Το παίζουμε αντιμνημονιακοί, ανεβαίνουμε στην κυβέρνηση και μετά γινόμαστε φορείς μνημονίων και άλλων ασθενειών

«Δεν πρόκειται να φύγουμε από τα Μνημόνια εάν δεν εφαρμόσουμε ένα σωστό μνημόνιο. Το Μνημόνιο είναι μια συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς λοιπόν μέχρι τώρα το παίζουμε αντιμνημονιακοί κι ως τέτοιοι ανεβαίνουμε στην κυβέρνηση και μετά γινόμαστε φορείς μνημονίων και άλλων ασθενειών. Δεν θα πάψουμε να ζούμε με μνημόνια εάν δεν εφαρμόσουμε τίμια, δίκαια και ορθολογικά μια συμφωνία με τους ευρωπαίους, εάν βεβαίως θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη». Αυτό είπε χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη & Στέφανο Τζανάκη στην εκπομπή “ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ” του Ρ/Σ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 247
Συζητώντας για τον υπό διαμόρφωση φορέα και τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Οι υποψηφιότητες μοιράζονται σε κάποια πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και σε κάποια που είναι εκτός προηγούμενων κομματικών μηχανισμών του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Οι υποψηφιότητες, ξέρετε, δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Είναι τι φέρνουν και τι προτείνουν τα πρόσωπα. Και κανονικά η διαδικασία είναι πως πρώτα συγκροτείται το σχήμα και μετά ο αρχηγός. Εδώ γίνεται το ανάποδο. Πρώτα θα εκλεγεί ο αρχηγός και μετά θα δούμε πού θα πάει το σχήμα. Εκτιμώ πως, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, το σχήμα πρέπει να πάει σε μία κατεύθυνση τελείως διαφορετική απ’ ότι ξέραμε ως τώρα: θα πρέπει να είναι απέναντι στον εθνολαϊκισμό, απέναντι στο κομματικό κράτος, απέναντι στις συντεχνίες και στα παλιά κόλπα και απέναντι σε όλα όσα έχουμε ζήσει και μας έχουν φέρει όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά στον ίδιο τον γκρεμό. Η εκτίμησή μου, λοιπόν, για τον υπό διαμόρφωση φορέα του μεσαίου χώρου είναι πως πρέπει να πάρει διαζύγιο με τον κρατικισμό, τον πελατειασμό και τις ως τώρα συνήθειες του πολιτικού συστήματος, όπως το να αποτελεί το κράτος κυβερνητικό λάφυρο.
Σε αντίθεση μ’ εκείνο το σύνθημα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που έλεγε “να τ’ αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”, εμείς συνεχώς γκρεμίζουμε χωρίς να αλλάζουμε τίποτα. Μόνο το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο φιλικό προς τις επενδύσεις, αλλά δεν το πιστεύει. Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε καμία επένδυση. Το μόνο, ωστόσο σίγουρο, είναι πως χρειάζονται οι επενδύσεις. Απομυζούμε τον ιδιωτικό τομέα για να γίνονται ρουσφέτια και διορισμοί! Ακόμα και απέναντι σε αυτά που σωστά προτείνουν οι δανειστές μας, όπως μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια σπατάλη, εμείς παίζουμε άμυνα!
Είναι απαραίτητο να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Το κράτος είναι ρυθμιστής, είναι διαιτητής και είναι ο φορέας πρόνοιας, παιδείας, υγείας. Δεν μπορεί να είναι επενδυτής. Δεν έχει πετύχει αυτό πουθενά. Εάν υπάρχει ένας φούρνος που τον έχει μια οικογένεια και πάει καλά κι είναι μια χαρά, μόλις αυτός κρατικοποιηθεί θα διοριστούν στον φούρνο 70 άτομα, δεν θα ‘χει ψωμί και σε λίγο καιρό θα κλείσει. Αυτό είμαστε. Ένας φούρνος που έκλεισε!»
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τα ίδια περίπου υποστηρίζει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε: «Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την Ευρώπη και την θέλω κι εγώ, δεν είμαι μητσοτακικός. Φιλοευρωπαίος είμαι. Είμαι “Μενουμευρώπης” και δεν είμαι ”ΟΧΙτζής”!