Ψηφιακή μαστογραφία στο ΕΣΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

03/02/12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Ψηφιακή μαστογραφία στο ΕΣΥ»

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό. Η εξέταση γίνεται με ειδικό μηχάνημα, τον μαστογράφο. Σήμερα υπάρχουν οι συμβατικοί μαστογράφοι της παλιάς γενιάς και οι ψηφιακοί μαστογράφοι. Οι ψηφιακές μαστογραφίες είναι καλύτερης ευκρίνειας, με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και με χαμηλότερη ακτινοβολία. Συγκεκριμένα, η απαιτούμενη δόση ακτινοβόλησης είναι κατά 20-30% μικρότερη συγκριτικά με την αναλογική μαστογραφία, δεδομένο που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε πως η μαστογραφία είναι μια εξέταση που επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 έτη, για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή κάθε γυναίκας. Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε 49.000 γυναίκες στις Η.Π.Α., αποδείχτηκε ότι η ψηφιακή μαστογραφία μπορεί να εντοπίζει πιο αποτελεσματικά καρκινικούς όγκους σε νεαρές γυναίκες και σε γυναίκες με μεγάλη πυκνότητα ιστού.

Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας, σήμερα τα μεγάλα νοσοκομεία-μαιευτήρια του Δημοσίου, όπως το Έλενα, το Αλεξάνδρα, το Αρεταίειο κ.α. δεν διαθέτουν ψηφιακούς μαστογράφους παρά το ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει απαντώντας (αρ. πρωτ. 119236/21-12-2011) σε ερώτησή μας σχετικά με τις ελλείψεις των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων του ΕΣΥ, πως έχει προμηθευτεί 12 ψηφιακούς μαστογράφους για τις ανάγκες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Από την άλλη, ακόμα και αν θέλει μια γυναίκα να κάνει ψηφιακή μαστογραφία σε ιδιωτικά κέντρα, η συγκεκριμένη εξέταση δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:

1. Ποια νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν εξοπλιστεί με ψηφιακούς μαστογράφους;

2. Προτίθεστε να εντάξετε την ψηφιακή μαστογραφία στις εξετάσεις που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να ελέγχουν την υγεία τους με τον πιο ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός