Τεχνολογικό Πάρκο στην Πάρνηθα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

20/10/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό

– Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

– Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Τεχνολογικό Πάρκο στην Πάρνηθα

Συμφώνα με δημοσιεύματα του τύπου, Τεχνολογικό πάρκο μεγέθους 108.000 τ.μ σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στις υπώρειες της Πάρνηθας, στο ύψος του 26ου χιλιομέτρου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αφιδνών. Αν και οι περιβαλλοντικοί όροι, που είναι απαραίτητοι για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και είχαν εγκριθεί με παλαιότερη υπουργική απόφαση, έληξαν το 2009, γίνονται προσπάθειες να δοθεί παράταση.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, η Τεχνόπολη προβλέπεται να κατασκευαστεί σε 216 στρέμματα στο παλιό λατομείο, με κτίρια συνολικής επιφάνειας 108.000 τετραγωνικών και προοπτική να στεγαστούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της Πάρνηθας, αφού εκεί εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αθήνας, το μοναδικό σημείο σύνδεσης με την ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης, οπότε αν οικοδομηθεί θα διακόψει κάθε σύνδεση των δύο ορεινών όγκων. Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για περισσότερα τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας, τα οποία θα διατεθούν για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα για εμπορικά κέντρα.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπολογίζουν ότι οι μετακινήσεις των εργαζομένων και των επισκεπτών θα ξεπεράσουν τις 7.000 την ημέρα. Ωστόσο, δεν έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, παρά την επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στην εθνική οδό. Σημειώνεται επίσης ότι η αποκατάσταση του ανενεργού νταμαριού δεν έχει προχωρήσει, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου.

Ο χώρος της Τεχνόπολης είχε εξαιρεθεί από το διάταγμα του 2007, που είχε θεσμοθετήσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Ένα χρόνο αργότερα, είχε προωθήσει χωριστό διάταγμα που περιλάμβανε τις περισσότερες από τις χρήσεις για τις οποίες είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από το Ε’ Τμήμα του Σ.τ.Ε.

Με δεδομένο ότι οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2007, αλλά και οι φωτιές στην ΒΑ Αττική

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

– Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιτρέψει την οικοδόμηση του Τεχνολογικού Πάρκου μέσα στο Εθνικό δρυμό της Πάρνηθας;

– Θα προστατέψει τους απομείναντες πνεύμονες οξυγόνου απαγορεύοντας κάθε είδους δόμηση χωρίς εξαιρέσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.