Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή κόσμου, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος επικράτησης κομματικών μηχανισμών

Μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του υπό συγκρότηση μεσαίου χώρου, αναφερόμενος στις επικείμενες διαδικασίες ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, από τον Βόλο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας, καλεσμένος στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα καλησπέρα» στην TRT TV, είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν μου αρέσει ο προσδιορισμός με τους διαχωρισμούς δεξιάς-αριστεράς, παρότι και ο ίδιος προέρχομαι από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Ωστόσο, τώρα που γίνεται αυτή η προσπάθεια να συγκροτηθεί ένας ισορροπημένος χώρος του κέντρου, των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να το πω πιο περιφραστικά και πιο αναλυτικά, θα ήθελα να κάνω μία έκκληση στους ανθρώπους που μας ακούνε: να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Να επιλέξουν ποιον θα ήθελαν να είναι επικεφαλής σύμφωνα με τις πολιτικές που ο ίδιος έχει προτείνει και περιγράψει, και να συμμετέχουν όλοι. Ακόμα κι αν δεν είναι του χώρου ή δεν τους αφορά η λέξη “κεντροαριστερά”. Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Θα δώσει τα στοιχεία του και εάν θέλει να είναι μέλος, θα εγγραφεί. Εάν δεν θέλει, τα στοιχεία του θα εξαφανιστούν, όπως έχει διαβεβαιώσει και η επιτροπή Αλιβιζάτου. Σήμερα ασφαλώς είναι αστείο να συζητάμε για θέμα “φακελώματος”. “Φακελωμένοι” είμαστε όλοι σε δεκαπέντε μεριές: από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, όλοι μας έχουν στο …πελατολόγιό τους. Εμείς ωστόσο, δεν θέλουμε πελάτες. Θέλουμε πολίτες. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας: συμπεριφερόμαστε όλοι σαν πελάτες!
Ως βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, θα ήθελα βεβαίως να κερδίσουμε αυτή την μάχη με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσος κόσμος θα πάρει μέρος στη διαδικασία. Όσο περισσότερο ανοίξει το πράγμα στον πολύ κόσμο, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος να επικρατήσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το ποιος θα κερδίσει. Όπως κι αν διαμορφωθεί το αποτέλεσμα κι όπως κι αν διεξαχθεί η τελική μάχη για την ανάληψη της ηγεμονικής ευθύνης από κάποιον από τους εννιά που έχουν απομείνει, το σημαντικό είναι να συμμετέχει ο κόσμος, να μείνει ο χώρος αυτός ενωμένος και κυρίως, να ξέρει πού θέλει να πάει. Γιατί πολλοί λένε «μπράβο, να πάμε όλοι μαζί». Ναι, όλοι μαζί, αλλά για πού; Γιατί εάν οι μισοί πάνε στη Λάρισα και οι άλλοι μισοί στην Πάτρα, δεν μπορούμε να πάμε όλοι μαζί. Πρέπει να μπούμε σε άλλο πούλμαν οι μεν και σε άλλο οι δε. Εγώ θέλω να μπούμε όλοι μαζί, όχι σε πούλμαν, ούτε σε …τηλεφωνικό θάλαμο με ροδάκια. Θέλω να μπούμε όλοι μαζί σ’ ένα τεράστιο τρένο και να βοηθήσουμε με τις μικρές και μεγάλες δυνάμεις του ο καθένας να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Εγώ θέλω να είμαι Ευρώπη. Είμαι έλληνας ευρωπαίος. Γι’ αυτό πασχίζουμε και στο ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει έναν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό λόγο. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την δικαιοσύνη, για την παιδεία, για την κοινωνική πρόνοια, για την ισονομία, για την επιλογή των ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις.
Πρέπει λοιπόν, όσοι περισσότεροι γίνεται, να συγκροτήσουμε έναν χώρο που να κοιτάζει και να επιλέγει την Ευρώπη και να επιλέγει μια καλύτερη Ευρώπη από την υπάρχουσα. Γιατί μία κακή Ευρώπη μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Όχι όμως μια μη Ευρώπη!
Να συμμετάσχουμε, λοιπόν, όλοι στη διαδικασία και να στηρίξουμε την προσπάθεια των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου».