Θα βλέπαμε με θετικό μάτι μια κυβέρνηση “εθνικής σοβαρότητας”

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής. 17.01.2016
Screen Shot 2016-01-18 at 11.40.31 π.μ.
-Το μήνυμα “Κυριάκο, έσκισες …κλπ ” που του στείλατε, σημαίνει ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα προκαλέσει ανατροπές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό;
“Σημαίνει ότι ήταν μια έκπληξη, γι’ αυτήν τη Νέα Δημοκρατία, μάλλον ενδιαφέρουσα για τη συνέχεια.”
-Θα καταφέρει να διατηρήσει το προφίλ του κεντρώου ή η ΝΔ θα τον συμπαρασύρει δεξιότερα;
“Εύχομαι να προσπαθήσει και να καταφέρει το πρώτο. Και να μετασχηματίσει τη ΝΔ –που έχει βεβαρυμμένο παρελθόν- σε κανονικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα.
Μακριά απ’ τα φαντάσματα της ΕΡΕ…”
-Και η κεντροαριστερά από την οποία προέρχεστε; Γίνεται σάντουιτς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Ή στελέχη της λοξοδρομούν προς τα αριστερά και τα δεξιά;
“Προέρχομαι από την ανανεωτική, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή αριστερά του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη. Που δεν έχει καμία σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό και την Δεξιά ούτε και με τους αριστεριστές, μαοϊκούς, τροτσκιστές, νεοκνίτες και βαθυπαλαιοπασόκους του Τσίριζα. Και κάτι νταλαβεριτζήδες, απατεώνες και ψεύτες του κερατά. Πουθενά δεν λοξοδρομούμε. Τα σάντουιτς τα τρώνε άλλοι και αλλού.”
-Εσείς προσωπικά σε ένα κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη τι θα απαντούσατε;
“Σε κάλεσμα για καμιά εκδρομή, ταβέρνα, συναυλία κλπ; Μπορεί και να πήγαινα! Θετικά το βλέπω.”
-Το Ποτάμι έχει καθαρό στίγμα; Πως μπορεί να διατηρήσει την απήχησή του στην κοινωνία μετά την εκλογή του Μητσοτάκη στη ΝΔ;
“Πιο καθαρό δεν γίνεται.

Αυτά που λέγαμε απ’ την πρώτη μέρα τα ίδια λέμε και τώρα, απλώς τώρα τα λένε και διάφοροι άλλοι. Μπαίνουνε ύπουλα και “μας κλέβουνε τα ρούχα”! Δεν πειράζει, ευχάριστο είναι αυτό, έχουμε μεγάλη γκαρνταρόμπα. Και μεγάλη καρδιά, επίσης, παρ’ όλο που έχουμε να κάνουμε συχνά με μικρόψυχους…

Βέβαια τώρα πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί, πολιτικά και επικοινωνιακά, σ’ αυτά που πρεσβεύουμε, για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην δημόσια διοίκηση.
Μακριά από τον πελατειακό κρατισμό και πιο γρήγορα στην ανάπτυξη, με κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, “αποποινικοποίηση” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, άνοιγμα της αγοράς, δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιολόγηση, αξιοκρατία, απόλυση των επίορκων στο δημόσιο, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Και άρση της μονιμότητας.”
-Ένα Συνέδριο τύπου Επινέ αλά ελληνικά, μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πόλο; Εσείς υπό τον κ. Θεοδωράκη μπορείτε να ηγηθείτε μιας ισχυρής δύναμης στον χώρο; Ή χρειάζεται αυτοδιάλυση των κομμάτων, νέο μητρώο μελών από την αρχή σε ένα νέο ενιαίο φορέα; Και με ποιον αρχηγό;
“Το Ποτάμι είναι μαγιά για κάτι μεγαλύτερο για τη χώρα. Δεν είναι μαγαζάκι που φοβάται μη χάσει την πελατεία του… Έχουμε συνέδριο σ’ ένα μήνα κι εκεί θα πούμε πολλά και με πολλούς. Και θα συμπορευθούμε και με πολλούς άλλους, επίσης. Και διεύρυνση πολιτική και οργανωτική και συνεργασίες θα επιδιώξουμε με όσους πραγματικά θέλουν να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μαζί. Συνεργασία πολιτικών δυνάμεων έχει ανάγκη η χώρα. Με ποιον αρχηγό; Με τον… Μεγαλέξανδρο, αμάν αυτή η ερώτηση, πια! Θέλετε να σας πω το γιαννάκη, το γιωργάκη, την καιτούλα;… Ξέρετε, οι “αρχηγοί” προκύπτουν, τρόπον τινά, δεν αυτοδιορίζονται ούτε προϋπάρχουν. Κανείς απ’ όσους γνωρίζουμε δεν υπήρχε …πριν γίνει!”
-Εάν συμφωνείτε με κάποια άρθρα του ασφαλιστικού θα ψηφίσετε στην βουλή;
“Θα στηρίξουμε και θα ψηφίσουμε, στο ασφαλιστικό και γενικώς, όσα πιστεύουμε πως πρέπει να γίνουν. Άρθρο – άρθρο, βήμα-βήμα, τροπολογία – τροπολογία.

