Υποβάθμιση των νησιών του Ν. Σάμου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

9/2/2012

Ερώτηση προς τους Υπουργούς:

Οικονομικών

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Δικαιοσύνης

Υποδομών, Δικτύων & Μεταφορών

Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Υποβάθμιση των νησιών του Ν. Σάμου

Φορείς και κάτοικοι της Σάμου διαμαρτύρονται για την κατάργηση σειράς δημόσιων υπηρεσιών του νησιού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς γνώση της γεωγραφικής σύνθεσης και χωρικής κατανομής των οικονομικών δραστηριοτήτων και χωρίς καν να προηγείται γνωμοδότηση των τοπικών φορέων σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα των ενεργειών.

Το πλέγμα υποβάθμισης των νησιών του νομού Σάμου περιλαμβάνει όλη την οικονομική διάρθρωση από τον πρωτογενή τομέα, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες έως και την τριτογενή παραγωγική αλυσίδ, επιτείνει την ύφεση και αυξάνει το πραγματικό λειτουργικό κόστος της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί τα τελωνεία Πυθαγορείου και Καρλοβάσου, η Δ.Ο.Υ. Καρλοβάσου, το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Καρλοβάσου, το Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου. Επιπλέον, έχουν νηολογηθεί πλοία τεσσαρακονταετίας (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ σε αντικατάσταση του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ), τα αεροπορικά δρομολόγια έχουν μειωθεί, παρά την κατακόρυφη αύξηση του εισιτηρίων (αποχώρηση της AEGEAN μετά από συμφωνία trust με OLYMPIC AIR). Τα ανωτέρω ζητήματα, σε συνδυασμό με σειρά άλλων εκκρεμοτήτων (έλλειψη σφαγείου, μη ομαλή λειτουργία των ελαιοτριβείων, φημολογούμενη επερχόμενη κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου), προκάλεσαν διήμερη πανσαμιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωής της Σάμου, η οποία επλήγη μετά την κατάργηση σειράς δημοσίων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες;

Θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, που δόθηκε ως αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων λόγω της νησιωτικότητας, της μη εδαφικής συνοχής και του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς;

Θα δρομολογήσουν ασφαλή πλοία προς τη Σάμο; Θα άρουν οι μονοπωλιακές συνθήκες στην αεροπορική σύνδεση του νησιού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός