Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

16/4/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον  κ. Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, επικεντρώνει τη δράση του στην απευθείας χρηματοδότηση του αρχαιολογικού έργου του Υπουργείου και γενικότερα στην ενίσχυση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας.
Όπως αναφέρεται σε υπόμνημα του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ταμείου, το Τ.Α.Π., στη σημερινή χρονική και οικονομική συγκυρία, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων για τα οποία θα πρέπει, άμεσα, να υπάρξουν λύσεις, ώστε να στηριχθεί αποτελεσματικά το έργο  του.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ του Ταμείου και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.)  υπονομεύουν το κύρος  και τη λειτουργικότητα του Ταμείου, ενώ η παραχώρηση  στον Οργανισμό δικαιωμάτων μίσθωσης αναψυκτηρίων και λειτουργίας πωλητηρίων πολιτιστικών προϊόντων  επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων για το Τ.Α.Π.
Περαιτέρω, το Ταμείο πλήττεται οικονομικά  και από διάταξη που ψηφίστηκε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με την οποία ορίζεται ότι τα έσοδά του  μπορούν να διατίθενται σε άλλους φορείς (ΟΠΕΠ, ΕΑΧΑ, ΤΔΠΕΑΕ) για τη χρηματοδότηση  αρχαιολογικών και πολιτιστικών έργων, αλλά και από την παραχώρηση  του δικαιώματος παραγωγής εκμαγείων και αρχαιολογικών αντιγράφων σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι το Τ.Α.Π.  είναι ο μοναδικός φορέας  που διαθέτει  την τεχνογνωσία, τον τεχνικό εξοπλισμό και το κατάλληλο επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό για να φέρει εις πέρας την εξαιρετικά λεπτή και σημαντική  διαδικασία παραγωγής πιστών αντιγράφων και εκμαγείων.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα ανωτέρω προβλήματα  στη λειτουργία της Υπηρεσίας τους και ζητούν οικονομική στήριξη στο έργο τους και αναβάθμιση, εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του Ταμείου.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με την απαιτούμενη αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων;

Οι  ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.