Εσείς ξέρετε Τι Ασφαλιστικό θα φέρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ; Όχι, έτσι δεν είναι; Ε, ούτε κι αυτοί! Κάνουν ό,τι τους κατέβει, αρκεί να βολευτούν τα πελατάκια τους.

Απ’ όλ’ αυτά δεν θα ψηφίσουμε τίποτα. Ούτε μπαλνταδιές, κατρουγκαλιές, γκασμαδιές. Ούτε φίληδες, σπρίντζηδες και τα συναφή. Ούτε εργολαβίες ούτε ρουσφέτια.
Ούτε στημένα νομοσχέδια “εφιάλτες στο δρόμο με τις λεύκες” για να απειλούμε επενδυτές που δεν γουστάρουμε, βλέπε Σκουριές, ΟΛΠ, Ελληνικό, Αεροδρόμια, Τραίνα, Ενέργεια κλπ ή για να κρατάμε σε ομηρία καναλάρχες και συγκροτήματα που δεν μας κάνουν χαρούλες, άγιε παππά μου κι ευλογημένε μου ηγούμενε, που λέει ο λόγος … (του Θεού!)
Μόνο μεταρρυθμίσεις, θεσμικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις, επενδυτικά προγράμματα, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων θα ψηφίζουμε. Μακάρι να προταθούν αυτά, που δεν το βλέπω, με τους ιδεοληπτικούς πειραγμένους και τα λαμόγια που ‘χουμε μπλέξει.”
-Η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι μακράς πνοής; Από τι εξαρτάται η αντοχή της;
“Από το επαναστατικό καλσόν που φοράει και που φοβάμαι ότι του φεύγουνε πόντοι….
Τι “μακράς πνοής”; Σα μακροβούτι ασθματικού και με κλειστά τα μάτια είναι!”
-Θα βλέπατε με θετικό μάτι την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Α. Τσίπρα ή με τη ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη; Μήπως το “ναι” στο 3ο μνημόνιο οδηγεί τα κόμματα που το στήριξαν σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας;
“Θα βλέπαμε με θετικό μάτι μια κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών, προοδευτικών δυνάμεων. Ούτε μόνο με τον Σύριζα ή την ΝΔ. Και με τους δύο ίσως, αν πρόεκυπτε μια κυβέρνηση “εθνικής σοβαρότητας”. Με όποια κόμματα πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία, πάνω σε συγκεκριμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα 2-3 χρόνων. Για να βγούμε απ’ αυτήν την κρίση, που εμείς προκαλέσαμε κι εμείς πρέπει να ξεπεράσουμε, με συναινέσεις, όπως έγινε σε άλλες Πολιτισμένες χώρες –με τις οποίες μάλλον δεν έχουμε καμία σχέση, δυστυχώς. Εδώ είναι Κατσαπλιαδιστάν. Μ’ αυτό το χάλι πρέπει να τελειώνουμε. Το ναι στο τρίτο μνημόνιο του Τσίπρα, στο χειρότερο δηλαδή ως τώρα, σημαίνει συναίνεση α ν ά γ κ η ς, για να μην κατεβούμε απ’ το τραίνο της Ευρώπης, για να εφαρμόσουμε πολιτικές δικαιότερης κατανομής βαρών. Όχι άδικες και οριζόντιες περικοπές μισθών-συντάξεων και άγρια υπερφορολόγηση, που η ψεκασμένη αριστεροδεξιά του εθνολαϊκισμού εφαρμόζει για να αποφύγει αυτά που π ρ έ π ε ι να γίνουν. Για να διασώσει το πελατειακό σύστημα που θέλει να οικειοποιηθεί, για να κάνει δ ι κ ή της την υπάρχουσα διαπλοκή και διαφθορά των “άλλων”.”
-Νεοφιλελευθερισμός ή λαϊκισμός;
“Γιατί πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη; Μου ζητάτε να διαλέξω ή κρεμάλα ή στραγγαλισμό.…”
-Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει χρειάζονται ηγετικές μορφές, συλλογικές ομάδες ή απλώς πολιτικές;
“Και τα τρία, μάλλον, ίσως με άλλη σειρά. Κυρίως με Πολιτική Βούληση.”
-Αν θα συναντούσατε αύριο τον πρωθυπουργό τι θα του λέγατε; Σε μία φράση;
” “Γιατί παιδί μου κάνεις αυτές τις βλακείες; Γιατί λες ψέματα, γιατί κοροϊδεύεις τον κόσμο;
Δεν ντρέπεσαι; Γιατί κάνεις τον μίμο του μακαρίτη; Έχεις σκοπό να σοβαρευτείς ή δεν μπορείς;..”
Τέτοια θα τον ρώταγα, μ’ όλο το θάρρος της παλιάς φιλίας μας.
Χαιρετίσματα, του στέλνω, και φιλιά στο σπίτι….”
-Και αν σας ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης συμβουλές, θα τον αποθαρρύνατε για…
“… να συνεχίσει να υπηρετεί το πελατειακό σύστημα, τον κρατισμό, τις συντεχνίες, τους νταλαβεριτζήδες, νταβατζήδες-για να θυμηθούμε και τον Κωστάκη-, εργολάβους, λαθρέμπορους και να επαναλάβει τα γνωστά κόλπα των μαυρογυαλούρων. Δύσκολη δουλειά για το κόμμα του, όπως ήταν και είναι.”