Το παραμύθι και τα φούμαρα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο, Σάββατο 22.06.2019

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από την επικοινωνία σας με τους πολίτες;
-Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του έχει καταλάβει ότι το παραμύθι και τα φούμαρα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν και η ζωή του έχει γίνει εξαιρετικά δυσχερέστερη. Αυτή η παρέα «δούλεψε» για τον εαυτό της και για τους «λίγους», καθόλου για τους πολλούς και για τη χώρα.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα κερδίσει θετική ψήφο ή θα την επιλέξουν οι πολίτες προκειμένου να “φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ” ;
-Και τα δύο ισχύουν, αλλά εκτιμώ ότι η πλειοψηφία ψηφίζει θετικά πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν περιλαμβάνει “θα”, υποσχέσεις και παροχολογία και, απ’ ότι φαίνεται, ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπαθεί να αντιγράψει μέτρα, προτάσεις και πρόγραμμα που προβάλλει η ΝΔ σαν κακός αντιγραφέας του διπλανού θρανίου σε σχολικές εξετάσεις.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα έχει την αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών;
-Δεν είναι ένα, είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και γρήγορα. Αυτό είναι ζητούμενο και συγχρόνως πολύ δύσκολο. Η δραστική μείωση της ληστρικής φορολογίας που έχει επιβληθεί, η αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών, η αναδιάρθρωση του κράτους, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις που θα επιφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έως τώρα δεν έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να μην ξαναβρεθούμε στην άκρη του γκρεμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ως “νεοφιλελεύθερο” ενώ στα προεκλογικά σποτ κυριαρχεί η κινδυνολογία στα εργασιακά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
-Είναι εξαιρετικά γελοία πολιτική συμπεριφορά, δεδομένου ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν το παραμικρό στοιχείο νεοφιλελευθερισμού, αλλά ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αδαής και αμόρφωτος καθώς είναι, μπερδεύει το φιλελεύθερο με το νεοφιλελεύθερο. Θυμηθείτε ότι κατηγορεί και χώρες της Ευρώπης για εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ καμία κυβέρνηση σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι νεοφιλελεύθερη.

Ο Τσίπρας είναι οπαδός ενός άκρατου κρατισμού και πολιτικών φτωχοποίησης και επιδομάτων, είναι τύπος Μαδούρο. Έτσι, την κανονικότητα την βλέπει ως ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη.

Eίναι εξαιρετικά εμφανές ότι σιχαίνεται την ελεύθερη αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και από την άλλη, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, να ακυρώσει και να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα, και ότι θα χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι τερατώδες ψέμα και άθλια προπαγάνδα όλο αυτό. Διότι, για παράδειγμα, ποτέ δεν ειπώθηκε επταήμερη εργασία αλλά δυνατότητα επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η επταήμερη λειτουργία δεν σημαίνει ασφαλώς ούτε επταήμερη εργασία ούτε κατάργηση του οκτάωρου, ούτε τίποτα τέτοιο. Όπως γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί επί επταημέρου βάσεως. Εστίαση, διασκέδαση, συγκοινωνίες, τουριστικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, υπηρεσίες παροχής ενέργειας, νερού κλπ. Εδώ και δεκαετίες λειτουργούν επί επταημέρου βάσεως, απλώς δεν δουλεύουν οι ίδιοι άνθρωποι. Σκόπιμα ο γνωστός προφέσορας της διαστρέβλωσης, της παραπληροφόρησης και της κινδυνολογίας προκαλεί αυτή τη σύγχυση.

Πώς αισθάνεστε ως υποψήφιος της ΝΔ;
-Αισθάνομαι αυτό ακριβώς που είμαι. Οπαδός της κανονικότητας, της κοινής λογικής, της -επιτέλους- εφαρμογής της πολιτικής του αυτονόητου. Οπαδός του ευρωμονόδρομου και της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Είμαι απέναντι στο λαϊκισμό, στις διχαστικές κραυγές και στα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα τύπου «ή εμείς ή αυτοί» Είμαι απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τις απάτες και τις αυταπάτες της γνωστής πολύχρωμης συμμορίας. Πώς να αισθάνομαι δηλαδή; Μια χαρά αισθάνομαι. Και μια χαρά δικαιωμένος επίσης. Όταν δημόσια έλεγα ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση αλλά η κρίση έφερε τα μνημόνια, ήμουν απέναντί τους. Όταν ψήφιζα για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα για να μην πέσουμε στη μαύρη τρύπα χάνοντας τεσεράμισι χρόνια, ήμουν απέναντί τους.

Όταν εξ αρχής πρότεινα συναινετικές λύσεις με εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση, αυτοί δίχαζαν τον κόσμο, σαν να ήθελαν να πάρουν την ρεβάνς για την ήττα στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Όταν μαζί με πολλούς άλλους μιλούσαμε για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης όπως έλεγε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αυτοί μιλούσαν για αποχώρηση από την ΕΕ, για εθνικό νόμισμα, κι υπονόμευαν με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ασχέτως αν υποχρεώθηκαν μετά στην παγκοσμίως γνωστή πλέον kolotoumba. Δεν άλλαξα λοιπόν σε τίποτα, έτσι ήμουν. Aπέναντί τους. Δεν άλλαξα εγώ θέσεις, άλλοι άλλαξαν. Απλώς προέρχομαι από μια Αριστερά, που δεν υπάρχει πια: του Ηλιού, του Κύρκου, του Γιάνναρου και του Παπαγιαννάκη ας πούμε. Δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ κομματόσκυλο. Πιστεύω ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα δεν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε Δεξιά ή Αριστερά με αντιδραστικά ή προοδευτικά πρόσημα, με την κοινωνία όρθια, καθιστή, ξαπλωμένη και άλλες τέτοιες μπούρδες. Το αίτημα είναι να λειτουργεί η Ελλάδα ως κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Το δε εντυπωσιακό είναι πως ακριβώς αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε κι ο Τσίπρας δυο-τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Κι απορώ βέβαια πώς και δεν έπαθε τίποτα όταν τις έλεγε. Διότι μερικοί τύποι είναι αδιόρθωτοι. Σκέφτονται με τρόπο εμμονικό και ιδεοληπτικό και νομίζουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν σήμερα πολιτικές που αφορούσαν περασμένους αιώνες.
Εν κατακλείδι, ελπίζω στην ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν, να ψηφιστεί ο ΠτΔ, να προχωρήσουμε σε κανονική συνταγματική αναθεώρηση, για να μην βρεθούμε πάλι στα όρια της πτώχευσης και της καταστροφής. Είμαι αισιόδοξος.