Το Ποτάμι δεν είναι μαγαζάκι που κοιτάει πως θα διασωθεί

Συνέντευξη στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη. 17.01.2016

Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα της εκπομπής:

-Βεβαίως, η νίκη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έκπληξη γιατί ήταν ο τρίτος πιθανός πρόεδρος με βάση τις πιθανότητες. Μάλιστα του έστειλα κι ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την έκπλξη που έκανε κι επειδή το είχα προβλέψει κατά κάποιον τρόπο και βγαίνουνε τώρα και λένε ότι είμαι έτοιμος για τη ΝΔ και διάφορες τέτοιοες ανοησίες και προβοκάτσιες.
Έχω συνηθίσει να ακούω τέτοιες προβοκάτσιες που κυρίως προέρχονται από την πλευρά των παλιών μου συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός που απειλείται από την αλλαγή στη ΝΔ, είναι καταρχάς η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, και εκεί πρέπει να δούμε. Αν θα λεηλατηθεί κάποιο εκλογικό σώμα θα είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο χώρος που εκπροσωπεί ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι ένας χώρος εντελώς διακριτός από τη ΝΔ. Βέβαια, υπάρχουν συμπτωσεις σε κάποια θέματα, σε απόψεις που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, με έναν εκσυγχρονισμό …και φυσικά δεν είναι μόνο η ΝΔ και το Ποταμι, είναι και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και άλλοι χώροι, ακόμα κι η Ένωση Κεντρώων και φυσικά πάρα πολλοί ανένταχτοι, άνθρωποι που προέρχονται από την αριστερά ή το ΠΑΣΟΚ ή τον χώρο της κεντροαριστεράς ή και της κεντροδεξιάς ακόμα.
Συμπίπτουν οι απόψεις, οι προθέσεις και οι επιθυμίες για να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη και να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Η κυρίαρχη σύγκρουση αυτή τη στιγμή – επειδή μας αρέσει να παίζουμε με κυρίαρχες συγκρούσεις, «αριστερά – δεξιά», «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» – δεν είναι καμία άλλη παρά – το έχω ξαναπεί, και το λέω συνήθως σχηματικά και λίγο ως αστείο αλλά δεν είναι καθόλου αστείο – πρέπει να διαλέξουμε ή ευρωπαϊκή Ελλάδα ή Κατσαπλιαδιστάν των νταλαβεριτζήδων.

Σε ιδιεολογικό επίπεδο, ένας αριστερός καλά θα κάνει να αποφασίσει ότι θέλει να είναι Ευρώπη και όχι κατσαπλιάς, όχι λαϊκή Δημοκρατία, όχι Βόρεια Κορέα, όχι Τσάβες, όχι Βενεζουέλα. Αυτό είναι το έλλειμμα στη χώρα μας. Δεν είναι ο καπιταλισμός ή ο σοσιαλισμός. Το ζητούμενο, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, είναι αν θα είμαστε ευρωπαϊκή χώρα ή μια σοβιετική δημοκρατία Σομαλίας της Ευρώπης.

Το θέμα ηγεσίας για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ που θέτει ο κος Θεοχάρης θα συζητηθεί, θα αναπτυχθεί και θα αποφασίσουν τα μέλη, οι φίλοι και οι εθελοντές του Ποταμιού στο συνέδριο που θα γίνει σ΄ένα μήνα. Τώρα να καλεί ο ένας τον άλλον…να καλεί ο Χάρης Θεοχάρης τον Σταύρο Θεοδωράκη να παραιτηθεί ή να διευκολύνει τις διαδικάσίες ή να θυσιαστεί …Εγώ δεν καταλαβαίνω πως η θυσία του Σταύρου Θεοδωράκη θα βοηθήσει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να πάει καλύτερα; Τι είναι; Η Ιφιγένεια είναι; Δηλαδή θα αλλάξει ο Σταύρος Θεοδωράκης και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα εκτοξευθεί; Δεν το νομίζω. Μπορεί να εννοεί για τον ίδιο ο κος Θεοχάρης ότι θα παει καλύτερα το κόμμα..αλλά εμένα αυτό δεν με απασχολεί, δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει. Εγώ δεν βάζω εγώ θέμα ηγεσίας. Δεν υπάρχει για μένα θέμα ηγεσίας, υπάρχει θέμα πολιτικών επιλογών.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι ένας χώρος αυτιστικός. Δεν είναι ένα μαγαζάκι που κοιτάει πως θα διασωθεί. Το ποτάμι είναι μαγιά για να δημιουργηθεί κάτι μεγαλύτερο.

Για να προχωρήσει το ίδιο ή και μαζί με άλλους σε κάτι μεγαλύτερο.
Αυτό που θα μπορούσα εγώ να πω ότι πρέπει να γίνει, είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να περιγράψει, να προβάλει και να επικοινωνήσει τις βασικές του αρχές, τις βασικές του επιλογές και τις βασικές του προτάσεις πιο καθαρά. Που είναι ξεκάθαρα αλλά δεν έχουν επικοινωνηθεί και δεν έχουν προβληθεί όσο πρέπει.

Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα – διαγραφών – στο ΠΟΤΑΜΙ και να κάνω ένα σχόλιο γι΄αυτό που έγινε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Γεννηματά υπέπεσε σε δυο ατοπήματα …κι αν βάλω και τη μη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης όπου έκανε, ας πω, «την πάπια», και ελπίζω να απαντήσει και γιατί δεν ήρθε στη Βουλή να ψηφίσει η ίδια καθώς επίσης για κάποια άλλα πράγματα όπως για τις φωτογραφίες με τον Φωτόπουλο…
… είπε ότι την χωρίζει άβυσσος από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ ενω συγκυβερνούσανε για δυο χρόνια και δεν είχε πει τότε κάτι τέτοιο, οσο για την υπόθεση Γηργοράκου ήταν μια δική της απόφαση, δεν το αποφάσισε κάποιο όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.