Χρηματοδότηση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ

23/11/2009

Προς την υπουργό Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το κτίριο όπου στεγαζόταν η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας έκλεισε οριστικά τις πόρτες του και ανακοινώθηκε, στη θέση του, η δημιουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης με όλες τις απαραίτητες υποδομές, που θα στέγαζε όλο το υλικό, το οποίο έως και σήμερα συνεχίζει να φιλοξενείται σε ένα μικρό διαμέρισμα, που διαδραμάτισε επί σειρά ετών το ρόλο της Βιβλιοθήκης της πόλης. Η νέα βιβλιοθήκη είχε σχεδιαστεί να εκτείνεται σε δύο ορόφους.
Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1999, με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και τελικό ποσό εργολαβίας 2.220.000 ευρώ. Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό το κτίριο θα ακολουθούσε τη μοίρα του «γιοφυριού της Άρτας», καθώς μια σειρά καθυστερήσεων, ως απόρροια της ημιτελούς χρηματοδοτήσεως, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της πρώτης εργολαβίας και την ανάληψή της, εκ νέου, 2,5 χρόνια μετά, από νέο ανάδοχο. Στη νέα εργολαβία όμως, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, εξαιρέθηκε η διαμόρφωση-κατασκευή του 2ου ορόφου, όπου  προβλεπόταν να στεγαστούν, σύμφωνα με τα σχέδια, τα γραφεία Διοίκησης και προσωπικού, το τμήμα παλαιών βιβλίων κ.α. Οι εν λόγω εργασίες παραπέμπονται στο μέλλον και για να ολοκληρωθούν απαιτείται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνσης Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων στη διοίκηση, επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 400.000 ευρώ.
Εξάλλου, το χρονοδιάγραμμα μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης ορίζεται εντός του 2010 και κατ’ επέκταση θα πρέπει να επισπευσθούν οι εργασίες κατασκευής του 2ου ορόφου, ώστε να μην εμποδιστεί η εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης από ταυτόχρονες οικοδομικές εργασίες στο κτίριο.
Με δεδομένο ότι η Λάρισα ακόμη δε διαθέτει μια Δημόσια Βιβλιοθήκη που να καλύπτει τις ανάγκες τόσο του πολυάριθμου φοιτητικού πληθυσμού της όσο και του αναγνωστικού της κοινού εν γένει,

ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Προτίθεται να εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ, ώστε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας να παραδοθεί ολοκληρωμένη στους πολίτες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.