Φορολογικοί έλεγχοι σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα

ΕΡΩΤΗΣΗ

10/10/2012

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Φορολογικοί έλεγχοι σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα.

Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:
• Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.
• Να δημοσιεύεται κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.
• Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.
• Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.

Με βάση τα παραπάνω. Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
– Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;
– Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μαρία Γιαννακάκη