Τροποποίηση νόμου 2969/2001 για το τσίπουρο και εναρμόνιση με τον καν. 110/08 της Ε.Ε.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ                                     

                                    28/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση νόμου 2969/2001 για το τσίπουρο και εναρμόνιση με τον καν. 110/08 της Ε.Ε. 

Η παραγωγή του τσίπουρου γινόταν (μέχρι το 1988) με το νόμο 971 του 1917.
Η χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη (στέμφυλα) υπολογίζονταν  να περιέχει μέχρι 7.5 λίτρα αλκοόλης ανά 100 κιλά στεμφύλων.
Το παραγόμενο τσίπουρο δεν φορολογούνταν, προοριζόταν για ιδία κατανάλωση και πιθανή πώληση «χύμα» μέσα στο νομό η σε γειτονικούς νομούς.
Το 1988 ψηφίστηκε ο νόμος 1802 που για πρώτη φορά επιτρέπει την παραγωγή και εμφιάλωση του τσίπουρου (απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής και οινολασπών) από οργανωμένα αποσταγματοποιεία . Στα αποσταγματοποιεία αυτά η παραγωγή γίνεται υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, η συλλογή του παραγόμενου τσίπουρου γίνεται σε σφραγισμένες δεξαμενές από το τελωνείο και  το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Το 1989 ψηφίζεται  ευρωπαϊκός κανονισμός (1576) για τα αλκοολούχα ποτά, όπου ορίζεται και το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής και κατοχυρώνονται:  η τσικουδιά Κρήτης, το τσίπουρο Μακεδονίας, Θεσσαλίας και  Τυρνάβου σαν γεωγραφικές ενδείξεις.
Τόσο ο νόμος 1802/88 όσο και ο κανονισμός 1576/89, όπως και ο νέος κανονισμός 110 /2008 δεν βάζουν κανένα περιορισμό στην περιεκτικότητα των στεμφύλων σε αλκοόλη , απλώς ορίζουν τη σχέση μεταξύ της αλκοόλης που προέρχεται από τα στέμφυλα και την οινολάσπη (μέχρι 35% από οινολάσπη) , καθώς και την αναλογία στεμφύλων- οινολασπών.
Επίσης ο  κανονισμός 479/2008  ορίζει ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλη των στεμφύλων και των οινολασπών (και σε καμιά περίπτωση  για την ανώτερη). Επομένως το ανώτερο όριο του 7.5% αλκοόλη ανά 100 κιλά στέμφυλων που επιβάλει η εθνική νομοθεσία  αποτελεί περιορισμό, που ορίζει δυσμενή διάκριση για τη χώρα μας σε σχέση με τους εταίρους  στην ΕΕ, ακόμα και στην περίπτωση επιδότησης της απόσταξης των υποπροϊόντων.
Το τσίπουρο μετά από μεγάλες προσπάθειες και συντονισμό των διαφόρων φορέων, αναγνωρίστηκε με τον καν. 110/2008 ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν.(όπως η γκράπα της Ιταλίας είχε γίνει ήδη από το 1989).
Η καθιέρωση του ποσοστού 7,5% περιορίζει ποσοτικά  το τσίπουρο,  που δύναται να παραχθεί από μια  αρχική ποσότητα  σταφυλιών που οινοποιούνται, τοποθετώντας μας έτσι σε  μειονεκτική θέση έναντι της παραγωγής ομοειδών  προϊόντων των εταίρων μας στην ΕΕ.
Επηρεάζεται δε και ποιοτικά το παραγόμενο τσίπουρο διότι είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μεγάλη αναλογία στερεών στον άμβυκα επιβαρύνει το απόσταγμα με μεθανόλη.

Με αυτά τα δεδομένα,

 Ερωτάται  ο  κ.  Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει ήδη τροποποιήσει το νόμο 2969/2001 στο αρθ.7 σημείο Ε2  , έτσι ώστε να εναρμονιστεί η σχετική Ελληνική Νομοθεσία με τον κανονισμό110/08 της ΕΕ;
2. Έχει σκοπό να προβεί άμεσα στη σχετική τροποποίηση έτσι ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί τόσο η αυθεντικότητα όσο και η ανταγωνιστικότητα του Εθνικού προϊόντος του Τσίπουρου και αν ναι πότε;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.