Χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς

  • Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Οικονομικών

Θέμα: “Χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ”

Χωρίς κάλυψη έχουν μείνει από 1/08/2010, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για δεκάδες βασικές ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από τα Π.Δ. 157/91, 98/93, 427/91, 65/96, 127/05 και 210/03. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν έχει εκδώσει ακόμα- όπως είχε υποχρέωση- τον σχετικό κατάλογο των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται με την αντίστοιχη τιμολόγησή τους. Συνέπεια αυτού του ελλείμματος είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις πιο πάνω εξετάσεις και μάλιστα σε τιμές ανώτερες αυτών του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι αλλά και οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ έχουν περιέλθει σε απόγνωση οι μεν πρώτοι γιατί βλέπουν να επιβαρύνονται με επώδυνη οικονομική αιμορραγία οι δε δεύτεροι να υφίστανται άδικα τη δικαιολογημένη μήνιν των ασφαλισμένων.

Επιπλέον η μη έγκαιρη έκδοση του τιμοκαταλόγου μπορεί να διαμορφώσει – εν τοις πράγματι- τιμές πολύ μεγαλύτερες αυτών που ισχύουν μέχρι τέλους Ιουλίου.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ . Υπουργοί,

  • Γιατί καθυστερείτε να εκδώσετε την απόφαση για την κάλυψη και των τιμολογίων από τον ΟΠΑΔ των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από αντίστοιχα Π.Δ. πλην όμως καλύπτονταν από τον ΟΠΑΔ;
  • Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να καλυφθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει εξ ιδίων τις πιο πάνω εξετάσεις;
  • Προτίθεστε να διατηρήσετε τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουλίου 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.