Υποχρηματοδότηση κοινωφελών ιδρυμάτων παιδικής προστασίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20.5.2011

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Υποχρηματοδότηση κοινωφελών ιδρυμάτων παιδικής προστασίας

Πολλά ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα οποία υποκαθιστώντας, ουσιαστικά, το κράτος προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά και νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες, ασθένεια ή θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους, κινδυνεύουν με διακοπή της λειτουργίας τους, εξαιτίας υποχρηματοδότησης και περικοπών.

Οι 31 συνολικά φορείς απασχολούν 1378 εργαζόμενους και εξυπηρετούν πάνω από 15.000 παιδιά σ’ όλη την Ελλάδα, παρέχοντας ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη.

Ωστόσο, τα κοινωφελή αυτά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους και την επιτέλεση του σημαντικού έργου που προσφέρουν.

Συγκεκριμένα,

– Οι 20 επιχορηγούμενοι φορείς δεν έχουν ενημερωθεί για το τελικό ποσό που θα λάβουν για το 2011 και δεν έχουν λάβει ακόμη την 1η δόση.

– Οι επιχορηγήσεις των φορέων μειώθηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν μειωθεί κατά 40% τα έσοδα από δωρεές και χορηγίες.

– Οι 19 από τους 31 φορείς που εισπράττουν τροφεία και νοσήλια από τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ,ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΑΥ κλπ. πληρώνονται με καθυστέρηση.

– Το προσωπικό 13 φορέων παραμένει απλήρωτο από 2 έως 8 μήνες.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν για την απρόσκοπτη λειτουργία, ενίσχυση και περεταίρω αξιοποίηση των κοινωφελών ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, που επί πολλά έργα προσφέρουν σημαντικό έργο στην εκπαίδευση, αποκατάσταση και κάθε μορφής στήριξη παιδιών σε ανάγκη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.