Ως πότε η Πολιτεία θα ανέχεται τους κουκουλοφόρους των αθλητικών εκδηλώσεων;

Μέχρι σε αγώνα πόλο γυναικών έφτασαν να εισβάλουν, ανενόχλητοι, οι κουκουλοφόροι χούλιγκαν, επιδιδόμενοι σε σπασίματα και καταστροφές, προκαλώντας ακόμα και τον τραυματισμό ανυποψίαστων φιλάθλων.
Τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο κατά την διάρκεια του αγώνα πόλο μεταξύ Ολυμπιακού και Γλυφάδας αποτελούν μέρος μιας σειράς περιστατικών βίας που «παρακολουθήσαμε» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, εκτός από το κολυμβητήριο του Πειραιά, «αγανακτισμένοι» οπαδοί τα έσπασαν με αφορμή αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου σε Νίκαια, Αιγάλεω, Περιστέρι και Κορυδαλλό.
Ως πότε το κράτος θα αρκείται σε καταδικαστικές δηλώσεις και ευχολόγια χωρίς κανείς ποτέ να τιμωρείται και να πληρώνει για τις ζημιές; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, στην Ερώτηση που κατέθεσε και με την οποία ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πόσες συλλήψεις έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων στις παραβατικές ενέργειες του Σαββατοκύριακου; Ποιο ήταν το ύψος των ζημιών και ποιος θα αποζημιώσει τους πληγέντες; Ποιος έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης κατά την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων; Έχει σκοπό το ΥΠ.ΠΟ.Α να διαμορφώσει μια Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων βίας;

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς Τους Υπουργούς: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού 2) Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Δεν έχουν τέλος τα έκτροπα στον ελληνικό αθλητισμό».

Τα τελευταία θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2-3 Μαρτίου, καταδεικνύουν για πολλοστή φορά την σοβαρή αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ακραίες παραβατικές συμπεριφορές στον χώρο του αθλητισμού στη χώρα μας.
Το σοβαρότερο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 02/03/2019 όταν ομάδα 20-30 ατόμων φορώντας κράνη και κρατώντας-σύμφωνα με τις μαρτυρίες- ρόπαλα, μαχαίρια και καπνογόνα, εισέβαλαν στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο κατά την διάρκεια διεξαγωγής αγώνα πόλο γυναικών (!) της Α1 κατηγορίας μεταξύ Ολυμπιακού και Γλυφάδας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ανυποψίαστων φιλάθλων και την οριστική διακοπή του αγώνα. Οι κουκουλοφόροι χούλιγκαν επιδόθηκαν σε εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Νωρίτερα, είχαμε την σύγκρουση οπαδών του Ιωνικού και της Προοδευτικής στην Νίκαια, στην οδό Πέτρου Ράλλη, κοντά στο κλειστό γυμναστήριο όπου διεξάγονταν ο αγώνας μπάσκετ της Α2 κατηγορίας αντρών μεταξύ Ιωνικού και Ερμή Αγιάς. Από την σύγκρουση προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές σε ΙΧ αυτοκίνητα.
Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα την ίδια μέρα και στο Αιγάλεω κατά την διεξαγωγή της 20ης αγωνιστικής, στον αγώνα μπάσκετ της Α2 (Διαγόρα Δρυοπιδέων – Μαρουσι) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ όπου κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε φιλάθλους με αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα.
Τα έκτροπα συνεχίστηκαν και την Κυριακή κατά την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Στο Περιστέρι, πριν την έναρξη του Αγώνα της Super League ανάμεσα στον Ατρόμητο Περιστερίου και τον Πανιώνιο, οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν, μετά από ρίψη καπνογόνων από πλευράς των γηπεδούχων οπαδών προς τους φιλάθλους του Πανιωνίου την ώρα που οι δεύτεροι έφταναν στο γήπεδο. Ίδια εικόνα και στο γήπεδο του Κορυδαλλού λίγο πριν ξεκινήσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Προοδευτικής – Ιωνικού, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να συνεχίζουν την σύγκρουση που ξεκίνησαν το Σάββατο στην Νίκαια, έξω από το γήπεδο του Κορυδαλλού αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα ο αγώνας να ξεκινήσει με 20 λεπτά καθυστέρηση.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα το κράτος έχει αναλωθεί σε καταδικαστικές δηλώσεις, ή στην καλύτερη περίπτωση στην κατάθεση ενός ακόμα νόμου με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με Δελτία τύπου της Ένωσης Αστυνομικών της ΕΛ. ΑΣ, υπάρχει αύξηση των φαινομένων βίας, τα οποία έχουν επισημανθεί στην ηγεσία του σώματος, πλην όμως κάθε φορά οι έχοντες την ευθύνη προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα, στρουθοκαμηλίζοντας, θεωρώντας τις επισημάνσεις ως υπερβολικές, ενώ στην πραγματικότητα η παραβατικότητα και η ανομία καλά κρατεί.

Επειδή οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές από ομάδες ανθρώπων που δρουν ανεξέλεγκτα εξ’ αφορμής αθλητικών εκδηλώσεων, παραβιάζουν τις αρχές δικαίου ενός Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κράτους, ενώ δυσφημούν διεθνώς την χώρα μας.
Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης αποτελεσματικής τιμωρίας των υπαιτίων.
Επειδή ο αθλητισμός εκτός από την ψυχοχωματική ωφέλεια και την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην υγεία των αθλούμενων έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα σε μια κοινωνία.
Επειδή τα παραπάνω περιστατικά, που στη χώρα μας είναι δυστυχώς πολύ συχνά και πολλές φορές μάλιστα ιδιαίτερης βιαιότητας, απέχουν κατά πολύ από τα ιδεώδη του αθλητισμού

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί
1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την πάταξη των φαινομένων βίας, καθώς και για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση την σύλληψη και την αποτελεσματική τιμωρία των υπαιτίων;
2. Πόσες συλλήψεις έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων στις παραβατικές ενέργειες του Σαββατοκύριακου;
3. Έχετε αποτιμήσει το ύψος των ζημιών που προκαλούν οι υπαίτιοι κάθε φορά με τις έκνομες ενέργειές τους σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους; Και εάν ναι πόσο είναι αυτό; Υπάρχει πρόβλεψη καταβολής ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες;
4. Ποιος έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και την εφαρμογή του νόμου κατά την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων;
5. Εξετάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την επικαιροποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου καθώς και την διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων βίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός