Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να εκπέμψει την κύρια κατευθυντήρια γραμμή που είχε αλλά την έχασε

Έμφαση στο γεγονός πως το ΠΟΤΑΜΙ οφείλει να ξεκαθαρίσει την πολιτική του κατεύθυνση και να υπερασπιστεί την ιδρυτική του ταυτότητα, έδωσε μετ’ επιτάσεως ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών με Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνεντεύξεις που έδωσε τόσο στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ Radio 104,6  όσο και στην τηλεόραση του Έψιλον TV.

Σε ότι αφορά τον ίδιο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από το ΠΟΤΑΜΙ και παραμένει στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε, τουλάχιστον για όσο  ισχύει η παρούσα Βουλή και μέχρι να προκηρυχτούν εκλογές.

«Όταν απογοητεύεσαι επανειλημμένως και τρως την μία κεραμίδα πίσω απ την άλλη, υπάρχει κι ο δρόμος προς το σπίτι σου. Προσπαθώ να το αποφύγω αυτό γιατί νομίζω πως είναι λάθος τακτική, να μη συμμετέχεις ενεργά και να βρίζεις από το καφενείο την κυβέρνηση, τη βουλή, το πολιτικό σύστημα, ψηφίζοντας λευκό και άκυρο», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο επέμεινε  ότι  το ΠΟΤΑΜΙ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το στίγμα του ως μεσαίος ανεξάρτητος μεταρρυθμιστικός χώρος και να ξεκαθαρίσει την πολιτική στρατηγική του.

«Το ΠΟΤΑΜΙ είχε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα από την ίδρυση του. Είχε καινούριο κόσμο, είχε μια επιτροπή διαλόγου με παραπάνω από εκατό άτομα που ήταν ο αφρός των ανθρώπων που ασχολούνταν σοβαρά με την πολιτική. Είχε πολλές φορές την ευκαιρία να εκτιναχθεί και από το 7% σε διψήφιο ποσοστό. Μετά έπεσε μια σειρά σφαλμάτων και λαθεμένων επιλογών. Μπορεί οι λαθεμένες επιλογές να μην ήταν εγκληματικές, να μην ήταν κορυφαία καταστροφικά λάθη, ωστόσο αρκούσαν για να δοθούν λάθος εντυπώσεις. Το μεγαλύτερο λάθος σε αυτή τη διαδικασία, νομίζω πως ήταν το ότι δίναμε την εντύπωση πως πλευρίζαμε την λογική του Σύριζα και δείχναμε πρόθυμοι να αντικαταστήσουμε τους “καμένους” ως “ψημένοι”. Αυτό το έχουμε μεν αρνηθεί όλοι, ωστόσο η εντύπωση στον μέσο πολίτη έχει καταγραφεί. Σήμερα,  εφόσον το 7% έχει γίνει 1,5, είναι δύσκολο να ανακτήσεις τον χώρο. Εκτός εάν καλέσεις πίσω τους ανθρώπους  που έφυγαν. Kι έφυγαν γιατί έβλεπαν ότι έκλεινες το μάτι σε πολιτικές και λογικές που ήταν έξω από τις αρχικές μας προδιαγραφές. Κι ο κόσμος που έφευγε πήγαινε σε μια κατεύθυνση ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού της χώρας. Εκτιμώ πως πρέπει να εκπέμψουμε μια ξεκάθαρη κατευθυντήρια γραμμή που την είχαμε, αλλά δεν την κρατήσαμε. Πρέπει να αποφασίσουμε πού πάμε και τι στηρίζουμε. Να ξεκαθαρίσουμε εάν εξακολουθούμε να διατηρούμε την πίστη μας σε αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε:  το να συγκροτήσουμε, δηλαδή,  έναν ανεξάρτητο μεσαίο μεταρρυθμιστικό χώρο, δείχνοντας πάντα  την Ευρώπη χωρίς αστερίσκους. Αυτό ήταν ο  πρωταρχικός λόγος που ιδρύθηκε το ΠΟΤΑΜΙ και η προγραμματική του διακήρυξη.  Προσωπικά, είμαι απολύτως πιστός σ’ αυτό. Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε και να πούμε από τώρα  ότι θα στηρίξουμε κυβέρνηση του πρώτου κόμματος, καθώς βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Όλες οι μετρήσεις και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Να στηρίξουμε λοιπόν , θέτοντας ως όρο  να ενσωματώσει πέντε από τις είκοσι προτάσεις μας: για την υγεία, τη δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, την παιδεία, την διαχείριση του δημοσίου».

Σχετικά με σενάρια που θέλουν να υπάρχει συμφωνία κάποιων βουλευτών του Ποταμιού με τον Σύριζα για μελλοντική συνεργασία ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφέρθηκε μεν σε σχετικές πληροφορίες που ο ίδιος είχε, λέγοντας ωστόσο «Εγώ δεν έχω να δώσω κανέναν. Ας βγουν να το πουν μόνοι τους».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον:

Και ακούστε εδώ το απόσπασμα από το ΘΕΜΑ Radio: