Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να σταθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τις μεταμφιέσεις του

Το επικείμενο συνέδριο του Ποταμιού που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο μονοπώλησε σχεδόν, όπως ήταν φυσικό, τις ερωτήσεις των Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη στον καλεσμένο τους Γρηγόρη Ψαριανό, το πρωινό της Τετάρτης στην εκπομπή τους “μια του Νότη, δυο του Χιώτη” στον ΣΚΑΙ 100.3. Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών, μεταξύ άλλων είπε:
«Έχω κάνει μία διαφορετική πρόταση από τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος προτείνει αυτόνομη κάθοδο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στις εκλογές. Πολιτικά μιλώντας, το ΠΟΤΑΜΙ δεν έχει άλλο δρόμο από το να σταθεί απέναντι σε όλη τη εθνολαϊκιστική ρητορεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να σταθεί δηλαδή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε μεταμφίεση και μεταμόρφωση του. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταμορφωθεί δυο τρεις φορές από το καλοκαίρι του ’15 και θα μεταμορφωθεί κι άλλες. Θα φαγωθούν κι άλλοι υπουργοί και στελέχη και θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία. Δεν ξέρω μήπως κάνει και προς το λαϊκό κόμμα και την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά με τη φόρα που ‘χει πάρει.
Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει, λοιπόν, να σταθεί απέναντι σε όλον αυτό το λαϊκισμό και τη δημαγωγία -που φάγαμε στη μάπα τέσσερα χρόνια και μας γύρισε είκοσι χρόνια πίσω- και να συνταχθεί με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Να προτείνει προεκλογικά μία προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που 99% θα είναι πρώτο κόμμα. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει ένα πρόγραμμα με είκοσι πολύ βασικά πράγματα για το τι πρέπει ν’ αλλάξει στη χώρα. Να συμφωνηθεί λοιπόν τα πέντε, έστω, από αυτά να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης και έτσι να συμπορευθούμε, ως ΠΟΤΑΜΙ, με τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό να διακηρυχθεί προεκλογικά, δηλαδή χωρίς να εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία.
Σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και που κάποιες από αυτές έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, τα μέλη, τα στελέχη και οι εθελοντές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε ποσοστό 47% θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ, το 38% θέλουν συνεργασία με το πρώτο κόμμα και μόνο ένα 10 με 11% θέλει μια προγραμματική συμφωνία για απλή αναλογική με συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι θα πράξει ο ίδιος εάν το επικείμενο Συνέδριο υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου του, δηλαδή την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε:
«Η πρόταση του προέδρου μπορεί ν’ αλλάξει στη ροή του συνεδρίου, ανάλογα με τη θέση που θα πάρουν οι σύνεδροι, εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία θέλει σ’ ένα ποσοστό πάνω από 80%, προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και άλλων φιλελεύθερων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως πχ το ΚΙΝΑΛ. Προσωπικά κι επειδή με ρωτάτε, έχω δύο δρόμους: ή θα πάω σπίτι μου, ή θα συνταχθώ με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όποιες κι αν είναι αυτές. Όπως έχω ξαναπεί, είμαι οπαδός του ευρωμονόδρομου. “Ευρωληγούρης”, όπως λένε οι …σύντροφοι! Και η ΝΔ, στην πλειοψηφία της έχει αυτή τη στόχευση παρόλο που περιλαμβάνει και αντιευρωπαϊκές, λαϊκιστικές και αντιμεταρρυθμιστικές περιοχές. Ελπίζω να επικρατήσουν και να οδηγήσουν τη χώρα μετά τις εκλογές οι μεταρρυθμιστικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι οι δυνάμεις του κρατισμού, των συντεχνιών, της αλλαξο- …μπερδεψιάς και της επιστροφής στο φαύλο παρελθόν».