Χωματερή των Νατοϊκών επιχειρήσεων το Ακρωτήρι Χανίων

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ   

19/6/09                

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Χωματερή των Νατοϊκών επιχειρήσεων το Ακρωτήρι Χανίων»

Το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ στη περιοχή Ακρωτηρίου Χανίων κατά την περίοδο 1964-1968. Σήμερα χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τέσσερις Χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία). Από τις συνεχείς επιχειρήσεις των χωρών-χρηστών,  η περιοχή του Ακρωτηρίου καθώς και το θαλάσσιο περιβάλλον ρυπαίνεται με αμείωτους ρυθμούς από υπολείμματα πυραύλων, βομβών και στόχων.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού», που πριν από οχτώ χρόνια είχε δημοσιοποιήσει στην τοπική κοινωνία εικόνες ντροπής που μαρτυρούν την αδιαφορία των αρμοδίων για το περιβάλλον, σήμερα η κατάσταση δεν έχει διόλου βελτιωθεί. Σε μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από τα βλέμματα των περισσότερων, βρίσκονται παρατημένα εκατοντάδες σκουριασμένα απομεινάρια των βολών που εκτελούνται εκεί από τις Νατοϊκές δυνάμεις. Το βουνό δίνει την εικόνα σκουπιδότοπου, καθώς είναι διάσπαρτο με κατεστραμμένο πολεμικό υλικό. Στο θαλάσσιο χώρο η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, μιας και οι δοκιμές των πυραύλων γίνονται πάνω από το θαλάσσιο χώρο και η πλειοψηφία των υπολειμμάτων καταλήγει στη θάλασσα.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Έχει αξιολογηθεί από το Υπουργείο η επικινδυνότητα  για τη δημόσια υγεία των υλικών που αποτελούν τα υπολείμματα των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης;
• Ποιος φέρει την ευθύνη αποκομιδής τους και γιατί το Ακρωτήρι Χανίων παρουσιάζει εικόνα χωματερής;
• Ποια μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για να καθαρίσει η χερσαία και η θαλάσσια περιοχή του Πεδίου Βολής;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.