Υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011,2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

9/9/2013

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κύριο Υπουργό
Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: Υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν το τελευταίο διάστημα τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012.
Σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου από το 2010 και μετά, παρουσιάστηκαν προβλήματα με τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν είναι αυξημένες έως και 10.000% σε σχέση με τις τιμές που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ το 2010.
Για την εξέλιξη αυτή φέρονται να ευθύνονται οι τοπικές ΔΟΥ, οι οποίες και απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμώμενες αξίες των οικοπέδων σε περιοχές που μέχρι και πρόσφατα δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών τιμών, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τις εμπορικές αξίες καθώς και τις εισηγήσεις των δήμων.
Σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 261) το Υπουργείο Οικονομικών, πριν προχωρήσει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει την έκφραση γνώμης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου εντός της περιφέρειας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα.

 

 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις περιοχών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας όπου η Εφορία προσδιόρισε τις αντικειμενικές αξίες με τρόπο παράδοξο.
Ενδεικτικά στο χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων, οικόπεδο ενός στρέμματος που είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.000 ευρώ, σήμερα έχει 120.000 ευρώ ή στο Ζαγόρι, οικόπεδο που είχε αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ, σήμερα έχει τιμή 70.000 ευρώ.
Ομοίως στη Δυτική Μακεδονία περιοχές του Νομού Γρεβενών όπως η Γόργιανη, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, το Μεσολούριο και το χωριό Θεόδωρου Ζιάκα βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυξήσεις έως και 7.600%.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας να έχουν ίδιες αντικειμενικές αξίες με τις ακριβότερες περιοχές των αστικών κέντρων όπως για παράδειγμα το Πάπιγκο να έχει αντίστοιχη αξία με την Εκάλη και την Κηφισιά.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  •  Με ποια κριτήρια προσδιορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των περιοχών αυτών;
  • Για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε η γνώμη των δήμων ή αγνοήθηκε από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 261), για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών;
  • Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο ώστε να αλλάξει ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών και να αποκατασταθούν οι φορολογικές αδικίες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Η απάντηση εδώ: