Υποβάθμιση Κηφισού ποταμού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

27.7.11

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Οικονομικών

Θέμα: Υποβάθμιση Κηφισού ποταμού

Η θέση του Κηφισού (βόρεια του πυκνού οικιστικού ιστού) και η έκταση των Ζωνών Προστασίας του, τον καθιστούν στρατηγικό στοιχείο για τη βελτίωση του μικροκλίματος της Αθήνας και για τη σύνδεση του πυκνοδομημένου οικιστικού ιστού με το πράσινο των ορεινών όγκων της Πάρνηθας και της Πέντελης.

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα του Κηφισού με τις διαρκείς καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες (κατασκευές και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού) είναι ανησυχητική. Επιπλέον, οι ρυπογόνες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες του Κηφισού εδώ και χρόνια, όχι μόνον παραμένουν, αλλά χρησιμοποιούν το ποτάμι ως «χωματερή». Πρόσφατα, μάλιστα, διαπιστώθηκε από αυτοψία των υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών, η υπό άθλιες συνθήκες λειτουργία παράνομου σφαγείου πλησίον του Κηφισού.

Η υποβάθμιση του Κηφισού θα συνεχιστεί όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού ποταμού (ΦΔΑΚ) δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του. Ο ΦΔΑΚ ιδρύθηκε το 2002 με Προεδρικό Διάταγμα και με σκοπό την εφαρμογή του Π.Δ. του 1994 και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για την προστασία και διαχείρισή του. Ωστόσο, από τις αρχές του 2010, ο Φορέας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το περιβαλλοντικό έργο που έχει αναλάβει. Η χρηματοδότηση του αρμόδιου Φορέα περιορίστηκε το 2010 στις εντελώς αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες, ενώ το 2011 παρά την αρχική έγκριση των αντίστοιχων λειτουργικών δαπανών από την Υπουργό ΠΕΚΑ, τον Ιούνιο αυτή ανακλήθηκε.

Συνεπεία των ανωτέρω, ο ΦΔΑΚ κινδυνεύει με παύση της λειτουργίας του: Οφείλει ενοίκια και κοινόχρηστα, τα τηλέφωνά του είναι κομμένα, οι περιπολίες έχουν σταματήσει και τα προγράμματα διαχείρισης έχουν διακοπεί. Σύμφωνα δε με πρόσφατα δημιοσιεύματα, ο ΦΔΑΚ πρόκειται να συγχωνευτεί με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση και τον Φορέα Διαχείρισης του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της ενοποίησης φορέων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού ποταμού να αποτελέσει έναν ουσιαστικά ενεργό φορέα διαχείρισης και να υλοποιήσει το περιβαλλοντικό έργο που του έχει ανατεθεί;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ρυπογόνων βιομηχανιών και βιοτεχνιών από την περιοχή του Κηφισού ποταμού;

3. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος μετρήσεων ρύπανσης για την περιοχή του Κηφισού ποταμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.