Υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ¨Πατησίων¨

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

02/04/12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ¨Πατησίων¨»

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Πατησίων» βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή -στα όρια του Δήμου Αθηναίων (5ο και 6ο Διαμέρισμα) με το Γαλάτσι, τη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα και τους Αγίους Αναργύρους-Καματερό και με πληθυσμό αναφοράς 1.000.000 πολίτες.
Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στον χώρο της υγείας, το Γ.Ν.Α. «Πατησίων» διασυνδέθηκε με το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» το οποίο δεν πραγματοποιεί γενική εφημερία πόλεως.

Στόχος αυτής της απομακρυσμένης διασύνδεσης ήταν να μεταφερθεί το Γ.Ν.Α. «Πατησίων» στις άδειες εγκαταστάσεις του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, προκειμένου να έχει πλέον τη δυνατότητα να παρέχει γενική εφημερία.
Με αυτή τη διασύνδεση όμως, οι κάτοικοι της περιοχής Πατησίων θα είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε νοσοκομεία του κέντρου, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση, που επικρατεί εκεί.
Στη διασύνδεση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» με το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς αντέδρασαν με κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Α. «Πατησίων», καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθηναίων, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού με σχετικά τους ψηφίσματα.
Στις κινητοποιήσεις αυτές το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα πραγματοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση η αποσύνδεση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» από το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» και θα ισχύσει καινούργια διασύνδεση με τα όμορα Νοσοκομεία Γ.Ν. «Η Παμμακάριστος» και το 7ο Θεραπευτήριο, πρώην ΙΚΑ, ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες των κατοίκων της εν λόγω περιοχής. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Με τη διαφαινόμενη εξέλιξη, το Γ.Ν.Α. «Πατησίων» απειλείται με υποβάθμιση και συρρίκνωση και τελικά με κλείσιμο ή αλλαγή χρήσης, γεγονός που αντιτίθεται στα συμφέροντα των πολιτών και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών στρέφονται προς τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα του Γ.Ν.Α «Πατησίων» και με Υπουργική Απόφαση να το αποσυνδέσει από το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών Πατησίων, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Αγίων Αναργύρων-Καματερού;
2. Πρόκειται να υπάρξει καινούργια διασύνδεση του Γ.Ν.Α «Πατησίων» με τα όμορα Νοσοκομεία Γ.Ν. «Παμμακάριστος» και το 7ο Θεραπευτήριο, πρώην ΙΚΑ, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των πολιτών των ανωτέρω περιοχών;
3. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι η θητεία των επικουρικών ιατρών στο Γ.Ν.Α. «Πατησίων» έληξε τον Ιανουάριο του 2012 και η εφημερία πλέον καλύπτεται από τους εναπομείναντες ιατρούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός