Τελευταίες εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ και καταστρατήγηση της ανεξαρτησίας της

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Τελευταίες εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ και καταστρατήγηση της ανεξαρτησίας της

Η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Από άποψη ανθρώπινου δυναμικού (ακόμη δεν έχει δικούς της εργαζόμενους, οι διαδικασίες προσλήψεων καρκινοβατούν και καλύπτεται από τους προσληφθέντες στη Δ.Τ.), από τεχνική άποψη και, κυρίως, από άποψη περιεχομένου.
Με αυτή την εκτίμηση ξεκινά την ερώτησή του στη Βουλή προς την αρμόδια υφυπουργό κα Σοφία Βούλτεψη ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Και συνεχίζει διαπιστώνοντας ότι «είναι πλέον έκδηλο πως η παντελής έλλειψη έστω και κάποιου στοιχειώδους σχεδίου για τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, οδηγεί την Κυβέρνηση σε πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, με στόχο τη χειραγώγηση του Δημόσιου Φορέα από κομματικούς κύκλους και συμφέροντα.»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό, αναφέρει ο Γρηγόρης Ψαριανός «την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ προς την κατεύθυνση της πρόσδεσης της στις κυβερνητικές και κομματικές βουλήσεις.»
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, «ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι μόνες «ειδήσεις» που παράγει η ΝΕΡΙΤ είναι οι παραιτήσεις των στελεχών της, ο σοβαρότατος προβληματισμός της EBU, με την πρόσφατη επιστολή της, να την αποδεχθεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οι παρεμβάσεις εισαγγελέων όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις προσλήψεις και τα ποικίλης μορφής – έως ειρωνικά – σχόλια γύρω από το πρόγραμμα της.»
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, αφού αναφέρεται και ζητά εξηγήσεις για την πρόσφατη «λογοκριτική παρέμβαση – φιάσκο, όσον αφορά στη μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ», ερωτά την υφυπουργό κα Βούλτεψη
Α) Αν είναι στις προθέσεις της να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της πρόσφατης επιστολής της EBU, με αφορμή την πρόσφατη και απαράδεκτη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ και να αποκτήσει ο φορέας όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε να γίνει αποδεκτός από την EBU ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Β) Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του μέσου από τις εκάστοτε κυβερνητικές, κομματικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις και πότε επιτέλους θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες (νομικών και άλλων) ώστε να εκπονηθεί -επιτέλους ξανά!- ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο για λειτουργία της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Ερώτηση
Προς την
κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τα Μέσα Ενημέρωσης
 
Θέμα: «Τελευταίες εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ και καταστρατήγηση της ανεξαρτησίας της»
Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ δείχνουν πλέον ότι η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.
Στη χειρότερη στιγμή τόσο από άποψη ανθρώπινου δυναμικού (ακόμη δεν έχει δικούς της εργαζόμενους, οι διαδικασίες προσλήψεων καρκινοβατούν και καλύπτεται από τους προσληφθέντες στη Δ.Τ.) και από τεχνική άποψη όσο – και κυρίως – από άποψη περιεχομένου. Οι αποπομπές και οι παραιτήσεις των στελεχών δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη είναι όσα αναφέρονται στις επιστολές παραίτησης του Προέδρου του ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ κ. Μακρυδημήτρη αλλά και όσα επισημαίνει στην επιστολή παραίτησης του το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Χωμενίδης.
Είναι πλέον έκδηλο πως η παντελής έλλειψη έστω και κάποιου στοιχειώδους σχεδίου για τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, οδηγεί την Κυβέρνηση σε πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, με στόχο τη χειραγώγηση του Δημόσιου Φορέα από κομματικούς κύκλους και συμφέροντα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό, η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ όχι προς την κατεύθυνση της έστω μεγαλύτερης ευελιξίας της – πάντοτε στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας του φορέα από τις κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις – αλλά αντίθετα προς την κατεύθυνση της πρόσδεσης της στις κυβερνητικές και κομματικές βουλήσεις.
Αποτέλεσμα: ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι μόνες «ειδήσεις» που παράγει η ΝΕΡΙΤ να είναι οι παραιτήσεις των στελεχών της, ο σοβαρότατος προβληματισμός της EBU, με την πρόσφατη επιστολή της, να την αποδεχθεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οι παρεμβάσεις εισαγγελέων όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις προσλήψεις και τα ποικίλης μορφής – έως ειρωνικά – σχόλια γύρω από το πρόγραμμα της.
Το τελευταίο κραυγαλέο περιστατικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι πλήθος δημοσιευμάτων που φέρουν την κα υφυπουργό για τα ΜΜΕ να είναι εμπνευστής, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, της λογοκριτικής παρέμβασης-φιάσκο, όσον αφορά τη μετάδοση της ομιλίας στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που επιβεβαιώθηκε κι από τη δημοσίευση της επιστολής-αυστηρής έγγραφης επίπληξής προς τον δεύτερο του παραιτηθέντος Προέδρου κ. Μακρυδημήτρη.
Είναι πλέον προφανές πως η σημερινή κατάσταση της ΝΕΡΙΤ δεν μπορεί να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία – σε σχέση με το σημερινό χάλι – τουλάχιστον λειτουργούσε, παρότι τα προβλήματα, οι παθογένειες και η παρακμή της ήταν ορατά και κραυγαλέα.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο τον δημόσιο χαρακτήρα της ΝΕΡΙΤ – κύριος χρηματοδότης της ο Έλληνας πολίτης,

ερωτάται η αρμόδια Υφυπουργός Μέσων Ενημέρωσης:

• Πως δικαιολογεί και ποιά η θέση της στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί λογοκριτικής παρέμβασης στη μετάδοση της ομιλίας στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

• Είναι στις προθέσεις της η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του μέσου από τις εκάστοτε κυβερνητικές, κομματικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις και αν ναι πότε και με ποιόν τρόπο;

• Είναι στις προθέσεις της να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της πρόσφατης επιστολής της EBU, με αφορμή την πρόσφατη και απαράδεκτη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ;

• Είναι στις προθέσεις της να αποκτήσει η ΝΕΡΙΤ όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να γίνει αποδεκτή από την EBU ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ραδιοτηλεοπτικών φορέων και αν ναι πότε και με ποιόν τρόπο;

• Είναι στις προθέσεις της η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών (νομικών και άλλων) ώστε να εκπονηθεί επιτέλους ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο για τη λειτουργία της και παράλληλα να αποφευχθούν τακτικές και φαινόμενα που οδήγησαν στο ναυάγιο της ΕΡΤ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός