Το Υπουργείο Υγείας απαξιώνει δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Όταν οι ελλείψεις στη δημόσια υγεία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αποτελούν την σημαντικότερη επιβάρυνση στην ζωή των πολιτών, όταν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες που αφορούν στην κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκαλεί με αγοραίες συμπεριφορές, όπως πχ η πρόσφατη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Πολάκη στον κ. Στέλιο Κιμπουρόπουλο που μόνο ντροπή προκαλούσε, την ίδια στιγμή, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας ακυρώνεται προγραμματισμένη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος για υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης που αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αυτές δηλαδή που ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας ετησίως.
Κι ενώ το ΙΣΝ ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση του ίδιου του Υπουργείου για το θέμα και προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τον σχεδιασμό της εν λόγω δράσης, η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε ως όφειλε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση. Επιπλέον, το ΙΣΝ πληροφορήθηκε ότι παρεμφερής εκπαιδευτική δράση βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση με πόρους του Ελληνικού Δημοσίου!
Τους λόγους που συνέβη όλο αυτό αλλά και το ενδεχόμενο πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου των υπαιτίων, δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ερωτά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Ακύρωση Προγραμματισμένης Δωρεάς»

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η ακύρωση προγραμματισμένης δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτές δηλαδή που ευθύνονται για το θάνατο 1600 συνανθρώπων μας ετησίως. Η δωρεά αυτή εντασσόταν στο ευρύτερο πρόγραμμα δωρεών με την ονομασία «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος, συνολικού ύψους € 300 εκ. για την οποία είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ακολούθησε κύρωση της σχετικής Σύμβασης Δωρεάς με νόμο το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η Σύμβαση όριζε το πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των εν λόγω δωρεών εκ μέρους του ΙΣΝ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Ιδρύματος, είχε προταθεί στο Υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθεί στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία» ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δεδομένης της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων στα νοσοκομεία που οδηγούν κατ’ επέκταση σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα μας. Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, και για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε μηνών, το ΙΣΝ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για τον σχεδιασμό της εν λόγω δράσης. Ωστόσο, η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε, ως όφειλε, ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης. Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το ΙΣΝ πληροφορήθηκε ότι, παρεμφερής εκπαιδευτική δράση, ασύμβατη με την ολοκληρωμένη αρχική πρότασή του προς το Υπουργείο, βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση από φορέα του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ), με πόρους του ΕΔ.

Δεδομένου ότι, σε εποχές οικονομικής κρίσης και ειδικά στον τομέα της υγείας, είναι αδιανόητο να σπαταλώνται χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου για δράσεις που ήδη θα καλύπτονταν μέσω δωρεάς,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί η αρμόδια ομάδα έργου δεν κατέθεσε εγκαίρως την προβλεπόμενη πρόταση προς το Ίδρυμα;
2. Η ομάδα αυτή γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι δρομολογούνταν υλοποίηση παρεμφερούς δράσης από άλλο φορέα του Ελληνικού Δημοσίου με πόρους του Ε.Δ., και αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσε σχετικά την ηγεσία του Υπουργείου ώστε να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος;
3. Η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου γνώριζε για την ύπαρξη παρεμφερούς δράσης;
4. Πόσο κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο η δράση αυτή;
5. Θα υπάρξει πειθαρχικός και ενδεχομένως ποινικός έλεγχος των υπαιτίων δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα της κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του Δημοσίου;