και για την παράνομη (κατά παράβαση του Ν.1650/86, των άρθρων 4 και 10 της ΚΥΑ 50910/2727.22.12.2003 και του άρθρου 1 του Ν. 3028/2002) χωματερή στη θέση Σταυροπέδα της Άνδρου εντός των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα-Σταυροπέδα, Άγιος Γεώργιος Παντουκίων (16.10.2010).

Να υπογραμμιστεί ότι από 1.1.2011 απαγορεύεται η δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπου τα αστικά απορρίμματα θα διαχωρίζονται και θα οδηγούνται σε ανακύκλωση ή κομποστοποίηση, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, όπου συνήθως γεμίζουν με σκουπίδια και σε αρκετές περιπτώσεις με νοσοκομειακά και βιομηχανικά απόβλητα, χωρίς να εφαρμόζονται οι ενδεδειγμένες επιστημονικά μεθοδοι και με τα υπολείμματα να απορροφώνται από το έδαφος, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πόσες και ποιες είναι οι παράνομες χωματερές, που λειτουργούν στη χώρα μας;

Σε ποιες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του ΥΠΕΚΑ;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συγκεκριμένοι έλεγχοι σχετικά με τη συλλογή στοιχείων περί επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων ανά την επικράτεια;

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων από την Ε.Υ.Ε.Π.;

Παρακαλείσθε να μας καταθέσετε τα πορίσματα, τις παρατηρήσεις και τις αξιολογήσεις της Υπηρεσίας σας. Ποια τα πρόστιμα, που προβλέπεται να επιβληθούν στους παραβάτες;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, πρέπει να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές ανά την επικράτεια, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και την αποφυγή βαρύτατων προστίμων για τη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.