Ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων στην Πάτρα από την υπολειτουργία του Ταμείου του ΙΚΑ

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: “Ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων στην Πάτρα από την υπολειτουργία του Ταμείου του ΙΚΑ” (2-9-2010)

Καθημερινά ταλαιπωρούνται οι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Πάτρας, καθώς το Ταμείο, παρουσιάζει εικόνα γενικής κατάρρευσης λόγω ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και κτιριακών υποδομών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ στην Πάτρα, η αναμονή των ασφαλισμένων προκειμένου να επισκεφθούν διάφορες ειδικότητες γιατρών ξεπερνά τις 35 ημέρες. Βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών και η μη ανανέωση των συμβάσεων σε ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη ενδοκρινολόγου, νεφρολόγου, παθολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου και ρευματολόγου γιατρού. Η δε έλλειψη ακτινολόγου έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία σε μονή βάρδια μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος το 1999 είχε κοστίσει πάνω από 500 εκατ. δρχ. Κι αυτό, όταν έχει καταγραφεί ότι η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Πάτρας δέχεται περίπου 3.500 επισκέψεις ημερησίως.

Παράλληλα λήγουν οι συμβάσεις σε τρεις ορθοπεδικούς και έναν χειρουργό και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνονται, με τη μη ανανέωση των 18 συνολικά συμβάσεων απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων, πάνω από 450 ραντεβού την ημέρα. Μάλιστα, στις 20/09/2010 λήγει η σύμβαση του ενός (1) από τους δύο (2) γιατρούς – νεφρολόγους που διαθέτει το ΙΚΑ της Πάτρας δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κενού. Όπως είναι γνωστό, η ειδικότητα του νεφρολόγου είναι σπάνια και η μη έγκαιρη πρόνοια είτε για την ανανέωση της σύμβασης του ήδη υπηρετούντος , είτε για την κάλυψη της κενής θέσης, θα προκαλέσει ανυπολόγιστη επιβάρυνση στην πολύπαθη και ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών της περιοχής.

Οι ελλείψεις καταγράφονται ακόμα και στο διοικητικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη γραμματειακή υποστήριξη. Το δε τηλεφωνικό κέντρο που κλείνει ραντεβού (184) δεν έχει επεκταθεί από το 2002 στην Άνω Πόλη της Πάτρας, οι κάτοικοι της οποίας βρίσκονται ουσιαστικά εκτός δυνατότητας ραντεβού.

Το δε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, μετά την καταστροφική φωτιά του 2004, μένει ανεκμετάλλευτο με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση των ιατρείων και το ΙΚΑ να αναγκάζεται να πληρώνει κάθε μήνα πανάκριβα ενοίκια. Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι τα προβλήματα που απαριθμούνται είναι απλά ενδεικτικά ενώ καθιστούν απαγορευτική την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο στην Πάτρα και να αποκτήσει λειτουργικό χαρακτήρα προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων;
  • Θα προχωρήσετε σε ανανέωση των συμβάσεων απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων; Αν ναι, πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.